Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una ciutadana se sotmet a una prova PCR al Centre Cívic Cal Balsach de Sabadell

Salut assenyala quan va escapar de control la Covid-19 a Catalunya: «És un disbarat»

Josep Maria Argimon es mostra partidari de mantenir les restriccions actuals
La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona
La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona | Europa Press

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha explicat que els indicadors epidemiològics de la pandèmia de coronavirus han augmentat un 2% de manera sostinguda des del punt de desembre: «va ser un disbarat». En la roda de premsa d'aquest dimecres, Argimón ha celebrat que «el temut efecte» de les festes de Nadal no ha suposat un creixement exponencial dels indicadors epidemiològics, malgrat que segueixin creixent de manera sostinguda.

Argimón ha vaticinat que si la pandèmia creix a aquest ritme s'arribarà a la mateixa situació que en «el punt àlgid de la segona onada», amb 30.000 infectats a la setmana. D'altra banda, s'ha mostrat partidari de mantenir les restriccions «uns dies més» perquè l'objectiu de les mesures impulsades pel Govern han estat per frenar la corba, però no doblegar-la.

També ha destacat que el nombre de pneumònies no ha crescut com a la primera i segona onada i també que, «per primera vegada en 40 dies», les xifres de positius per test d'antigen ràpid del dimarts són millors que les de fa una setmana.

Salut finalitzarà la vacunació a les residències catalanes aquesta setmana

Pel que fa a les vacunacions, Argimón ha explicat que l'administració de la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a les residències sense brots finalitzarà aquest cap de setmana. Alhora, ha avançat que el pròxim dilluns s'iniciarà l'administració de la segona dosi de la vacuna de Pfizer després de passar 21 dies de la primera.

Fins ara, Catalunya ha rebut 180.020 dosis de la vacuna de Pfizer, de les quals s'han distribuït 136.340 fins aquest dimarts, amb una previsió que el dijous es reparteixin 25.000 vacunes més, per la qual cosa Catalunya tindrà unes «existències de continuïtat» de 18.450 per a repartir dilluns. Al mateix temps, el secretari ha concretat que cada setmana Catalunya rep 60.000 dosis, però que «l'objectiu» del departament no és la seva administració immediata, perquè primer han d'assegurar que s'ha mantingut la cadena del fred i que tot està en ordre per a començar a repartir.

Per xifres, Catalunya ha administrat fins a aquest dimecres 91.335 dosis de la vacuna de Pfizer: 31.884 a usuaris de residències d'ancians i residències de persones amb discapacitat, 16.636 a treballadors d'aquests centres i 42.815 a professionals sanitaris.

El sindicat Aspepc-Sps creu que el Govern «progressa inadequadament» en la tornada a les escoles

El sindicat Aspepc-Sps ha sostingut aquest dimecres que la conselleria d'Educació de la Generalitat «progressa inadequadament» en l'inici del segon trimestre lectiu, marcat per la pandèmia de la Covid-19. En un comunicat, ha assegurat que el departament «segueix limitant-se a dur a terme senzills operatius propagandístics, com si estigués en campanya electoral».

Aspecpc-Sps lamenta que el cribratge als professionals educatius que va començar aquest dilluns traurà a la llum resultats amb vigència d'uns pics dies, si bé creu positiva la mesura, ha assegurat que el mètode d'automostra «planteja alguns dubtes». També ha considerat que el fet de fer proves als treballadors implica que el cribratge «informarà d'un col·lectiu que representa al 10% de l'univers de mostra dels instituts».

Sobre els nous protocols de ventilació impulsats per la conselleria, Aspecpc-Sps ha opinat que «o són inaplicables o només donen l'opció d'escollir entre la Covid-19 i una pulmonia». Finalment, el sindicat es queixa que no s'hagin instal·lat purificadors d'aire, que les ràtios no permetin mantenir les distàncies de seguretat i que el professorat vulnerable està «en molts casos obligat» a reincorporar-se al treball presencial. A més, lamenta que es treballa amb temperatures inferiors als 17 graus que estableix la llei.