'El Chicle', Ana Julia Quezada, Patrick Nogueira

D'Ana Julia a 'El Chicle': 10 assassins a Espanya que mai sortiran de la presó

El Tribunal Constitucional ha avalat la presó permanent revisable que ja estan complint 10 criminals coneguts

El debat de la cadena perpètua a Espanya es va tancar amb la reforma del Codi Penal de 2015, que va introduir la presó permanent revisable. Ara, el Tribunal Constitucional ha avalat la mesura i ha rebutjat els recursos que demanaven la seva derogació. Els presos condemnats l'hauran de complir estrictament.

La presó permanent revisable implica el compliment íntegre de la pena en casos d'assassinat greu. Els condemnats passen a la presó entre 25 i 35 anys i, després, se'ls revisa la condemna. Si no compleixen els requisits per a la llibertat, continuen tancats.

Aquesta pena es va introduir al codi penal el març de 2015 pel Govern del PP, però el PSOE i els partits de l'oposició van presentar un recurs. Els magistrats del Constitucional han avalat la presó permanent revisable per 7 vots a 3. Els presos amb aquesta condemna continuaran sotmesos al règim equiparable a la cadena perpètua.

A Espanya, fins a 26 assassins han estat condemnats a presó permanent revisable. 10 d'ells n'han estat els pioners o n'han donat visibilitat per la seva especial rellevància. 

Presos com 'El Chicle', Ana Julia Quezada, Igor 'El Ruso' i David Oubel ja coneixen el seu destí.

1. David Oubel

David Oubel va ser el primer condemnat a presó permanent revisable a Espanya. El 15 de juliol de 2015 va matar les seves dues filles Candela i Amaia, de 9 i 4 anys, amb una serra elèctrica i un ganivet de cuina. Primer les va drogar i després les va degollar en un bany de sang.

Un cop mortes, va intentar suïcidar-se, però va fallar. L'Audiència de Pontevedra va condemnar el «parricida de Moraña» a presó permanent revisable. No pot comunicar-se amb la mare de les nenes durant trenta anys i ha d'indemnitzar-la amb 245.000 euros.

2. Ana Julia Quezada

Ana Julia Quezada és la primera dona condemnada a presó permanent revisable a Espanya. D'origen dominicà, va assassinar el fill de la seva parella. Gabriel Cruz tenia vuit anys quan el va asfixiar i el va amagar perquè no el trobessin.

Els fets van tenir lloc el febrer de 2008 a Níjar, Almeria. El cas va ser encara més cruel perquè l'assassina va participar activament en les tasques de recerca de l'infant desaparegut. La sentència posa en relleu els «actes de farsa pública i falses esperances» que va augmentar el dolor de pare de Gabriel.

3. Patrick Nogueira

Patrick Nogueira va cometre un dels crims més atroços que es recorden a Espanya. El 17 d'agost de 2016, va esquarterar els seus oncles i nebots d'1 i 4 anys a Pioz (Madrid). Primer, va dinar amb la seva tia Janina i els cosins, després els va matar i va esperar que arribés el seu oncle per fer-li el mateix.

Un cop morts, va enviar un WhatsApp a un amic, prova de la fredor del psicòpata: «Obrir algú per la meitat és massa feina». Va esquarterar les quatre víctimes, va deixar les seves restes en bosses dins de casa i va fugir. Va ser condemnat a 25 anys de presó més tres penes de presó permanent revisable.

4. «El Chicle»

José Enrique Abuín, àlies «El Chicle», és un altre dels assassins més coneguts d'Espanya. Va ser condemnat a presó permanent revisable per l'assassinat de Diana Quer. La jove de 18 anys va ser assassinada al 31 de desembre de 2017 a Puebla del Caramiñal (La Corunya).

Diana Quer va estar desapareguda 16 mesos. La investigació va arribar fins Abuín, un delinqüent comú amb antecedents que va confessar el crim i va revelar on era el cadàver. La va abordar de matinada, quan la jove tornava a casa després de les festes.

5. Igor «El Ruso»

Igor «El Ruso» és considerat un dels criminals més perillosos d'Espanya. Aquest militar serbi està acusat de matar un ramader i dos guàrdies civils el desembre de 2017, a Terol. Es tracta d'un psicòpata molt violent aficionat a les armes i les arts marcials.

El triple crim de Terol va ser el punt final a una sagnant fugida que va deixar altres cadàvers a Itàlia, on el van condemnar a cadena perpètua. Compleix condemna en una presó d'alta seguretat, on ja ha ferit diversos funcionaris.

