La seguretat del metro de Barcelona en escac: tres greus agressions en pocs dies

Els vigilants de seguretat carreguen contra TMB per no ampliar la seguretat i no descarten anar a la vaga per Cap d'Any, quan el Metro obre tota la nit

La situació al subsòl de la ciutat de Barcelona està fora de control. Així ho expliquen fonts dels vigilants de seguretat privada que patrullen pel Metro de Barcelona i també les incidències que les darreres setmanes s'han registrat. Les agressions que pateixen els vigilants de seguretat són diàries i més en el torn de nit dels caps de setmana, quan el metro de la ciutat no tanca portes i, en algunes estacions, les més properes a les zones d'oci, els problemes són el pa de cada dia.

Les parades en zones d'oci, les més calentes de la ciutat

Just aquesta matinada, de dissabte a diumenge 25 de novembre, s'ha produït una baralla entre joves llatins a l'estació Joanic, de la línia 4. Els joves sortien de discoteques de la zona, en aquesta zona de la ciutat, de frontera entre Gràcia i l'Eixample.  La baralla a la zona inferior del Metro va generar un dur enfrontament en el qual també van rebre els vigilants de seguretat quan van intervenir per separar els dos grups.

Justament divendres a la matinada els Mossos d'Esquadra van assaltar una discoteca d'aquesta zona, al capdamunt del carrer de l'Escorial, on joves llatins protagonitzen enfrontaments cada cap de setmana en sortir de les discoteques. La policia catalana va inspeccionar el Canela Dance Club per col·laborar en una investigació que està oberta per una baralla amb armes blanques el passat dia 10 de novembre.  Ni amb pressió policial, amb un desplegament amb més de cinc furgonetes de l'ARRO dels Mossos, s'ha aconseguit pacificar la zona.

Imatge del ganivet que van intervenir els vigilants de seguretat a l'estació de Besòs Mar.
Imatge del ganivet que van intervenir els vigilants de seguretat a l'estació de Besòs Mar. | Cedida Jefe de Seguridad

 

Agressions amb armes blanques contra els vigilants

No només a Joanic hi ha problemes. Ni de bon tros. El cap de setmana passat dos vigilants de seguretat van poder frustrar un atac amb ganivet a l'estació de Besòs Mar, a la mateixa línia del Metro de Barcelona. Un home armat amb un gran ganivet de cuina va entrar al metro cridant i es va posar al costat d'una dona amb un cotxet. Una acció ràpida i a sang freda d'un dels vigilants va permetre immobilitzar l'home i fer-se amb el ganivet.

Just aquell mateix cap de setmana un agent de seguretat privada va rebre l'impacte d'una ampolla de vidre a l'esquena a l'estació de la línia 3, a Paral·lel. L'home va ser retingut per vigilants de seguretat i detingut pels Mossos d'Esquadra.

«No remordiments» havia escrit l'home al ganivet que va mostrar a la parada de la L1 del Metro.
«No remordiments» havia escrit l'home al ganivet que va mostrar a l'estació de la L1 del Metro. | Cedida CatalunyaDiari.cat

 

I el darrer intent d'agressió, per sort també frustrat, va ser a l'estació Rambla Just Oliveras, a l'Hospitalet de Llobregat, de la línia 1 del Metro de Barcelona. Un home, sense cap motiu aparent, es va acostar a la zona de validació de bitllets de l'estació i va treure un ganivet amb una fulla que feia més de 20 centímetres i va amenaçar als vigilants de seguretat i als viatgers de la zona. Es dóna el cas, i segons les imatges que vigilants de seguretat han facilitat a  CatalunyaDiari.cat, que el ganivet portava escrit les paraules «no remordiments» i «justícia per tu».

En una nova intervenció de risc, els vigilants de seguretat de TMB van poder intervenir el ganivet i reduir l'home fins a l'arribada dels Mossos d'Esquadra. Aquest nou incident, a mitja setmana passada, és un més. L'enèsim incident que els vigilants de seguretat del Metro de Barcelona han patit.

Els vigilants de seguretat van poder intervenir aquest ganivet a un home a l'L1 a l'Hospitalet.
Els vigilants de seguretat van poder intervenir aquest ganivet a un home a l'L1 a l'Hospitalet. | Cedida CatalunyaDiari.cat

 

Els vigilants, farts de la inseguretat, volen fer vaga

Aquest és el negre resum dels últims set dies. Però els vigilants de seguretat han explicat a  CatalunyaDiari.cat que les agressions, amenaces i insults són constants  en algunes de les parades, sobretot, si són properes a zones d'oci de la ciutat de Barcelona.

Des d'un sindicat de vigilants de seguretat, ADN Sindical, amb poca representació actualment a TMB però a les portes d'unes eleccions sindicals, s'ha volgut posar el crit al cel per denunciar la greu situació que s'està vivint amb la seguretat al Metro de Barcelona.  I fins i tot han obert la porta a fer vaga per Cap d'Any, quan el Metro obrirà també durant tota la nit.

Per ADN Sindical la inseguretat és creixent, les agressions no s'aturen, i a més des de l'empresa TMB, qui gestiona la xarxa de metro i les estacions,  no es vol apostar per incrementar la seguretat, o bé posant més patrulles dobles de vigilants de seguretat o reforçant la seguretat amb patrulles de seguretat ciutadana de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d'Esquadra.