Lloc on van trobar el cadàver de Roberto.

Roberto, 28 anys: el crim d'un espanyol que sacseja tot un país

El canari establert als Països Baixos va aparèixer mort a França amb el crani destrossat

Un ciclista canari de 28 anys va aparèixer malferit, però amb vida, a un camí a prop de Soyons, al sud-est de França, el dijous passat. Tenia més de trenta ferides al cap, el crani destrossat i la cara desfigurada. La descripció parla per si sola de la brutalitat amb què va ser assassinat Roberto. 

Per ara només es coneix el seu nom i que vivia als Països Baixos. Roberto era un aficionat del cicloturisme, una forma de viatjar pel món amb la bicicleta com a mitjà de transport. Dijous passat, un transeünt va trobar el seu cos amb el cap destrossat en un camí de terra.

El cos estava dins d'un bassal de sang, en un lloc aparentment tranquil. Tot i la gravetat de les ferides, el jove estava viu i va ser traslladat a l'hospital de la ciutat de Valence. Va morir poc després per les profundes contusions que havia rebut.

La policia investiga ara la seva mort com un assassinat i intenta recollir proves del lloc on va ser trobat. Es tracta d'un camí prop del riu Roine, freqüentat per pescadors i gent que hi va a fer esport. La brutalitat del crim ha esglaiat els habitants de la zona.

Tot el que se sap sobre l'assassinat

En declaracions a 'La Dauphiné Libéré', l'home que va trobar Roberto assegura que «tenia el crani enfonsat». Segons ha explicat, la víctima estava tan colpejada que en un primer moment pensava que estava mort: «li vaig tocar l'espatlla i es va començar a moure».

«Estava gemegant», relata, «vaig veure que la seva mirada em demanava ajuda, el seu rostre estava completament deforme». Llavors va trucar a emergències i va esperar la seva arribada per guiar-los fins al cos. Fins allà, es van desplaçar ambulàncies medicalitzades i agents de la policia.

El testimoni ho té clar. «Va ser tremendament violent, aquest noi va ser víctima d'una feresa terrible». Segons les seves paraules, «presentava ferides als dos braços, dues d'elles molt profundes», a més de les ferides al cap.

La samarreta del ciclista tenia algunes taques de sant. Però també n'hi havia rastres a diversos centenars de metres de distància. La seva bici i la tenda que portava van ser llançades sobre la mala herba lluny d'on estava el noi.

Commoció entre els veïns

Segons una primera hipòtesi, l'autor del crim podria haver intentat robar-li la bici i el que portava a sobre. Segons la teoria, hi hauria hagut un forcejament entre els dos, que va acabar amb el brutal assassinat. Però aquest extrem no ha estat confirmat per la policia.

Els mitjans locals i la cadena de televisió LCI han fet un espai a la investigació del crim. A través d'aquests mitjans, els veïns han pogut conèixer algunes dades aportades per fonts policials. El cas ha generat una gran commoció a la regió francesa.

Primer es va parlar d'un accident fortuït, però després de les primeres observacions la policia va canviar de parer. La gendarmeria, al càrrec de la investigació, ho considera un assassinat. La naturalesa de les ferides és clara.

Creuen que l'assassí va utilitzar un objecte contundent amb la punta afilada. L'autòpsia realitzada hores després va confirmar que es tracta d'una mort violenta realitzada amb un objecte afilat. La Policia Judicial intenta esbrinar ara què li va passar a la víctima. 

Un crim envoltat d'incògnites

Per ara, només se sap que Roberto estava al sud-est de França fent cicloturisme. Es tracta d'una modalitat de viatge en què el mitjà de transport és la bicicleta. El canari portava la seva tenda de campanya a sobre i s'impulsava amb els pedals de la bicicleta.

A partir d'aquí, tot és confusió. La zona on va ser assassinat és una part tranquil·la on normalment hi ha caminants i pescadors. Però en aquells moments no hi havia ningú i la policia no té cap testimoni que pugui donar pistes sobre els fets.