Galia noia desapareguda

Troben morta a Galia, la jove de 25 anys que buscava la policia

La Guàrdia Civil va trobar una carta manuscrita de comiat amb la que sembla ser la seva lletra

El cos de Galia Baba Chamah, la jove de 25 anys desapareguda dissabte a Carballo (La Corunya), ha estat trobat sense vida a prop d'aquesta localitat. Un voluntari de l'operatiu de recerca la va trobar ahir a última hora de la tarda. Estava vestida, de bocaterrosa, i sense signes aparents de violència.

Galia era d'origen sahrauí, però adoptada per una família de Porriño. Estava passant uns dies al poble del seu xicot, Carballo, i la van veure per última vegada el dissabte a la tarda. Va sortir sense el seu telèfon mòbil i no podien contactar-hi, així que la preocupació va créixer fins que van denunciar la seva desaparició.

Es desconeixen els motius pels quals va marxar i les circumstàncies de la seva mort. Això ho haurà d'aclarir la investigació que la Guàrdia Civil ha posat en marxa, i que apunta com a principal hipòtesi la ingesta de pastilles. Pel que semblava patia una malaltia, que podria ser el detonant.

Van trobar una carta de comiat

Passades les set de la tarda d'aquest dilluns, una persona que participava a l'operatiu de recerca va trobar el cadàver de Galia. Estava als voltants de l'avinguda d'Os Abetos, al lloc on se li havia perdut el rastre. És una zona de difícil accés de la localitat.

Galia Baba Chamah desapareguda
S'ha trobat el cos de Galia a Carballo   | CEDIDA

La Policia Judicial es troba al comandament de la investigació per aclarir què ha pogut passar. La principal hipòtesi apunta a una desaparició voluntària i a una possible ingesta de pastilles. La Guàrdia Civil va trobar una carta manuscrita de comiat, amb la que sembla ser la lletra de la jove.

La zona on van trobar el cos va quedar acordonada per la Guàrdia Civil fins que la comitiva judicial va decretar l'aixecament del cadàver. El cadàver va ser traslladat a l'Hospital Universitari la Corunya (HUAC), on li faran l'autòpsia. L'examen forense confirmarà la causa de la mort.

Una intensa recerca

La Galia feia unes setmanes que vivia a la localitat del seu xicot, Carballo, i encara no coneixia gaire el terreny. La recerca s'havia centrat en l'avinguda d'Os Abertos, ja que va ser vista per darrer cop en aquest entorn. La noia va sortir a peu cap a les 17.30 hores de la tarda, i no la van tornar a veure.

Dues hores i mitja després, en veure que no podien contactar-hi, el seu xicot i els seus amics van denunciar la desaparició. La Guàrdia Civil va muntar un dispositiu juntament amb Protecció Civil, centrat a l'entorn on havia estat vista per darrera vegada. Diverses desenes de voluntaris es van unir a la recerca.

A l'operatiu hi van participar mig centenar de persones, un helicòpter, drons i la unitat canina. Van fer diverses batudes pentinant metre a metre la zona on sospitaven que hi seria la jove desapareguda. Van posar especial interès en els camins i les finques, així com habitatges i negocis propers.

Una artista amb molt de potencial

El seu cos va aparèixer sense vida dos dies després de la desaparició, a prop del lloc on se li va perdre el rastre. La Galia era una noia molt alegre i extrovertida, simpàtica i sociable, que sempre estava envoltada d'amics. Era estudiant de Belles Arts a Pontevedra, i estava preparant el treball de fi de grau.

Va arribar a Galícia fa uns quants anys després de ser acollida per una família d'adopció d'O Porriño (Pontevedra). Amb motiu dels seus estudis es va traslladar a La Corunya, on es guanyava un sou treballant de cambrera. Recentment es va mudar al poble del seu xicot, on ha esdevingut la tragèdia.

Galia Baba Chamah
Galia era una artista compromesa amb el poble sahrauí | CEDIDA

Galia era una jove amb un gran potencial artístic i havia participat en diverses iniciatives i exposicions. La seva obra estava relacionada amb els seus orígens, el poble sahrauí. A la seva última exposició evocava el desert del Sàhara i els seus habitants oblidats, en referència al conflicte latent fa anys.

Va complir 25 al febrer

Galia estava profundament marcada pel conflicte que viu la seva terra natal i va bolcar totes aquestes sensacions als seus quadres. Dominava diverses tècniques de pintura i exhibia múltiples corrents artístics, des del realisme fins a l'abstracció. El 15 de febrer passat va fer 25 anys.

La jove era coneguda al seu entorn, i després de la seva desaparició moltes persones es van abocar a la recerca. Molts dels seus amics van difondre la situació a les xarxes socials, amb la seva foto i la seva descripció per sol·licitar la col·laboració ciutadana. Lamentablement, però, la història no ha tingut un feliç desenllaç.

A les darreres hores es va relacionar la desaparició de Galia amb la presència d'un home condemnat per delictes sexuals que estava per la zona. Tot i això, la Guàrdia Civil va rebutjar aquesta possibilitat. Després d'una primera observació, sembla que la mort de la jove no té un origen violent.