Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Marta Calvo i un dispositiu de la Guàrdia Civil en una operació de cerca

Reactiven la cerca de Marta Calvo: creuen saber on és el cadàver

La Guàrdia Civil ha acotat una zona concreta gràcies al posicionament del mòbil de l'assassí confés

Marta Calvo tenia 25 anys quan va desaparèixer el 7 de novembre de 2019 a Manuel (València). Havia tingut una cita amb Jorge Ignacio Palma, un home que havia conegut per internet que va resultar ser un perillós assassí de dones i que la va matar.

La investigació va acabar desembocant en Jorge Ignacio, un colombià que va que havia assassinat la noia i dues dones més. Durant dos anys, els intents per a trobar el cos de la jove han estat infructuosos. Ara, la Guàrdia Civil creu saber on és el cos i han reactivat la cerca.

La policia busca el cadàver de Marta Calvo en una nova zona del terme municipal de Manuel. Allà és on se li va perdre el rastre fa dos anys i on apareix el senyal del mòbil de l'autor confés del crim. Això ha portat els agents a perimetrar una zona on sospiten que hi ha el cos.

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha informat la família de Marta sobre la represa de la cerca. Segons el portaveu de la família, aquesta vegada confien que el rastreig doni resultats i «d'una vegada per totes la puguem trobar». Ara segueixen l'operatiu molt de prop.

Cerca sense descans, i sense èxit

Des que va desaparèixer, la Guàrdia Civil no ha deixat de buscar el cos de la jove. Primer es van centrar en el riu Albaida, en coves i pous, amb l'ajuda del Grup Especial d'Activitats Aquàtiques (GEAS). Després, guiats per la confessió de l'assassí, van buscar les restes humanes a l'abocador de Guadassuar.

Jorge Ignacio va assegurar que havia esquarterat el cos i n'havia repartit els trossos en bosses de plàstic per diferents contenidors. La cerca no va donar resultats, i llavors es van centrar en trobar restes humanes a casa del detingut. Ara, amb les noves pistes, confien trobar per fi el cos de la víctima.

La desaparició de Marta Calvo

La matinada del 7 de novembre de 2019, Marta Calvo va dir a la seva mare que era al número 9 del carrer Sant Joan Baptista. És l'últim que va saber d'ella, perquè a partir de llavors se li va perdre la pista. La seva pròpia mare va acudir a aquesta adreça a buscar-la, però es va trobar amb un jove que assegurava que no la coneixia.

Aquest jove era Jorge Ignacio, un colombià amb un llarg historial de violència contra les dones. Dos dies després, la dona va denunciar la desaparició de la seva filla a comissaria. Els investigadors van seguir la pista de la cita que la Marta havia tingut aquella nit i no van trigar a arribar fins a Jorge Ignacio.

El sospitós havia desaparegut i van iniciar una recerca exhaustiva a la zona de València. L'habitatge havia estat netejat amb lleixiu i l'home havia intentat desfer-se del seu vehicle en un desballestador. Tot això feia témer el pitjor, i les possibilitats de trobar Marta amb vida es reduïen.

Un assassí amb un llarg historial criminal

Jorge Ignacio es va lliurar el 4 de desembre, 28 dies després de la desaparició. Segons va declarar, Marta havia mort de manera accidental en una barreja de sexe, alcohol i cocaïna. Va dir que en despertar-se la va trobar morta i va intentar desfer-se del cos.

Des de llavors, l'autor confés de la mort de Marta Calvo es troba a presó provisionalment. Se li atribueixen almenys 33 delictes contra 10 dones diferents. Fiscalia i acusació particular demanen que se'l processi per assassinat, agressió sexual, omissió de socors i delicte contra la integritat moral.

Actualment se li imputen actes delictius sobre set dones, tres d'elles mortes. A més de Marta Calvo, se li atribueixen les morts d'Arliene Ramos i Lady Marcela. Ell nega haver causat la mort de ningú, però altres noies l'han denunciat per practicar sexe amb cocaïna.

El retorçat mètode per a matar les seves víctimes

Diverses dones denuncien que Jorge Ignacio va utilitzar cocaïna quan va tenir sexe amb elles. La policia va trobar restes d'aquesta substància als genitals de les altres dues víctimes mortals. El detingut solia introduir la droga a les víctimes per via anal o vaginal per a matar-les.

Segons Juan Carlos Navarro, advocat de les famílies de dues de les víctimes mortals, «hi ha un patró en el modus operandi de l'investigat». Explica que «sempre queda amb dones que es presten a consumir substàncies estupefaents i practicar sexe».

A partir d'aquí, segons l'advocat, «genera en elles una situació de confiança». El seu propòsit, diu, és «accedir a la vagina o a l'anus de la víctima i introduir-hi la cocaïna, que, per la quantitat i puresa que té, resulta letal».

Per adormir les seves víctimes i anul·lar-los la voluntat, els solia posar droga a la beguda. Després, «l'acusat inicia l'ús de l'arma homicida, que és la introducció de cocaïna de gran puresa en quantitats letals per via anal o vaginal». Algunes dones van sobreviure als seus atacs, però d'altres, com Marta, no.