Els Estats Units han tornat a tenyir-se de sang per un tiroteig amb armes de foc. Ha estat a Highland Park, a Chicago, durant la celebració del 4 de juliol (dia de la Independència). Un subjecte identificat com a Robert Crimo, de 22 anys, ha obert foc des d'un terrat matant sis persones.
L'últim balanç oficial és de sis morts i 26 persones ferides entre 8 i 85 anys. El detingut és un cantant de rap amateur que es feia dir 'Awake the Rapper' i que ja havia avisat de la matança en uns vídeos. Les autoritats intenten aclarir ara el mòbil de la matança.
Es tracta de la segona massacre en poc més d'un mes. El 24 de maig passat, un jove de 18 anys va obrir foc al seu antic col·legi de primària matant 19 nens i dos adults. Aquesta nova matança es produeix en ple debat sobre el perill de les armes de foc als Estats Units.
Terrorífics vídeos premonitoris
Passaven deu minuts de l'inici de la desfilada del 4 de juliol a Chicago quan una sèrie de detonacions sembraven el caos. L'ambient familiar i festiu de la desfilada es va tenyir de dol quan un noi va començar a disparar des d'un terrat. Les bales van arribar a diversos dels espectadors.
La policia va iniciar llavors una operació per caçar l'assassí, que va ser detingut poques hores després. L'autor de la matança va ser identificat com a Robert Crimo, un cantant de rap amateur de 22 anys. Va compartir diversos vídeos a les xarxes socials que anunciaven el que faria.
«Les meves accions seran valentes i el meu pensament és innecessari. Sé el que he de fer, sé què hi ha, no només per a mi, sinó per a tots els altres». Així diu una de les seves cançons. En un dels seus vídeos més vistos de Youtube, Crimo simula un tiroteig a l'aula d'una escola.
Va ser un atac a l'atzar
Després del tiroteig, les autoritats van cancel·lar tots els actes i van fer una crida als ciutadans per allunyar-se de la zona de risc. «Manteniu-vos fora de l'àrea, permeteu que les forces de l'ordre i els equips d'emergència facin la seva feina». Així ho expressava l'oficina del xèrif mitjançant Twitter.
La policia va estar buscant durant hores un subjecte blanc «probablement armat i molt perillós». Després de la seva detenció, Crimo va ser conduït a dependències policials i està esperant declarar davant el jutge. L'oficina del xèrif ha avançat que es va tractar d'un atac a l'atzar i sense un motiu clar.
Les emergències van traslladar diverses persones als hospitals i van confirmar la mort de sis. El tiroteig va desfermar el pànic i una estampida deixant darrere seu desenes de cadires plegables, para-sols i cotxets de nadó abandonats. Un panorama desolador semblant a un escenari de guerra.
Un patró que es repeteix
La policia, assistida per gossos especialitzats en rastreig, van trobar l'arma (un rifle) i munició. Després d'efectuar l'atac, el pistoler es va escapolir pels edificis i no va ser trobat fins una bona estona després. Ara intenten saber si el jove té trastorns mentals i per què ho va fer.
El perfil de Robert Crimo, per la seva edat i el mètode utilitzat a l'atac, segueix el mateix patró que les últimes matances. Salvador Ramos, l'assassí del col·legi d'Uvalde (Texas) el 24 de maig passat, tenia 18 anys. I igual que Robert Crimo va fer servir un rifle per perpetrar la massacre.
Es tracta d'un tipus d'armament més mortífer per la capacitat dels carregadors i la velocitat de les ràfegues. La legislació nord-americana no preveu un límit legal per adquirir aquest tipus d'armes. Els tirotejos solen estar protagonitzats per nois de molt poca edat.
40.000 morts cada any
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha reaccionat a la matança expressant la seva commoció. «Una violència sense sentit amb armes de foc que ha tornat a causar pesar a la ciutadania nord-americana». Així ha definit aquesta nova matança succeïda en ple dia de la Independència.
El debat sobre les armes de foc ha esdevingut un dels reptes principals de l'administració Biden. Qüestions com aquesta o l'avortament estan obrint una esquerda social a causa de l'alta polarització. Fins ara, cap president no ha aconseguit doblar el lobby de les armes als Estats Units.
Cada any moren als Estats Units unes 40.000 persones per trets, incloses les víctimes de suïcidis. L'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021 va portar la crisi de les armes de foc a la seva màxima expressió. Mesos després d'allò, el país torna a estar sumit en una onada de violència.