La ciclista neozelandesa Olivia Podmore mirant a càmera

Troben a casa seva sense vida la ciclista Olivia Podmore, de 24 anys

Tot apunta a un possible suïcidi després de no ser seleccionada per als jocs de Tòquio

L'esport internacional està de dol després que s'hagi confirmat la mort de la ciclista neozelandesa Olivia Podmore. La jove, de 24 anys, va ser trobada a casa seva sense vida. A Nova Zelanda s'ha obert el debat sobre si el fet que no s'hagués classificat als jocs olímpics de Tòquio va poder ser la causa del més que probable suïcidi de la ciclista.

Olivia Podmore va ser trobada morta ahir a la tarda. El seu cos va ser localitzat a la propietat que tenia al districte de Waikato a l'Illa del Nord, a Nova Zelanda. Les autoritats del país oceànic no van voler confirmar les causes de la mort de la jove durant les primeres hores.

La realitat és que encara no s'ha confirmat oficialment que es tracti d'un suïcidi, però segons els que la coneixien, tot fa pensar que sí.

El missatge d'Olivia Podmore poques hores abans de morir

Aquest cap de setmana passat, la ciclista el va passar a Queenstown, un paratge natural espectacular molt a prop de l'estany Hawea, amb la seva parella, el remer i campió olímpic Eddy Murray, i un altre amic.

Després de conèixe's la notícia, el mateix Murray assegurava a la premsa local que «qualsevol que l'hagués vist en les últimes 72 hores no podria pensar que acabés passant això». Lamentava haver de dir adeu a «una germana, una amiga i una lluitadora que va perdre el desig de lluitar dins d'ella mateixa».

Però la realitat és que poc abans de morir, Olivia havia deixat un missatge que mostrava que no passava per un bon moment. «L'esport és una sortida increïble per a molta gent. Una lluita molt gratificant. El sentiment de quan guanyes no es pot comparar a cap altre», relatava a Instagram. Però després afegia que «les sensacions que tens quan perds, quan no t'han escollit ni t'has classificat, quan et lesiones, quan no compleixes amb les expectatives de la societat, com tenir una casa, casar-te o tenir fills perquè ho has donat tot per l'esport, aquestes sensacions també són diferents».

Podmore era una de les principals representants de Nova Zelanda del ciclisme en pista. Se la va poder veure competir en esprint, esprint per equips i keirin (la seva prova preferida) als jocs de Rio al 2016 o als de la Commonwealth el 2018. Aquest any, i tot i tenir les mínimes olímpiques, la federació no la va seleccionar per anar a Tòquio.

Protestes contra la federació neozelandesa per no preocupar-se per Olivia Podmore

Murray confirmava que els problemes de salut mental poden estar darrere de la mort de la seva parella. «Estem veient a Nova Zelanda i al món les implicacions que la salut mental té en la societat i en l'esport», afirmava, i va recordar els casos de Simone Biles o Naomi Osaka.

Més contundent s'ha mostrat recentment el dues vegades olímpic Eddie Dawkins, que ha demanat responsabilitats a Cycling New Zeland, la federació neozelandesa de ciclisme, i a High Performance Sport New Zeland (HPSNZ), organisme preocupat dels esportistes d'elit al país.

Dawkins, amic d'Olivia i ja retirat, sens dubte creu que la mort de la jove es podria haver evitat. «És una maleïda vergonya, és terrible que això hagi passat. El meu condol més sentit a la família i amics. Però espero que, si surt alguna cosa positiva d'una cosa així, sigui que els esportistes comencin a defensar-se a si mateixos», afirmava.

La portaveu de l'HPSNZ, Raelene Castle, explicava sobre el cas que «no podem dir si hem comès errors fins que revisem aquest assumpte. Tots els esportistes tenen moltes persones que els donen suport al llarg de la seva carrera, i Olivia no va ser diferent». Insistia en el fet que el pla de suport als esportistes de l'organisme no és perfecte i que «el llegat d'Olivia ha de ser que fem millores. Potser no vam ser diligents a l'hora de revisar els programes d'ajuda».