El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs d'apel·lació —presentat per les defenses contra el dictamen del magistrat Llarena— que considera la immunitat de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín com a diputats electes del Parlament Europeu. Així mateix, la cambra manté les ordres de detenció nacional contra els exmembres del Govern català.
La decisió de l'alta cambra s'emmarca dins el procés judicial del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que valorarà el caràcter polític i la protecció dels dirigents catalans independentistes. Ahir, l'Advocat General de Luxemburg, Maciej Szpunar, va assegurar que Junqueras gaudeix d'immunitat des que va ser escollit membre del Parlament Europeu, ja que l'adquisició del mandat «no pot estar supeditada a l'ulterior compliment de cap formalitat». No obstant això, va assenyalar que la sentència del procés —formalitzada abans que la qüestió plantejada al TJUE sobre la immunitat— suposa un nus gordià.
Paradoxes per la sentència del Suprem
Consegüentment, tenint en compte que la sentència de l'1-O anul·la el càrrec d'eurodiputat dels processats, es trasllada el debat a Luxemburg, tal com estava previst. Amb tot, el dictamen de Szpunar no és vinculant però, en cas que l'auto judicial que posi punt final a la qüestió de la immunitat de Junqueras, podrà desencadenar el mateix destí per a Puigdemont i Comín; com que no han estat jutjats ni condemnats, el TJUE podria donar el seu vistiplau als càrrecs com a diputats electes del Parlament Europeu —si s'interpreta la llei[recollida a l'article 9 del Protocol]en la mateixa línia de l'advocat.