Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una dona rentant-se les mans amb gel desinfectant

Perden la vida set persones després de beure gel hidroalcohòlic

Dos persones més es troben ingressades a la UCI pel mateix motiu

Imatge d'arxiu d'una dona rentant-se les mans amb gel desinfectant
Set persones han perdut la vida després de la ingesta de gel hidroalcohòlic | UNSPLASH

El gel hidroalcohòlic s'ha convertit en un element indispensable en les nostres vides i tirar-lo gel a les mans és ja gairebé un gest instintiu quan entrem en un establiment o quan acabem de tocar alguna superfície. No obstant això, hi ha gent que comet autèntiques bogeries amb el gel, com tirar-se mig pot cada vegada que entra en un lloc. El súmmum del mal ús el trobem a Rússia, on diverses persones s'ho van beure durant una festa.

El succés va ocórrer en la població russa de Yakutia, on nou persones, en veure que s'havia acabat l'alcohol, van tirar un glop al gel hidroalcohòlic . El resultat va ser demolidor: nou persones traslladades a l'hospital de la ciutat, set de les quals han acabat morint per la ingesta del gel. Les altres dues segueixen en la Unitat de Vigilància intensiva i es tem per la seva vida.

Set morts per ingesta de gel

Els primers a morir després de la festa del dijous van ser una dona de 41 anys i dos homes de 27 i 59 anys, segons informa el rotatiu anglès ‘Daily Mail’. Un dia després van morir tres homes, de 28, 32 i 69 anys, mentre que aquest passat dissabte ha mort la setena persona. Cal destacar que el gel posseeix un 69% d'alcohol que, si bé és l'equivalent a altres licors d'alta graduació, pot resultar mortal si no està preparat per a la seva ingesta.

Les autoritats russes ja han obert una recerca sobre el succeït i confirmen que les set morts són conseqüència d'haver ingerit el gel hidroalcohòlic.

Mantenir el gel fora de l'abast dels nens

En vista d'aquest succés, els experts recomanen extremar les precaucions i mantenir el pot de gel fora de l'abast dels més petits de la família, que poden veure's atrets pels colors vistosos o la presentació del recipient. Desafortunadament, en un col·legi de la localitat de Pontevedra de Lalín, un nen de tres anys va rebre una ruixada de gel hidroalcohòlic a l'ull i ha hagut de ser sotmès a dues operacions.

En aquest sentit es va pronunciar Olegario Cortiñas, vocal d'òptica de Farmacèutics de la Corunya, qui va remarcar la importància d'informar professors i cuidadors sobre les pautes d'actuació en cas que als nens els entri gel en l'ull o l'ingereixin. «El més important és actuar ràpidament, tirant aigua per a diluir el gel, i després acudir a l'hospital», va assegurar.

Els metges també recomanen prendre llet amb mel, així com líquids amb molt de sucre com el suc de fruites. En qualsevol cas, cal acudir immediatament a un centre hospitalari per a evitar danys majors.

No tots els gels són iguals

Reprenent la qüestió de l'ús de gel hidroalcohòlic, la dermatòloga Elena De las Heras va assenyalar que el recomanable és que el producte contingui un 70% d'alcohol i sigui adquirit en farmàcies. De fet, la diferència entre un gel bo i un dolent es pot notar per l'olor. «Va amb glicerina o glicerol perquè hidrati, però no ha de portar perfums. Si té una olor agradable, millor que no l'usis», va assegurar.

D'altra banda, De las Heras va afirmar que el seu ús no està relacionat amb l'aparició de dermatitis, excepte en aquelles persones que ja sofreixin problemes en la pell. Per a aquests últims, es recomana un tractament de corticoides, sempre sota la supervisió d'un metge.

Finalment, la dermatòloga va recordar que la forma correcta de posar-se gel és fregar les dues mans d'un costat a un altre entre 20 i 30 segons, perquè el gel arribi a tots els racons i previngui el contagi de manera efectiva.