Olivia, Anna i Tomás Gimeno

«La troballa d'Olivia va ser una casualitat que Tomás Gimeno no va tenir en compte»

Mai abans s'havia utilitzat el vaixell 'Ángeles Alvariño' per resoldre un cas d'aquestes característiques

Tomás Gimeno tenia al cap un pla macabre per acabar amb la vida de les seves filles. El seu objectiu era desaparèixer del mapa amb les nenes per fer mal a la seva exdona. Volia que Beatriz visqués amb la incertesa de no saber què havia passat amb les seves filles i amb l'esperança que estiguessin vives.

Va amenaçar a la seva exdona i va advertir-li que marxaria lluny de Canàries amb Anna i Olivia. Ara bé, realment va escollir un abocador de vaixells davant la costa de Tenerife per llastrar els cadàvers.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El vaixell 'Ángeles Alvariño': la peça clau en la investigació de les nenes de Tenerife

Conscient que les tasques de recerca serien molt complexes, Tomás Gimeno va dissenyar un pla que no va tenir en compte l'existència del vaixell oceanogràfic.

Sense l'ajuda de 'Ángeles Alvariño', les tasques de rastreig haurien estat completament infructuoses i possiblement no haurien trobat el cos d'Olivia.

Així doncs, amb un sonar i un robot submarí capaç de recollir mostres a més de 2.000 metres de profunditat, l'embarcació ha estat crucial per a la investigació.

De fet, és la primera vegada que l'Institut Nacional d'Oceanografia cedeix aquesta embarcació per a dur a terme tasques de recerca associades a un crim. Un fet històric que ha estat reconegut pel mateix delegat del govern a les Illes Canàries, Anselmo Pestana.
 


«Ha estat una intervenció inèdita. Una sort per poder, almenys, i malauradament, aclarir dubtes per no tenir un cas més de desaparició d'infants obert a Canàries», ha assegurat.

Els agents de la Guàrdia Civil de Tenerife, convençuts en centrat la investigació en el mar, van proposar portar el vaixell des de Galícia.

A través d'un exhaustiu i detallat informe replet d'indicis, la magistrada va aprovar la participació del 'Ángeles Alvariño' malgrat el seu elevat cost.

Uns 10.000 euros diaris que inclouen les despeses de manteniment i del personal a bord. Els investigadors han treballat durant les 24 hores del dia en diferents torns.

Les troballes casuals que Tomás Gimeno no va tenir en compte en el seu macabre pla

No obstant això, la presència del vaixell no ha estat l'únic factor que Tomás Gimeno no va tenir en compte. A més, hi ha altres detalls que han ajudat en la investigació. 

Els encarregats de la recerca van trobar una ampolla d'oxigen i una funda nòrdica al fons del mar. De fet, tenien previst finalitzar les tasques de recerca, però la troballa d'aquests objectes van prorrogar l'estada del vaixell a Tenerife.

Malgrat que la mare d'Anna i Olivia estava convençuda que les seves filles seguien vives, la Guàrdia Civil era conscient que podrien confirmar la hipòtesi.

«Això de les pistes falses em deixa molt perplexa. Com suposarà algú que tirant aquests objectes al fons del mar els trobaran? És que fins i tot la Guàrdia Civil ho admet. Ha estat una troballa casual», assenyalava la periodista Cruz Morcillo a 'El Programa de Ana Rosa'.

No obstant això, aquest cop de sort va ser fonamental per a realitzar la troballa del cos sense vida d'Olivia. Localitzar a la petita ha estat crucial per al cas, tot i que també va ser fruit de la casualitat i d'un factor que Tomás Gimeno no va tenir en compte.

Les velles naus abandonades al fons marí van facilitar la localització del cos. L'àncora que llastava a la petita es va quedar enganxada en una d'aquestes embarcacions enfonsades, la qual cosa va permetre que no baixés a més metres de profunditat.

Per aquest motiu, els investigadors no es mostren optimistes amb la recerca dels cossos d'Anna i Tomás Gimeno. La Guàrdia Civil reconeix que és gairebé impossible tornar a tenir un altre cop de sort.