Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rètol del cartell del Banc Sabadell.

Un nou banc anuncia un ERO: Afectarà tots els seus centres, també a Catalunya

El Banc Sabadell, que ja va acomiadar 1.800 treballadors el desembre, ha plantejat un ERO que preveu recol·locacions, prejubilacions i baixes incentivades

El Banc de Sabadell ha confirmat aquest dilluns al matí als sindicats la seva intenció d'iniciar un expedient de regulació d'ocupació que afectarà tots els centres de treball de l'entitat. La reducció de plantilla inclourà un mecanisme de prejubilació i baixes incentivades, a més d'un pla social de recol·locació, segons fonts properes a la negociació, que se situarà «per sobre dels estàndards del mercat».

La nova reestructuració es produeix després que a finals de l'any 2020 el Banc Sabadell ja pactés amb els sindicats la sortida d'almenys 1.800 treballadors. En el cas de la que s'ha fet pública aquest dilluns, ja va ser anunciada com una de les mesures preteses per reduir els costos en la jornada de presentació del pla estratègic 2021-2023. El conseller delegat del banc, César González-Bueno, va assenyalar que era necessari buscar més rendibilitat per al banc a través de qualsevol via, una de les quals és aquesta.

Acomiadaments, canvis de condicions i d'ubicació per estalviar 100 milions

El pròxim dijous, 2 d'agost, la direcció del banc oferirà més detalls a les seccions sindicals dels treballadors. Es podrà conèixer el calendari previst i l'afectació prevista, de manera que es preveu que se sàpiga els treballadors que es veuran afectats.

L'objectiu, encara que no s'ha explicat el nombre previst de treballadors a qui perjudicarà l'ERO, és que es puguin estalviar 100 milions d'euros. L'empresa també ha comunicat que el procediment implicarà canvis en les condicions de treball de la plantilla i en la mobilitat geogràfica. 

El Banc Sabadell va acomiadar 1.800 treballadors a partir del desembre

Els sindicats, com Comissions Obreres (CCOO) ja han fet visible el seu rebuig a l'expedient. CCOO ha emès un comunicat en què rebutja i assegura que no admetrà «cap plantejament d'ERO traumàtic», i recorda que l'entitat ja va signar el desembre passat l'acord que va implicar la sortida voluntària de 1.800 empleats. En aquest sentit, el sindicat assegura que defensarà l'ocupació de tota la plantilla i que l'adscripció a l'ERO sigui «totalment voluntària».

A banda, el comunicat també recorda que no hi ha raons per endegar l'ERO, ja que durant el 2021 s'han fet 200 noves contractacions. A més, el Sabadell ha presentat un benefici net de 220 milions d'euros aquest semestre, un 51,5% més que el mateix període de 2020. La demanda de productes i serveis financers no ha variat, segons el sindicat, que defensa que les càrregues de treball s'han incrementat tot i la digitalització. D'aquesta manera, no hi hauria raons productives ni econòmiques aparents per acomiadar els treballadors.

«Si és necessari donar sortida a persones de la plantilla, sempre existeix la possibilitat d'arribar a acords de prejubilacions anticipades i jubilacions», ha destacat CCOO en el comunicat, que apunta que hi ha al voltant de 2.000 persones majors de 55 anys a l'empresa. Això permetria, en la línia del negociat i signat el mes de desembre de 2020, que els treballadors s'hi acullin de manera voluntària.

Tercer expedient de regulació de l'ocupació del 2021

L'ERO del Sabadell seria el tercer gran expedient del sector bancari aquest 2021. El primer va ser el del BBVA, que va comportar la sortida de 2.935 treballadors a tot l'Estat. D'aquests, un miler es van concentrar a Catalunya. El segon va ser el de CaixaBank, el més gran de la història del sector financer a l'Estat. Al juliol, direcció i sindicats van arribar a un acord per a la sortida de 6.452 treballadors a l'Estat, dels quals 608 corresponien a Catalunya.