Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'una ambulància i un dels morts a les festes de la Comunitat Valenciana

Tres morts en 24 hores en unes festes a la Comunitat Valenciana

Els morts a Picassent, Meliana i Pedreguer posen al punt de mira els bous al carrer

Tres persones han mort en les darreres 24 hores a les festes taurines populars de la Comunitat Valenciana. L'últim ha estat un home de 56 anys, natural d'Albacete, que va patir una agafada la setmana passada a Picassent. Alhora, van morir dos aficionats a Meliana i Pedreguer.

Les localitats valencianes van viure ahir una jornada negra amb la mort de dos homes a les festes taurines. Un veí de 50 anys de Meliana, aficionat als toros des de jove, va morir en ser voltejat en aquesta localitat. Però, el mateix dia, un ciutadà francès de 64 anys va morir a Pedreguer.

I, per si no n'hi hagués prou, la mort d'un marmessor a Picassent eleva a tres les víctimes mortals d'aquestes festes típiques del país valencià. La seva coordinadora ha recordat les mesures bàsiques de prevenció i ha reclamat la màxima prudència. De nou, la festa es torna a trobar al punt de mira.

La mort de Josep Antoni, 'El Poll'

Un dels morts en les últimes hores a les festes taurines valencianes és Josep Antoni Garcia Arnau, anomenat 'El Poll'. Aquest veí de Meliana de 50 anys era aficionat als bous des de jove. Per desgràcia, una res el va envestir a Meliana i va quedar mal ferit en fer una forta tombarella a l'aire.

Els fets van passar dissabte a la nit, quan l'home no va poder entrar a les reixes de protecció i va ser voltejat. La caiguda li va produir la ruptura de set costelles, i una se li va clavar al pulmó. Això li va produir un pneumotòrax que el va conduir a l'empitjorament del seu estat i posteriorment la mort.

Va ser atès al punt sanitari habilitat i traslladat a l'Hospital Clínic, on va morir ahir. Era una persona molt coneguda a Meliana i de jove va estar molt implicat amb els insubmisos i el moviment cultural local. Ara, la seva mort ha causat una gran consternació a la localitat de Meliana.

Mor un aficionat d'Albacete

D'altra banda, ahir mateix a Picassent, va morir un altre home de 56 anys, natural d'Albacete, agafat per una vaca quan intentava esquivar un obstacle. Novament, la seva mort tenyeix de dol aquesta popular festa valenciana.

Muntatge del moment en què un jove és agafat als bous al carrer a Picassent
Moment de l'agafada a les festes de Picassent | Catalunya Diari

Dimarts de la setmana passada se celebrava el cinquè dia de les festes taurines de Picassent, amb un espectacle nocturn de 'vaques i bou embolat'. Una de les vaques va agafar aquest aficionat, que va caure a terra donant-se violentament contra l'asfalt. Tot seguit, va ser atès allà mateix.

Després va ser traslladat a l'Hospital de la Fe de València, on va ser tractat del greu traumatisme cranioencefàlic que presentava. Malauradament, ha mort set dies després, i ha elevat a tres les víctimes mortals d'aquestes festes en un mateix dia. La seva agafada va quedar registrada en imatges amb un telèfon.

Tercer mort als bous al carrer

El saldo tràgic va culminar amb un tercer mort, en aquest cas un ciutadà francès de 64 anys. Va morir a l'hospital de Dénia, a la província d'Alacant, després de nou dies ingressat per una cornada. Aquest aficionat va resultar ferit mentre participava en les festes del poble de Pedreguer.

Imatge de les festes dels bous al carrer a València
Gran preocupació per les agafades en aquestes perilloses festes | EFE

Tot va passar el primer dia de les festes d'aquesta localitat, cap a dos quarts de vuit de la matinada. Un dels toros va envestir l'home al costat dels barrots de protecció i després el va trepitjar. Fruit de la rebolcada, va patir greus ferides al cap que el van deixar inconscient i en estat greu.

Els serveis d'emergència el van traslladar a l'Hospital de Dénia, on va estar nou dies a l'UCI. Finalment no van poder fer res per la seva vida, i va acabar morint degut a les lesions que presentava. La seva mort i la de dos aficionats més han tornat a posar les festes a debat.

Mesures de seguretat

La Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències és l'òrgan competent dels bous al carrer. Després de les morts ocorregudes a les últimes hores, l'ens ha recordat alguns aspectes relacionats amb la seguretat. Entre aquests, la presentació d'una sol·licitud d'autorització i certificats tècnics i sanitaris.

En totes aquestes festes hi ha d'haver un director de la festa, expert taurí, i un mínim de deu col·laboradors voluntaris. I és que cal assegurar el bon estat de les instal·lacions, i no hi poden participar menors de 16 anys ni tampoc persones que estiguin sota els efectes de les drogues i l'alcohol.