Muntatge fotogràfic d'Esther López i Ramón 'El Manitas'

Ramón 'El Manitas', de sospitós del cas Esther López a acabar a l'hospital

La seva germana trenca el silenci per defensar la seva innocència i denunciar una campanya en la seva contra

La mort d'Esther López la matinada del 13 de gener va posar de cap per avall la petita localitat de Traspinedo (Valladolid). Des de llavors res no ha tornat a ser el mateix. En aquest poble de mil habitants regnen el silenci i la desconfiança davant l'etern sospitós.

La policia continua investigant la mort d'Esther López com un atropellament mortal amb un conductor a la fuga. La llista de sospitosos segueix encapçalada per Ramón 'El Manitas', un veí del poble. No van trobar en la seva propietat ni una sola prova que l'incrimini, però totes les mirades s'han fixat en ell.

Ara, el seu entorn ha trencat el silenci per defensar la seva innocència i relatar el calvari que està vivint. Ho ha fet la seva germana María a El Confidencial, en un article que signa el periodista Nacho Abad. La seva teoria és que «algú va voler treure's el marró de sobre i va passar cap al meu germà».

Es va assabentar per la tele

María es va quedar de pedra quan va veure les imatges de casa seva per la televisió dies després de la desaparició d'Esther. Així va ser com va saber que havien detingut el seu germà. «Vaig demanar si podia parlar amb ell i em van contestar que no em podien dir res», explica, però finalment va rebre la confirmació de la seva advocada.

Esther López somrient
Continua la investigació per la mort d'Esther López. | Arxiu
 

María comença aclarint que això d''El Manitas' és un sobrenom inventat per la premsa i que ningú el coneix amb aquest àlies. Considera que la detenció del seu germà és un error, i que algú l'està volent perjudicar. «Durant els primers dies va decidir fer una vaga de gana, i jo ho entenc».

Per a María, va ser la seva manera de demostrar als que l'estimen que és innocent, «sobretot als nostres pares i als nostres fills». Segons revela, Ramón li va explicar que ho havia passat molt malament durant aquells dies. «Hi va haver algun guàrdia que li va dir que era culpable i hi va haver altres barbaritats que no esmentaré», afegeix.

Defensa la seva innocència

De fet, segons María «al cap de pocs dies de quedar lliure va haver de ser ingressat en un hospital amb una infecció». Afirma que els problemes de salut del seu germà «es deriven dels sis dies de detenció». Ramón va quedar en llibertat, però continua sent l'objectiu de totes les mirades.

La seva germana aposta per ell: «El que m'explica és que Esther era una persona meravellosa, era una íntima amiga seva». Assegura que Ramón «l'adorava i li tenia un afecte extraordinari». Per això sempre ha cregut en la seva innocència: «Jo el conec molt bé i sé que no és capaç de fer res d'aquest estil».

María també revela que Ramón i Esther «feia tres mesos que no es veien, però parlaven molt per telèfon». «Ell m'explica que van parlar dos o tres dies abans de la seva desaparició, i que hores abans li va trucar, però no va poder agafar-li el telèfon». Aquesta trucada va quedar registrada i mai no va saber què volia dir-li, explica.

Les sospites sobre Ramón

Ramón és sospitós perquè una de les dues últimes persones que van estar amb Esther va donar el seu nom. «Segons va dir, l'Esther els va anunciar que se n'anava a casa del meu germà, però és mentida». La germana de Ramón assegura que «a casa seva no hi va ser ningú aquella nit».

El testimoni també va assegurar que Ramón li havia dit que havia parlat amb ella quan ja era morta. Segons María «ho van tergiversar, perquè ell va parlar amb ella dos dies abans, no dos després». Sobre que no volgués lliurar el telèfon, assegura que és perquè «només allà tenia els bitllets per anar-se'n a Cuba».

Hi va haver un quart motiu que va fer sospitar els agents, i és precisament la seva intenció de marxar a Cuba. «Ramón ja havia viatjat tres vegades a l'illa anteriorment, tenia parella i estava preparant el seu casament», revela María. Segons diu, la seva intenció era instal·lar-se a Espanya després del casament.

La teoria de la seva germana

Per això, María creu que una d'aquestes dues persones està intentant incriminar el seu germà per distreure l'atenció. «Pretenien distreure els investigadors perquè el meu germà sembli el culpable», diu. «Algú ho va voler ficar-lo al mig. Per què? Oculten alguna cosa? Tot ho fa pensar».

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets.
Van trobar el cadàver d'Esther en una cuneta. | Europa Press
 

La nit en què va passar tot «Ramón era a casa, es va passar les primeres hores parlant amb la seva parella per WhatsApp i se'n va anar a dormir». Segons explica, «no va veure Esther aquella nit» i «l'endemà va anar a Valladolid a fer unes gestions». Afirma que van estar parlant de temes trivials, molt relaxats.

També rebutja l'acusació que diu que el seu germà té antecedents violents. «Hem anat a demanar un full d'antecedents, i el Ministeri de Justícia acredita que és fals, que no té cap condemna». Per això no entén que el segueixin considerant sospitós, «ningú no ens ha dit quin delicte se li imputa».

A més, María ha volgut llançar un missatge directament a la família d'Esther: «Tots volem que tot s'aclareixi, estem oberts que ens truquin i explicar-los el que necessitin». «Penso en la família d'Esther, en els seus pares i en el seu dolor, i també exigeixo la veritat, però que no acusin un innocent».