Pla de detall de la Guàrdia Civil

Troben mort un Guàrdia Civil de 52 anys en una comissaria

El cos ha obert una investigació sobre els fets a l'espera dels resultats de l'autòpsia

La Guàrdia Civil ha obert una investigació per aclarir la mort d'un agent a la Comandància de Palma de Mallorca. L'home, de 52 anys, ha aparegut mort a l'edifici policial, ubicat al carrer Manuel Azaña. Es desconeixen els detalls de l'esdeveniment, i hi ha una investigació en marxa.

L'agent mort era una persona molt coneguda a la comandància de la capital mallorquina. La seva mort ha causat una gran consternació entre els seus companys. Al voltant dels fets també hi ha una notable inquietud, perquè es desconeixen les circumstàncies en què hauria mort l'agent.

El jutjat de guàrdia ha estat informat de la mort de l'agent i el jutge ha ordenat l'aixecament del cadàver. Segons avança el diari balear Última Hora, està previst que avui se li practiqui l'autòpsia. Els comandaments a càrrec de la investigació estan a l'espera dels resultats de l'examen forense.

La Guàrdia Civil de Palma es troba precisament enmig d'una gran operació. En les últimes hores s'han viscut moments de gran frenesí per una investigació a gran escala. S'han executat registres a domicilis i a oficines professionals de Palma i Calvià per un suposat frau massiu.

Aquesta complexa investigació sobre una xarxa de crim organitzat ha coincidit en el temps amb l'aparició d'un guàrdia civil mort. Els fets no estan connectats, però la mort de l'agent se suma a l'atrafegada situació que viu ara mateix la Guàrdia Civil de Palma. Un cas més per investigar.

Missatges per al guàrdia civil mort

Actualment no se saben les causes de la mort del guàrdia civil, i també hi ha la possibilitat que sigui una mort natural. En tot cas, la seva pèrdua ha causat gran dolor entre els seus companys, tant de Palma com de la resta d'Espanya. Els missatges de dol no han trigat a arribar.

L'Associació Professional Guàrdia Civil (Jucil) ha fet ressò de la notícia per les xarxes socials. «Mor un company de la Comandància de Palma, tot el nostre suport i afecte a la família i el meu més sincer condol». En la publicació es poden llegir desenes de comentaris lamentant el succés.

Preocupació pels agents morts

Es desconeix si l'agent ha mort per causes naturals o si s'hauria pogut suïcidar. Si és així, s'obriria de nou un debat incòmode en els cossos policials. Des de l'any 2001 s'han registrat uns 400 suïcidis a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional. Això és un agent mort cada 26 dies.

D'aquests, 235 eren guàrdies civils i 160, policies. Aquestes són les úniques dades que hi ha al respecte, perquè segons el Govern, la resta és informació «reservada» sota la llei de secrets oficials. Hi ha veus dins dels mateixos cossos policials que reclamen una major transparència sobre aquests casos.

Els experts assenyalen que la pandèmia i la crisi econòmica ha fet efecte i ha augmentat els casos de suïcidi. La Direcció General de Policia treballa des de fa anys en un protocol per prevenir els suïcidis dins el cos. Els casos adverteixen d'un alarmant problema dins de les unitats.

La Guàrdia Civil compta amb un protocol antisuicidis, però la principal organització de guàrdies civils el qualifica d'insuficient. Des de la Direcció General es llencen pilotes fora la teulada i es rebutja el fet de prendre mesures concretes tal com demanen les associacions. El problema segueix latent, tot i que cada vegada hi ha més casos.

És aviat per determinar la causa de la mort del guàrdia civil i el cos demana prudència per respecte a ell i a la família. Es tracta, en tot cas, d'un cop més per a un cos acostumat, lamentablement, a notícies d'aquest tipus. «La mort no és el final, company», li dedicaven avui a les xarxes socials.