José Luis Moreno en una roda de premsa

El supersou mensual del notari de José Luis Moreno: «s'involucrava personalment»

Enrique Beltrán estava involucrat en l'activitat de la trama, segons fonts policials

Enrique Beltrán, el notari de José Luis Moreno, cobrava de l'organització criminal suposadament dirigida pel productor de televisió 10.000 euros al mes. El seu objectiu era donar credibilitat a les societats pantalla protocol·litzant operacions com a fedatari públic.

Així es recull en l'atestat policial de la detenció. S'apunta que tenia la funció protocol·litzar les operacions que l'altre cap de la trama, Antonio Aguilera, li presentava.

A més, Beltrán «s'involucrava personalment» en l'activitat de la trama, sentencien els agents. «Adquiria participacions socials i rebia nomenaments en els òrgans d'administració. Així, aconseguia més finançament i de manera més fàcil en figurar com a notari de les participacions».

El que cobrava per concedir ajudes ICO per la covid-19

A més, l'organització liderada per José Luis Moreno afirmava tenir un contacte en un dels organismes per a aprovar ajudes per la covid-19. Són ajudes que concedeix l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Així les coses, els donaria els diners per una comissió del 10%.

«Els germanets Polanco s'emporten el 20%, el de l'ICO el 10% i tu i jo l'altre 20%», va assegurar Luis Meseguer, 'aconseguidor', a un dels seus col·laboradors el desembre de 2020.

L'organització s'hauria beneficiat de molts crèdits ICO, entre aquests els que ofereix l'Institut de Foment de la Regió de Múrcia per valor de 10.000 euros.

Europa Press ha tingut accés a les converses privades de la trama. Aquestes giren al voltant de les ajudes per la covid publicades al butlletí oficial de la comunitat de Múrcia el 3 de desembre de 2020 en relació amb l'Institut de Foment de la Regió de Múrcia.

«Es veu que Antonio Polanco coneix la persona que s'encarrega d'aprovar les sol·licituds i concedir les ajudes. Cobraria un 10% de cadascuna d'aquestes ajudes per afavorir les empreses que aquests presentin», recull l'ofici policial.

La conversa de 2 de desembre entre Meseguer i Polanco seria bastant clarificadora. Polanco diu que es donarà una subvenció a les empreses de Múrcia per la covid-19 de 10.000 euros. A més, està amb la persona que les concedeix, que cobra un 10%, més la quantitat que s'emportin ells.

«No cal tornar res, i ells tenen la persona que les concedeix»

«S'han de posar en una pàgina web quatre persones diferents i introduir unes dades, que són a fons perdut. Li ha de passar un llistat de les empreses, i són 1.000 euros més el que li cobrin ells. Que són només per a 200 empreses i és divendres a les nou del matí a l'Institut de Foment».

Després d'això, Meseguer parla amb un dels seus suposats socis, Juan Inglès, i li diu que «ha entrat a través dels Polanco. Que a Madrid tenen bons contactes i que avui, a l'info de la comunitat de Múrcia, ha sortit una ajuda de 10.000 euros per a empreses i autònoms pel tema de la covid-19, a fons perdut».

«No cal tornar res, i ells tenen la persona que les concedeix, que cobra el 10%, i els Polanco han de cobrar la seva part i nosaltres la nostra. Llavors hauríem de repartir el 40 o 50% tenint en compte el 10% que s'emporta el tio, amb la qual cosa li quedarien 5.000 o 6.000 euros nets que no ha de tornar». Per la seva banda, Inglés li respon que «collonut», segons recull l'ofici de la Guàrdia Civil.

Meseguer demana al seu col·laborador que li faci una llista de documents i li diu que «ha de ser l'impost del 200 de l'any passat, el 390. També els IVA d'aquest any, el certificat d'Hisenda i el de la Seguretat Social i vida laboral de l'empresa». Inglés contesta que «fantàstic».

L'investigat apunta que «la persona que hi ha les aprova perquè és el que té l'Antonio Polanco agafat pels ous. Ja està, fantàstic, i ens podem endur 1.000 euros cadascun», finalitza.