Interior revisarà les càrregues de Girona per saber si van ser correctes

El conseller de l'Interior assegura que algunes imatges no li van «agradar» i ha anunciat que els Mossos revisaran les imatges per saber si es va aplicar el protocol

El departament d'Interior, i segons ha explicat el seu titular, el conseller Miquel Buch, analitzarà les imatges de CatalunyaDiari de les càrregues d'aquest dijous a Girona on es veuen agents de l'ARRO dels Mossos colpejar de manera repetida un dels manifestants. Aquesta càrrega es va fer just després que els manifestants, que volien impedir un acte de Vox a la plaça de l'U d'Octubre, trenquessin les tanques de protecció i tinguessin intenció de sobrepassar la línia policial.

Càrregues a Girona i cops a un manifestant que era a terra

Quan els manifestants es van acostar al cordó d'agents de l'ARRO i de la BRIMO, i després d'avisar per megafonia demanant la retirada dels concentrats, els Mossos d'Esquadra van carregar dispersant a la gent. A les imatges de CatalunyaDiari —que s'han convertit en virals, sent distribuïdes per molts mitjans privats i públics sense assenyalar-ne l'autoria— es veu com tres agents de l'ARRO i un comandament de la BRIMO colpeja un manifestant que està a terra, impedint que pugui marxar del lloc on s'està efectuant la dispersió.

A les imatges també es veu com dos agents de l'ARRO dels Mossos s'emporten, estirant-lo per terra, un noi de 22 anys que va ser el detingut dels aldarulls de Girona. De cara a càmera, un intendent de la BRIMO, sense proteccions i amb una defensa extensible a les mans, dóna l'ordre de detenir al noi cridant «setanta», que en argot policial es refereix a detenció. El jove va ser traslladat a la comissaria dels Mossos de Girona i va ser deixat en llibertat al voltant de les dues del migdia imputat per un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics.

Un ferit a Girona després d'una càrrega dels Mossos

Un dels altres vídeos que els Mossos d'Esquadra investiguen és el de la càrrega que es va produir abans de les 12 del migdia a Gran Via de Jaume I quan diverses persones estaven fent llançaments de cadires i d'objectes de vidre contra els Mossos. Durant la dispersió, on els agents van donar cops als manifestants amb la defensa, un home va caure a terra i va resultar ferit. La policia investiga si l'home va ser ferit durant la càrrega o va caure sense la intervenció de la policia.

L'home, amb una jaqueta blava, com es pot veure en el vídeo de CatalunyaDiari, cau en una zona on a prop no té cap agent dels Mossos i tampoc sembla que rebi l'impacte de bastó policial instants abans. El director general de la Policia, Andreu J. Martínez, la tarda de dijous, 6 de desembre, ja va explicar que segons les primeres informacions que tenia el departament l'home havia caigut durant les corredisses que s'havien produït durant la dispersió. Sigui com sigui, aquest segon vídeo també està sobre la taula del conseller per decidir quines accions farà efectives per complir amb l'ultimàtum que li ha fet el president Torra.

Interior revisarà les imatges per saber si s'ha complert el protocol

El conseller de l'Interior ha assegurat, després de condemnar els atacs rebuts per la policia, que algunes imatges que es van veure de l'actuació de l'ARRO i de la BRIMO dels Mossos no li van agradar i que algunes no es van fer seguint el protocol. Buch ha insistit que s'investigaran i que el cos, amb els seus «mecanismes garantistes», prendrà les mesures que calguin.

Haurà de ser ara la prefectura dels Mossos d'Esquadra i la Divisió d'Afers Interns (DAI) de la policia catalana qui analitzi les imatges i les actuacions de l'ARRO, sobretot, i també la BRIMO, a Girona, per saber si s'han fet seguint el protocol. Des d'Íridia, un grup d'advocats que han defensat diverses persones agredides per la policia, ja han avançat que el comportament de la policia a Girona és obertament «il·legal».


Comentaris

envia el comentari