Mosaic de Miró a la Rambla amb flors i espelmes en honor a les víctimes de l'atemptat del 17-A

Els terroristes del 17-A van comprar tretze mòbils amb identitats falses

La compra dels telèfons mòbils va significar el primer pas de la cèl·lula per consolidar-se i començar a planificar l’atac

Els terroristes del 17-A van utilitzar identitats falses per comprar els mòbils que van utilitzar. Des de fa anys, la llei espanyola contempla una mesura que obliga a facilitar un DNI per comprar un telèfon, precisament amb la intenció de combatre el terrorisme. Tot i això, els actors dels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils van comprar telèfons en locutoris de Manlleu i Sant Carles de la Ràpita, sense necessitat  de desvelar la seva identitat.

El 17 d’agots de fa dos anys, dia dels atemptats, els Mossos van identificar els telèfons que utilitzaven els dotze terroristes, tal com revela un informe policial amb data del 10 de desembre del 2018 al qual ha tingut accés ‘La Vanguardia’. Una informació que arriba després que aquest dilluns sortís a la llum que els Mossos d’Esquadra van reconstruir els moviments dels terroristes amb tretze telèfons secrets.

Un objecte imprescindible per preparar els atemptats

L’informe deixa clar que aquests tretze telèfons amb identitats falses van ser essencials per poder preparar els atemptats.  Segons aclareixen els Mossos, els preparatius es van iniciar el 24 de maig de 2017, moment en què es van comprar les dues primeres targetes SIM en una botiga de Manlleu.

En l’informe policial s’especifica: «Aquestes dues targetes eren de la companyia Lycamobile i van ser comprades en l’establiment Salamnew, situat a la localitat de Manlleu, facilitant identitats interposades». Una d’aquestes targetes les va utilitzar l’imam de Ripoll per comunicar-se amb la resta de la cèl·lula. L’altra va servir com a targeta de dades al telèfon de Mohamed Hichamy.

Els Mossos d'Esquadra van poder comprovar que la cèl·lula havia comprat fins a tretze telèfons, claus per preparar els atemptats | Mossos d'Esquadra

A partir d’aquí, la cèl·lula va comprar, fins a quatre vegades més, diverses targetes en botigues de Manlleu i Sant Carles de la Ràpita. Els establiments van ser elegits perquè allà no els demanaven la identificació real.

Per confirmar que els terroristes del 17-A havien comprat els telèfons, els Mossos van fer ús d’un estudi del trànsit de trucades dels mòbils personals dels gihadistes, i van poder establir que el mateix 24 de maig a la tarda, Younes Abouyaaqoub havia estat a Manlleu. A partir d’aquest sistema es va poder determinar l’hora i el lloc on es van comprar les tretze targetes SIM.

«Fabricació d’explosius per a principiants»

Un cop aconseguit els telèfons amb les targetes SIM, la cèl·lula va començar una recerca, tant pels mòbils com per ordinadors, per fer-se amb la informació necessària per realitzar explosius i preparar l'atac. La primera cerca, realitzada el 26 de maig, va ser  «Fabricació d’explosius per a principiants». A partir d’aquell moment, segons els Mossos, la cèl·lula ja estava «plenament assentada, convençuda i disposada» a realitzar els atemptats. Aquest mateix dia, el grup va quedar hermètic i «cap persona més va tindre contacte durant la seva última etapa», segons conclouen els Mossos.

També et pot interessar...