Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cotxe de la Policia Nacional.

Luis i Valentín: la discussió que va acabar amb un mort i sense presó a Espanya

La topada que van protagonitzar ha cobrat protagonisme després de dictar-se la sentència

Luis i Valentín són els noms de dos ciutadans espanyols que s'han convertit en notícia després d'una discussió inesperada i que ha acabat amb conseqüències dràstiques. Els homes van tenir un enfrontament que va posar fi a la vida d'un dels dos.

Tot i que la discussió va tenir lloc l'any 2019, la sentència s'acaba de fer pública i ha remogut el país. De fet, ha determinat que el «culpable» només ha de pagar 1.400 €, sense pena de presó.

 

La discussió que avui torna a ser notícia

L'enfrontament entre els dos homes va tenir lloc el 22 de desembre de 2019 va tenir lloc l'enfrontament entre. Aquell dia, Luis Javier RH, de 31 anys, estava fent un beure amb la seva família en una terrassa del carrer Alberto Casañal de Saragossa. En concret, a la cafeteria Capricho.

Un jove amb discapacitat psíquica que estava assegut en una altra de les taules de l'establiment va rotar de forma molt sonora. Gest que va provocar que Valentín MG, de 53 anys i que es trobava també al local, recriminés el seu comportament. Així, li va tirar una ampolla al cap que mai el va arribar a tocar. 

Tant Luis com altres dos clients van voler parar l'actitud de Valentín i el van intentar tranquil·litzar, com explica 'El Heraldo de Aragón'. Tanmateix, la situació es va tornar molt tensa i Luis va tenir l'impuls d'empènyer l'home de 50 anys. Valentín, que presumptament havia pres alcohol, va acabar caient a terra fent-se un cop al cap.

Durant uns minuts, l'home va quedar estirat en estat inconscient, per la qual cosa es va trucar al 061. Però, poc després, va tornar en si i va rebutjar ser atès pels sanitaris que havien arribat al lloc i que el volien socórrer. És més, no va dubtar a quedar-se al bar fins a les 23:00 hores.

Passada aquesta hora, va tornar cap a casa i va ser allà on, l'endemà, va ser trobat mort al llit. El cop que va rebre al cap li va causar una fractura de l'os temporal i una consegüent hemorràgia lenta que va posar fi a la seva vida.

La sentència exculpa l'acusat

En veure els fets, la Fiscalia no va dubtar a demanar tres anys de presó a l'home que el va empènyer. Finalment, la sentència definitiva exculpa l'acusat i només l'obliga a pagar una multa econòmica. 

En efecte, l'autoritat ha exposat la seva empatia davant l'home acusat i ha descrit el cas com un acte involuntari. 

Per prendre la decisió, la jutgessa explica que ha tingut en compte els informes dels forenses. Aquests dictaminen que si Valentí hagués acceptat ser atès pels metges després de l'incident hauria sobreviscut. 

Per tot, la jutgessa ha condemnat únicament l'acusat d'un delicte de lesions per imprudència greu i d'un altre lleu de maltractament en concurs. Per aquest motiu li ha imposat vuit mesos de multa, amb un cost de sis euros per dia. El resultat és l'abonament d'una quantitat de 1.400 €.

De la mateixa manera, la sentència ha deixat clar que no imposa cap pena de presó, com sol·licitava el fiscal. Sembla que ha estat d'acord amb l'argument de l'advocat defensor.

El lletrat va arribar a indicar que condemnar-lo a presó era totalment injust. Luis només havia sortit en defensa d'una persona amb discapacitat.

Així mateix, cal ressaltar que la sentència tampoc ha indicat cap mena d'indemnització civil per part del jove de trenta anys al fill de la víctima.