Primat de Sitges

Surrealista troballa a la platja a Sitges: estava dins una gàbia

Les autoritats han alertat de la presència d'un mico femella abandonat a Sitges

Cada dia són més els animals que malauradament són abandonats als carrers. Aquest cop, però, la situació és surrealista. El passat 5 d'agost, la Policia Local de Sitges va trobar un primat abandonat als voltants d'una platja de Sitges, prop de la Cala Vallarca. 

El simi era un mico femella pertanyent a l'espècie dels Cercopithecus Nictitans. Aquesta espècie, segons el que es va determinar a la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES), ha de ser protegida. De fet, el grau de protecció que es demana per a ella és força alt.

Per aquest motiu, és estrany que algú hagi decidit deixar-la abandonada prop d'una platja de Sitges. A més, la seva espècie és autòctona de l'Àfrica central occidental, on hi ha zones humides i boscoses. Per tant, no té cap sentit que hagi aparegut per si sola a Sitges si no és a causa d'un abandonament.

L'animal, bé de salut

L'animal en qüestió, que en principi estava bé de salut, estava tancat en una gàbia. El més curiós, però, és que  amb l'animal hi venia una nota. El contingut del que hi havia escrit era el següent: explicava el motiu de l'abandonament del primat. Segons el que havia escrit el propietari que se n'havia desprès, volia que l'animal pogués retornar al seu hàbitat natural. Així, podria relacionar-se amb altres simis de la seva mateixa espècie.

A més, també especificava que al seu hàbitat natural tindria més espai per moure's que tancada en un recinte. Arran d'això, havia decidit posar-la a mans de les autoritats de Sitges perquè fessin real el seu desig: que l'animal fos lliure. Això sí, no la va abandonar desprotegida 'del tot'. En la mateixa nota on explicava per què l'havia deixat, hi adjuntava una sèrie de recomanacions i hàbits alimentaris de l'animal. D'aquesta manera, les autoritats que se'n fessin càrrec sabrien com actuar amb el primat.

Tan aviat com la Policia Local va descobrir l'animal a la costa de Sitges, va avisar el Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia civil. La resposta d'aquests agents va ser endur-se el primat i mantenir-lo en custòdia fins que el seu trasllat estigués a punt.

Un cop tot va estar llest, van enviar el mico femella a la Fundación APP Primadomus Primates de Villena, Alacant. En aquest centre el vindrà a visitar un veterinari, que comprovarà el seu estat de salut. A la vegada, els treballadors del centre investigaran el primat per descobrir la identitat del propietari que el va abandonar. Així, se sabrà sobre qui recauen les responsabilitats penals i administratives.