Ángel, Ángeles y Salvador, els sanitaris que han perdut la vida.

Salva, Ángel i Ángeles, tres sanitaris morts en pocs dies a l'Estat: «Preocupació»

Ángeles Pomar és l'última sanitària que ha perdut la vida en una successió de morts que preocupa el col·lectiu

El 13 de febrer, els sanitaris van acomiadar Salvador Tranche, metge de família de 65 anys a Oviedo. Divendres passat, va morir Ángel del Couz, cap de traumatologia a l'Hospital de Jarrio, a Coaña, a 54 anys. Ahir, es va conèixer la mort d'Ángeles Pomar, metge de l'UVI mòbil a Gijón.

La mort de tres sanitaris en dues setmanes a la regió d'Astúries, quatre des de principis d'any, ha disparat la preocupació. Les tres víctimes mortals estaven en actiu i no tenien patologies prèvies. El col·lectiu mèdic asturià ha mostrat la seva intranquil·litat per la pèrdua de tres companys de manera successiva.

A les morts de Salvador, Ángel i Ángeles cal sumar la mort del pediatre Ramon Fernández, l'1 de gener passat. Els tres últims morts tenien entre 54 i 65 anys, i van morir de manera inesperada. Les causes de la mort encara s'han de determinar, però la successió de morts ha provocat la preocupació.

Salten les alarmes

L'última ha estat Ángeles Pomar, una sanitària de l'UVI mòbil trobada morta a casa seva, a Gijón, ahir al matí. Tenia 61 anys, era mare de dos fills i no tenia patologies prèvies. De fet, era una persona molt activa, esportista, i amb una gran capacitat de treball.

Muntatge d'Ángeles Pomar i una ambulància.
Ángeles ha mort de forma sobtada a casa seva. | CatalunyaDiari 

La sanitària no va acudir a rellevar els seus companys a l'hora prevista, li van trucar a casa i no responia. Ho van posar en coneixement de les autoritats, que van anar a casa seva per comprovar què passava. Va ser aleshores quan van descobrir que havia mort de forma sobtada.

La seva mort ha fet saltar totes les alarmes entre el col·lectiu. Segons el sindicat mèdic Simpa, es tracta d'homes i dones sotmesos a un nivell d'exigència i estrès laboral. Són metges i infermers que han estat a primera línia de la pandèmia, «i això els fa més vulnerables».

Pèrdues molt seguides

Els sanitaris asturians van començar el 2022 amb la trista notícia de la mort de Ramon Fernández, un pediatre conegut i molt estimat. Va morir d'un infart de miocardi a 62 anys, a la seva residència d'Oviedo. La seva pèrdua va ser molt sentida en l'àmbit mèdic, on se'l va reconèixer com a formador de pediatres.

La mort va tornar a sacsejar el sector sanitari asturià el 13 de febrer, quan es va anunciar la mort sobtada de Salvador Tranche. Era president de la Societat Espanyola de Medicina de Família i metge de família a Oviedo. Va començar a sentir-se malament al matí i va morir de manera gairebé fulminant.

Salvador Tranche, el metge mort fa uns dies.
Salvador Tranche, el metge mort fa uns dies. | Youtube: Servimedia 

Menys de dues setmanes després, es va conèixer la mort d'Ángel del Couz, un cèlebre traumatòleg de Coaña. Tenia 54 anys i, com en els dos casos anteriors, no se'n coneixien patologies prèvies. La forma de la mort va ser la mateixa, un infart fulminant sense que les assistències poguessin fer res.

Dolor i preocupació

«És una pèrdua irreparable i inesperada per tots els que el coneixem», van dir els companys de Ramon en conèixer la seva mort. L'entorn de Salvador Tranche tampoc no esperava la mort del doctor. «Estem consternats, l'última cosa que esperàvem és que se n'anés ell», deien els familiars d'Ángel del Couz.

És el mateix sentiment que embarga avui al voltant de la sanitària Ángeles Pomar, que ha perdut la vida sense patologies prèvies. En aquest cas, encara es desconeixen les causes de la mort, però també sembla una fallada cardíaca. La successió de coincidències ha preocupat el col·lectiu, que posen l'accent en la situació d'estrès.

Alguns companys coincideixen que només són tristes coincidències temporals, però en altres casos hi ha estranyesa i preocupació. Els tres metges havien estat sotmesos a una gran pressió durant la pandèmia. Com Ángeles, l'última morta, que va intervenir al muntatge de l'hospital de campanya a Gijón.