Muntatge fotogràfic de Raúl, el jove espanyol de 23 anys mort a la feina, i un tractor

Raúl, el jove de 23 anys que ha mort a la feina: un cop final

Estava intentant enganxar el tractor a la sembradora quan va rebre un cop fatal i va morir a l'acte

La localitat de Somontano (Osca) està de dol per la mort d'un jove pagès de 23 anys. Raúl Altemir va morir ahir al matí mentre preparava la maquinària agrícola per sembrar a Monte Odina, a Morilla. Ara, les autoritats estan investigant les circumstàncies tràgiques d'aquest accident laboral.

Raúl era natural de Barbastro, fill d'una treballadora de la neteja d'Ilche i un policia local jubilat d'Alquézar. La seva mare treballa a l'Hospital de Barbastro, mentre que el seu pare estava en plantilla a l'ajuntament de la mateixa localitat. Així, la notícia ha provocat un enorme pes en aquestes localitats.

Segons informa el diari 'Heraldo de Aragón', era el segon germà d'una família molt estimada a la comarca. Estava integrat a la confraria de 'La nostra Senyora de la Mercè', on des de petit tocava el tambor. A més, el seu oncle és regidor del consistori, i l'alcalde de la localitat ha afirmat que l'entorn està consternat.

Com va passar l'accident

«Els cinc pobles, que formen part d'Ilche, estan consternats. Tothom pregunta per ell», afirma l'alcalde, Pedro Peropadre. El primer edil ha transmès els seus condols a la família i estarà present al funeral, que està previst per demà a les 11.00 hores, mentrestant, s'investiguen les causes del succés.

Primer pla de Raúl Altemir, l'espanyol de 23 anys mort a la feina per un cop mortal
Raúl Altemir, víctima mortal d'un accident laboral | SE

L'accident va passar ahir a les 08.15 hores, quan Raúl, agricultor de professió, i el seu cap, un altre jove veí de Morilla, feien maniobres. Estaven intentant connectar el tractor amb la sembradora, quan la víctima va patir un cop mortal. El seu company va donar l'avís als serveis d'emergència, que van acudir de forma immediata.

Fins al lloc del tràgic succés van desplaçar-se els agents de la Guàrdia Civil, i ara el cas és a les mans d'Inspecció del Ministeri de Treball, que han d'analitzar les circumstàncies de l'accident juntament amb la policia judicial de la caserna de Barbastro. Tot i això, encara no han transcendit més detalls sobre el succés.

Demanen més prevenció

Alguns familiars van córrer a auxiliar la víctima, però el noi havia mort a l'acte per la virulència del cop. El seu cadàver va quedar a la finca fins a les 14.30 hores, quan l'autoritat judicial va ordenar l'aixecament del cos. D'aquí va ser traslladat a l'Institut Anatòmic Forense de l'Hospital Provincial d'Osca.

L'organització professional ASAJA d'Osca s'ha pronunciat sobre els fets. «El sector està fent un gran esforç per modernitzar la maquinària i en aprenentatge de riscos laborals», ha manifestat el president, José Fernando Luna. Segons ha dit, «qualsevol sinistre ha de qualificar-se com un accident o descuit».

A l'espera que conclogui la investigació, des d'UGT han recordat que «la formació en prevenció de riscos és imprescindible per protegir la salut i la seguretat». També han fet èmfasi en la necessitat de supervisar l'estat de la maquinària que s'utilitza, ja que ha de complir amb la normativa vigent.

Tres morts en tres dies

A la mort de Raúl cal sumar la mort d'una altra persona per accident laboral a la localitat veïna de Secastilla, dilluns passat. Diumenge, un treballador de l'estació d'esquí també va morir, encara que en aquest cas d'un infart. Es tracta de tres morts en tres dies, dues en accidents laborals.

Dilluns passat, un treballador va morir aixafat per un arbre mentre feia tasques de poda en un recinte de pollancres a Secastilla (Osca). El seu cos sense vida va ser trobat per un company, i se n'estan investigant les causes. Alhora, UGT denuncia la mort de tres operaris en només tres dies a la província d'Osca.

Imatge de dos treballadors podant un arbre
El treballador va morir aixafat per un arbre mentre podava | Cedida

La víctima mortal a Secastilla és un home de 42 anys natural de Solsona (Lleida). Va morir a causa dels traumatismes i hemorràgia que va patir en quedar aixafat per l'arbre. Hores abans, un treballador de 61 anys va morir d'un infart mentre feia la feina com a 'pister' a l'estació d'esquí d'Astún.

Cada cop més accidents

La Unió de Petits Agricultors d'Aragó ha expressat la seva preocupació davant l'augment de la mortalitat al sector. «Aquest tipus d'accidents s'estan produint cada cop més sovint», ha expressat el seu president, José Manuel Roche. «La sinistralitat augmenta any rere any, no només amb morts sinó també amb danys personals», ha afirmat.

Per això han instat a les administracions a treballar en un pla de formació i informació per als operaris del sector primari amb l'objectiu d'alertar sobre els perills que comporta el maneig de maquinària pesant. A més a més, han demanat al Govern que destini una partida de pressupostos a la renovació de la maquinària agrícola.