Fotomuntatge d'Óscar Perales i Rosa Galera amb una imatge d'una presó de fons

Rosa, víctima d'un crim salvatge amb 28 anys: l'assassí surt al carrer

Han concedit un permís penitenciari a l'home que fa deu anys va disparar i va degollar la seva exparella

Han passat només deu anys des que Óscar Perales va disparar i degollar la seva parella, Rosa Galera, a Fines (Almeria). No obstant això, d'aquí a pocs dies l'assassí tornarà a trepitjar el carrer gràcies al seu primer permís penitenciari. És un cop molt dur per a la família de la víctima, que porten «deu anys sense un dia de descans».

Fa uns mesos, la justícia va deixar sense efecte la indemnització que el condemnat havia de pagar a la família. Van presentar un recurs, però la justícia va donar la raó al pres en considerar que la responsabilitat  estava extingida. Ara intenten desesperadament que l'home que va matar Rosa no surti de la presó.

El permís penitenciari concedit a Óscar Perales li permetrà sortir al carrer del 16 al 20 d'octubre. Els familiars de Rosa estan a l'espera que els notifiquin per escrit si accepten el recurs contra el permís. Per ara, ni tan sols disposen d'un informe escrit sobre la sortida de l'assassí de la presó.

Fines, el poble de Rosa Galera, està en peu de guerra contra el que consideren una injustícia flagrant. Familiars i veïns tenen por que l'assassí intenti tornar al poble i, sobretot, que intenti veure la seva filla. La nena que tenia en comú amb Rosa tenia sis anys quan va quedar òrfena, i ara, amb setze, viu amb el seu tiet.

El cruel assassinat de Rosa Galera

L'assassí, Óscar Perales, i la víctima, Rosa Galera, eren parella i tenien una filla en comú. Però feia diversos mesos que s'havien separat i, segons el relat de l'acusació, «ell tenia la clara finalitat de posar fi a la vida de la seva dona». El va planejar tot, i va executar el seu pla fredament.

Óscar va agafar una pistola de fabricació artesanal i una navalla. Va abordar Rosa quan aquesta anava amb el seu cotxe pel polígon industrial de Fines. Va entrar al vehicle, es va asseure al seient del copilot i va treure l'arma de foc per sorpresa, sense que la víctima pogués reaccionar.

Li va disparar un tret a l'abdomen que li va provocar una hemorràgia molt abundant. Segons els resultats de l'autòpsia, aquesta ferida hagués estat suficient per acabar amb la vida de la dona. No obstant això, amb intenció de causar-li més dolor, l'assassí li va tallar el coll amb la navalla.

Amb la víctima ja agonitzant, el subjecte li va fer un tall profund a la cuixa dreta i li va tornar a disparar. Al cap d'unes hores, es va notificar la desaparició de Rosa. El  cadàver va aparèixer semienterrat en una cova, en un lloc aïllat de Tabernas.

Un assassí fred i sense escrúpols

Òscar ho tenia tot pensat per a desfer-se del cos i eludir la justícia. Després de matar Rosa, va amagar el cos al maleter, va deixar el cotxe en un altre lloc, es va canviar de roba i va anar a buscar el seu amic Francisco.

Aquest home, condemnat per encobridor, el va ajudar a buscar eines i va fer de llançadora amb el seu cotxe per si hi havia algun control policial. Van cavar una rasa en un paratge conegut com Ramblilla de Vacas, a Tabernas. Les armes del crim mai s'han trobat.

L'Audiència Provincial d'Almeria va declarar Óscar Perales culpable dels delictes d'assassinat i tinença il·lícita d'armes. Va ser sentenciat a vint anys i sis mesos de presó. La família va expressar des del principi el seu desig que complís la pena màxima.

Indignació i por

No obstant això, no ha estat així, ja que la justícia li acaba de donar el primer permís penitenciari amb la meitat de la pena complerta. La mare de Rosa va morir tres anys després del crim. El seu pare, que ara té 84 anys i problemes de memòria, ho va oblidant tot, excepte la seva filla.

L'Ajuntament s'ha bolcat amb la família i ha mostrat indignació a través de les xarxes socials. Lamenten que Rosa morís quan tenia només 28 anys i que el seu assassí surti al carrer amb 45 anys, amb tota la vida al davant. La notícia ha indignat el poble de la víctima, però també ha causat molta por.

El crim de Rosa segueix molt viu a Fines, on li van dedicar una escultura amb el nom de 'Llibertat'. La figura de Rosa Galera, de quatre metres d'alçada i feta de marbre, presideix l'entrada de la vila. La mateixa entrada per la qual d'aquí a uns dies podria aparèixer el seu botxí, Óscar Perales.