Imatge de recurs d'un ramader en un corral de vaques.

Un ramader tira pel dret, electrocuta 25 gripaus i ara li toca pagar un dineral

El ramader va fer cas omís a la sol·licitud dels Agents Rurals després de ser denunciat, i va acabar rebent una multa de més de 5.000 euros | Unió de Pagesos ha convocat una marxa lenta a Ripoll pel que considera una sanció «desproporcionada»

La mort accidental de més d'una vintena d'animals a Sant Joan de les Abadesses ha suposat una multa de més de 5.000 euros per a un l'autor material dels fets, que, de retruc, ha provocat la indignació del sindicat agrícola Unió de Pagesos. Un ramader d'aquesta localitat del Ripollès va electrocutar vint-i-cinc gripaus a la seva finca ara fa un mes, i ara, la Generalitat li reclama 5.500 euros de sanció.

Un grup ecologista va denunciar els fets 

L'home va instal·lar un tancat elèctric a tocar de terra per evitar el pas del seu bestiar, element que va causar la mort dels gripaus. Segons explica Unió de Pagesos, la mort dels animals s'hauria produït de manera «accidental», però el cas és que els fets van ser denunciats per un col·lectiu ecologista a les xarxes socials. Va ser llavors que els Agents Rurals, afegeixen les mateixes fonts, van demanar al ramader que elevés el tancat.

No obstant això, el ramader va obviar la sol·licitud i es va negar a canviar l'alçada del tancat, argumentant que fer-ho podria suposar un perill per la gent que camina o circula en bicicleta per la zona. Davant la indiferència, el ramader va ser sancionat amb una quantitat econòmica considerable.

En concret, els 5.500 euros es divideixen en dues multes diferents. S'ha aplicat la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que empara una multa per la infracció que assoleix els 3.000 euros. A més, la mort de cadascun dels vint-i-cinc gripaus suposa un sobrecost de cent euros, de manera que l'agricultor haurà de pagar 2.500 euros més pels danys i perjudicis causats.

Unió de Pagesos organitza una marxa lenta per rebutjar la sanció

Unió de Pagesos ha fet veure la seva indignació davant el que considera una sanció «desproporcionada», i exigeix respecte pels treballadors de la terra. Per això, el sindicat agrícola ha convocat, sota el lema 'La pagesia diem prou!', una marxa lenta per aquest dijous a Ripoll, al polígon Els Pintors, davant l'Agència de Desenvolupament del Ripollès. La concentració, organitzada per a les onze del matí, servirà per a denunciar la situació i reclamar que les normatives s'adeqüin a l'àmbit rural i s'apliquin amb sentit comú.