Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de José Francisco Hernández i un paisatge de muntanya

Confirmen la notícia més trista sobre José Francisco, desaparegut des de feia dies

Han trobat el seu cadàver al fons d'un barranc i la investigació no descarta cap hipòtesi

«Localitzat sense vida»: així ha desactivat SOS Desaparecidos la cerca de José Francisco Hernández, l'home de 52 anys desaparegut a Guamasa, un barri del municipi de San Cristóbal de La Laguna (Tenerife). S'ha trobat el cos sense vida en una zona de barrancs i es desconeix si va caure per accident o es va suïcidar.

A José Francisco se li va perdre la pista el 26 d'agost a Guamasa. Un ampli operatiu de recerca ha rastrejat les zones que solia freqüentar. Els esforços havien resultat en va fins que recentment s'ha confirmat la localització del cadàver.

La investigació sobre la desaparició d'aquest home havia portat la policia als paratges naturals on solia anar. Les autoritats no van escatimar recursos ni esforços en la cerca. All dispositiu hi va participar el Grup de Gossos de Salvament de Protecció Civil de San Cristóbal de La Laguna.

Van buscar José Francisco durant tres dies, però la cerca va resultar infructuosa. Dos dies després de la desaparició, el grup de Protecció Civil va emetre un missatge preocupant: «Ens retirem del servei amb resultat negatiu, descartada la zona assignada que freqüentava el desaparegut a prop del domicili».

Els rescatadors quedaven a l'espera de noves indicacions i demanaven la col·laboració ciutadana per a trobar el desaparegut. Van treballar amb totes les hipòtesis que hi va haver sobre la desaparició, però sempre van buscar en entorns propers i que la persona coneixia bé.

Desenllaç tràgic de la desaparició

Els equips de salvament es van desplaçar a la zona on creien que podia haver-hi l'home. «Vam ser activats ahir per la Policia Local, ja que l'última vegada que van veure José Francisco va ser aquí i ell viu a prop», va explicar el responsable de l'operatiu, que pretenia estrènyer el setge fins que el trobessin.

«Hem estat dos dies rastrejant amb dos gossos i tres companys més per a descartar que no estigui en aquesta zona», afirmaven des del dispositiu de recerca. Divendres, SOS Desaparecidos va llançar un avís amb la imatge del desaparegut per a demanar la col·laboració ciutadana.

Fa poc s'ha conegut el trist desenllaç de la cerca de José Francisco Hernández. Ha aparegut mort al fons d'un barranc d'El Bosquerón, a Tenerife. El Grup d'Emergències i Salvament (GES) va recuperar el cos d'una zona de difícil accés.

La investigació ara se centra a aclarir si José Francisco va caure accidentalment o si es va llançar amb la intenció de suïcidar-se. La Guàrdia Civil recorda la importància de denunciar la desaparició d'una persona propera el més aviat possible. Les primeres hores són fonamentals per a la investigació.

La comunitat amb més desapareguts

La llista de desapareguts a les illes Canàries és la més llarga de tot Espanya, amb 2.706 persones en parador desconegut. A Espanya, la pandèmia va comportar una reducció del nombre de desapareguts l'any passat. L'excepció va ser precisament l'arxipèlag canari, on dl nombre de desapareguts es va incrementar.

L'any passat a Espanya es van interposar 16.528 denúncies, un 38% menys que l'any anterior. D'aquestes, només 1.349 estan actives, mentre que el 92% es van resoldre. A les Canàries, la llista de desapareguts ha augmentat fins a més de 2.700, la majoria a la província de Las Palmas.

Davant d'aquesta situació tan dramàtica, SOS Desaparecidos han fet una crida a no deixar de buscar aquestes persones fins que apareguin. També han recordat, en la mateixa línia que la Guàrdia Civil, la importància de denunciar sense deixar passar 24 hores. Això és important perquè la investigació conclogui feliçment.

A la llista de desapareguts de Canàries hi ha noms cèlebres com Tomás Gimeno i Yeremi Morales. Però també hi consten altres persones la història dels quals no ha sortit als mitjans i que segueixen esperant una resposta. Pel que fa a José Francisco, la seva història ha acabat de la pitjor manera.