Imatge d'un mosso d'esquadra vestit amb l'armilla anti-bales d'esquena.

Roben 20.000 euros a una persona a Barcelona amb el mètode del 'tocomotxo'

Aquest engany es basa en la venda desinteressada d'un bitllet suposadament premiat per diners en metàl·lic, que les víctimes paguen i els lladres s'emporten | En aquest cas, els fets es van produir al barri d'Horta-Guinardó de Barcelona

Els Mossos d'Esquadra investiguen la sostracció de 20.000 euros a una persona al districte d'Horta-Guinardó, a Barcelona. Segons han explicat els Mossos, els fets van tenir lloc el dia 11 d'agost al matí, quan dues dones que estaven conxorxades van fer creure a una tercera que tenien uns bitllets de loteria premiats i van aconseguir els diners a canvi d'un bitllet que suposadament tenia un valor molt més alt. És el que es coneix com el mètode 'tocomotxo'.

El 'tocomotxo', un engany a base de l'excés de confiança i una xifra sucosa

Aquest mètode es basa en l'engany d'una persona a la víctima, a qui manifesta que té un bitllet de loteria premiat, però que no pot cobrar. Així, la víctima és convençuda per qui l'estafa que pot comprar el bitllet per menys preu i extreure'n benefici econòmic. Aquest dimecres dia 11, l'estafa va succeïr d'aquesta manera. En primer lloc, una dona es va acostar a la víctima, de qui s'havia guanyat la confiança prèviament, per explicar-li que tenia diversos bitllets de loteria premiats i que estava preocupada.

En aquest moment, una altra dona —amb qui estava conxorxada— es va apropar a les altres dues per ajudar-les. La tercera hauria fet veure que se n'anava a una administració de loteria a preguntar i tornava dient que efectivament estaven premiats. Aleshores, la primera dona hauria assegurat a les altres dues, víctima i còmplice, que els donaria dos bitllets premiats a cadascuna a canvi de 20.000 euros en metàl·lic o joies.

La còmplice se'n va anar i va tornar amb joies i diners. En aquest punt, les dues còmplices van acompanyar la víctima a diversos caixers, d'on va extreure un total de 20.000 euros. Quan ja tenien els diners, la víctima va entrar un moment a un supermercat per comprar aigua, i quan va sortir les altres dues dones que l'havien estafat ja no hi eren.

Els Mossos recorden que no es pot culpabilitzar les víctimes

Els Mossos recorden que és molt important no culpabilitzar les víctimes en aquests casos, i que cal contactar el 112 i presentar una denúncia amb les dades dels autors. En aquest cas, encara no s'ha pogut identificar les dues responsables del robatori.