Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Taules i cadires d'una classe de secundària

Alarma en una escola catalana: més de 70 nens intoxicats al menjador

Els fets han tingut lloc a l'escola Sant Esteve de Caldes de Malavella, i ja s'ha obert una investigació al respecte

76 alumnes i dos monitors han patit un brot de gastroenteritis en una escola catalana. Tal com ha indicat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, es tractaria d'un brot de norovirus, que és altament contagiós i es configura com la principal causa de brots de gastroenteritis aguda en el món.

El contagi, segons han apuntat fonts de Salut, es pot produir ingerint un aliment que el contingui, bevent aigua contaminada o entrant en contacte amb superfícies que també hi hagi norovirus.

Arran dels fets, s'ha obert una investigació amb l'objectiu d'esclarir els fets, que han tingut lloc al centre escolar Sant Esteve de Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva.

Se sospita que el brot podria haver estat provocat per algun menjar del centre que estigués en mal estat. I és que, de tots els qui han resultat afectats, un total de 65 alumnes es queden a dinar a l'escola. 

Per aquest motiu, Salut Pública està analitzant les mostres d'aliments del menjador escolar. De moment, però, no poden confirmar que el focus vingui d'aquí, i per això les investigacions estan obertes i encara no hi ha cap conclusió sobre l'origen del brot.

Les alarmes sobre el brot van saltar durant el dimecres de la setmana passada. Els nens es van començar a trobar malament, i això els va obligar a marxar de l'escola en plena jornada lectiva. Alguns dels afectats, de fet, ni tan sols van arribar a anar a classe, tal com recull el 'Diari de Girona'.

Els símptomes dels nens afectats apuntaven a una gastroenteritis

Els afectats patien símptomes comuns i lleus, i tots apuntaven a una possible gastroenteritis, ja que eren dolor a l'abdomen, vòmits, mal de cap, diarrea, mareig o febre. Molts d'ells ja s'han pogut reincorporar a l'escola, perquè en la majoria de casos es van trobar malament durant dos dies.

I, mentre que inicialment el brot hauria afectat 65 persones, aquestes posteriorment haurien acabat contagiant a onze alumnes més a través del contacte interpersonal. Però no només això, i és que diversos familiars dels alumnes afectats pel brot també han desenvolupat símptomes compatibles de gastroenteritis aguda.

El mitjà citat anteriorment recull que l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha iniciat una investigació al respecte, i que treballa conjuntament amb el Departament d'Educació i el consistori del municipi de la Selva on s'han registrat els fets.

La principal hipòtesi que es treballa en la investigació és la possibilitat que el centre servís algun aliment en mal estat durant els dies anteriors als primers símptomes registrats. En aquest sentit, des de Salut es troben a l'espera dels resultats que obtinguin a partir de l'anàlisi de mostres del menjar que han dut a terme.

Per la seva part, el servei epidemiològic de la Generalitat a Girona ha enviat a les famílies dels alumnes afectats una enquesta per conèixer exactament quins aliments havien consumit.

Descartada la possibilitat que l'aigua causés el brot

D'altra banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha descartat que el problema guardés relació amb l'aigua de l'escola, ja que així ho van confirmar els resultats. La setmana passada es va iniciar la recollida de mostres d'alguns dels espais i elements diferents del centre.

Un cop es van registrar els fets, des de l'escola es van aplicar els protocols que hi ha establerts per quan es produeixen aquesta classe de situacions.

A més, tan aviat com els va ser possible van enviar un missatge a les famílies on confirmaven que no hi havia «cap perill» i que aquells alumnes que no haguessin patit cap problema de salut podien «assistir al centre sense problema», segons els havien confirmat des de Salut.

Els pares amb els quals ha contactat el 'Diari de Girona' consideren que la comunicació amb el centre escolar ha estat «bona i fluida». No obstant això, i com és d'esperar, volen descobrir què ha estat el que ha produït aquesta intoxicació en els seus fills.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]