Primer pla de Jaime Guerrero, assassinat amb 15 anys

Resolen el crim de Jaime, un nen de 15 anys, a Madrid: tres detinguts

Segons la investigació, el van matar a cops de matxet com a prova d'accés a una banda juvenil

La Policia Nacional ha detingut tres menors per la mort de Jaime Guerrero, un noi de 15 anys, a Madrid. L'adolescent va ser mortalment apunyalat al carrer Atocha la nit del 5 de febrer. El cas va estar vinculat des del principi amb la violència juvenil en apogeu.

Els investigadors van descobrir que Jaime estava relacionat amb les bandes juvenils que circulen per Madrid. Pertanyia als 'Trinitarios', una banda enfrontada als 'Dominican Don't Play (DDP)'. Els tres detinguts són membres d'aquest grup i haurien actuat per una prova d'accés.

Per accedir a aquestes bandes cal fer una prova d'accés, que de vegades comporta haver de matar algú. Aquesta és la principal hipòtesi de la policia, que ha pogut identificar alguns dels agressors. I ho han aconseguit després d'una investigació complexa de diversos mesos.

Una investigació molt complicada

La nit del 5 de febrer, Jaime va ser abordat al carrer per un grup de vuit joves armats amb matxets. L'adolescent de 15 anys va morir la mateixa nit que un altre jove d'una banda en un atac a Villaverde. Això va ser la culminació d'una onada de violència entre les bandes juvenils.

Fotomuntatge de Jaime Guerrero, l'adolescent de 15 anys assassinat per una banda juvenil
La Policia ha reconstruït el crim de Jaime | Catalunya Diari

El grup de V d'Homicidis de la Policia Judicial de Madrid es va posar fil a l'agulla per resoldre el cas. I és que, per sort, comptaven amb les imatges de les càmeres de seguretat i una infinitat de testimonis. A més al lloc dels fets van trobar una arma blanca utilitzada durant l'atac.

Després de diversos mesos d'una investigació molt complicada, han aconseguit identificar tres dels presumptes autors del crim. Durant aquest temps s'han fet operatius de localització i vigilància dels menors, fins que finalment es va procedir a detenir-los i posar-los a disposició judicial.

Arsenal d'armes a casa

Després de la detenció, els agents van registrar els domicilis dels sospitosos i van requisar diverses armes blanques. Van trobar també diferents identificatius que vinculen aquests menors amb els 'DDP'. Tots tres van ser arrestats i acusats d'homicidi i pertinença a organització criminal.

La Fiscalia de Menors va sol·licitar per a cadascun mesures cautelars d'internament en règim tancat. Després de passar a disposició judicial, dos van ingressar en un centre de menors mentre que el jutge va acordar la llibertat d'un. Ara, la investigació continua en marxa i no descarten més detencions.

La principal hipòtesi és que Jaime era membre dels 'Trinitarios' i estava al punt de mira de la banda rival, els 'DDP'. Aquests van encarregar als tres detinguts l'assassinat de Jaime com a prova d'accés a la banda. Es tracta d'un sagnant ritual d'iniciació per demostrar que poden entrar al grup.

La doble vida de Jaime

El cas de Jaime va ser paradigmàtic de la violència de les bandes juvenils a Madrid. De fet, arran de la seva mort, la delegació del Govern va impulsar el pla d'acció contra les bandes (Pla Antibandes). Alhora, el perfil del noi de 15 anys assassinat coincideix amb el de molts altres joves d'altres bandes.

En Jaime es mostrava com un noi tímid i estudiós a casa, a l'escola i a les altres activitats. Per exemple, a l'equip de futbol del Móstoles on jugava, i on va deixar empremta amb un gran esperit de companyonia. Així doncs, ningú sospitava que a les nits, el jove es transformava.

Pla general de Jaime Guerrero com a jugador de l'equip de futbol de Móstoles
Jaime Guerrero era jugador de l'equip de futbol de Móstoles | Arxiu

Durant la investigació, la policia va rastrejar les seves xarxes socials i va trobar diverses fotos i vídeos en què mostrava lleialtat cap als 'Trinitarios'. De fet, la banda juvenil va publicar un vídeo acomiadant-se'n i prometent venjança. Per tant, estava clar que en Jaume pertanyia a aquest grup violent.

El de Jaime no és un cas aïllat, ja que molts d'aquests adolescents que entren a les bandes tenen un comportament exemplar a casa. La discreció és una de les seves cartes per desplegar la seva activitat al si d'aquestes organitzacions. No obstant això, el seu tràgic final és una advertència per a tots aquests joves.