6. L'assassí de la Laia

El 4 de juliol de 2018, Juan Francisco López va cometre un dels crims més abominables que es recorden. Aquest dia era a casa dels seus pares a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i va veure baixar per les escales la seva veïna la Laia, de 13 anys. La va fer entrar al domicili i la va matar de forma salvatge.

«Una mort brutal, com no us imagineu», va exposar el fiscal. La va asfixiar, violar i, abans de morir-se, li va tallar el cos. Després, la va amagar sota d'un matalàs fins que va ser descobert pels oncles de la nena, que la buscaven.

7. Francisco Javier Martínez

Francisco Javier Martínez va matar tota la seva família el 13 de setembre de 2018 a Alacant. Primer, va atacar el seu germà i, després, va posar fi a la vida del pare i de la mare. 55 punyalades en total, en un sanguinari crim que el mateix assassí va confessar.

No obstant això, es va justificar afirmant que estava sota els efectes d'un brot psicòtic i que no recordava haver-ho fet. No va convèncer el tribunal de l'Audiència d'Alacant, que li va atribuir un assassinat amb traïdoria. Per això va ser condemnat a presó permanent revisable.

8. Daniel, assassí d'un nadó

Daniel era un professor de música aparentment normal fins que va tirar un nadó de 17 mesos per la finestra i va colpejar la seva mare. El crim va tenir lloc el 25 de gener de 2016, a Vitòria. L'assassí del nadó mantenia una relació amb la seva mare, una noia de 18 anys.

L'havia conegut setmanes abans a través d'internat i la nit dels fets van discutir molt durament. Al carrer hi havia les taques de sang i els vidres trencats de la finestra. L'Audiència Provincial d'Àlaba el va condemnar a presó permanent revisable.

9. L'assassí de Vanessa

L'adolescent Vanessa Ferrer va ser brutalment violada i assassinada el 26 d'octubre de 2016 a Chella (València). Tenia només 15 anys quan Rubén Mañó la va convidar a casa seva amb l'únic objecte d'abusar d'ella. Un cop allà, la va deixar gairebé inconscient, la va penetrar analment i vaginal, i la va ofegar amb el braç.

Després, va traslladar el cos embolicat en una manta al maleter del cotxe. Va tractar de convèncer el jurat que va ser un accident, però no ho va aconseguir. L'Audiència de València va culpar-lo d'un assassinat amb traïdoria i li va imposar la pena de presó permanent revisable.

 

10. Iván Pardo, el botxí de Naiara

Iván Pardo va sotmetre la seva neboda Naiara a cinc hores de tortura fins que va morir. La raó, no saber-se la lliçó. El crim d'aquesta nena de 8 anys, comès el juliol de 2017, va commocionar l'opinió pública espanyola i es va convertir en el primer cas de presó permanent revisable a Aragó.

Els fets van passar quan la nena estava a càrrec del seu oncle i es va posar nerviós perquè treia males notes. Durant el judici, va confessar els càstigs cruels als quals va sotmetre la nena abans de morir: grillons, cops i descàrregues. El jurat va ser contundent: presó permanent revisable.

Altres casos de presó permanent revisable a Espanya

En total, 26 persones han estat condemnades a presó permanent revisable a Espanya. De la resta, en destaquen els següents per ordre cronològic:

L'any 2015, un home que va violar i va matar una dona a Barcelona. Més tard, un individu anomenat Roberto era acusat de matar la filla de la seva parella després d'anys de maltractament i violacions.

El 2016, Gonzalo va sotmetre la seva tieta Rosa Maria a una mort lenta, violenta i agònica; Alejandro estrangulava Dominique, el fill de la seva parella. Ana María va matar el seu fill de 7 anys, Sergio. Sílvia Acebal assassinava el seu nadó acabat de néixer a punyalades. 

Un any més tard, al gener 2017, un home va violar i degollar la seva exparella a Huércal (Almeria). Al febrer, l'assassí i violador de Piles (Sevilla), va matar una dona després d'intentar violar-la i, a Toledo, un altre home matava la seva dona. Al maig, un home matava el seu fill d'11 anys a Oza-Cesuras (La Corunya) i, un altre, va violar i degollar la seva exparella a Huércal (Almeria)

Mesos després, una dona assassinava la seva filla, Kira, a Bilbao, i un altre home anomenat Mounir va ser acusat de matar la seva parella i el seu fill a Alcobendas. Joan Carles i Emilio, pare i fill, van ser condemnats a presó permanent revisable per haver matat un home, José Antonio. Finalment, una parella també assassinava el seu nadó de cinc mesos. 

Malauradament, molts assassins i moltes víctimes entremig. Però tots ells han estat condemnats a presó permanent revisable.