Troben una granada de morter de la Guerra Civil a Lleida

Els GEDAX han neutralitzat el projectil, de procedència italiana i 65 mil·límetres de calibre

Nova troballa d'un artefacte explosiu de la guerra. Un veí de la localitat l'Albagès, a la comarca de Les Garrigues, Lleida, va trobar ahir una granada de morter, cap a dos quarts de vuit del matí, a prop d'una presa. Els especialistes apunten que el projectil era italià i que es va utilitzar durant la Guerra Civil. 

L'home va avisar de la troballa i efectius del 'Grupo Especialista en Desactivación de Explosivos' (GEDEX) de la Guàrdia Civil de Lleida es van desplaçar fins al lloc per procedir a la destrucció del projectil, de 65 mil·límetres de calibre. En l'operació van participar-hi també agents de Ponts i de la 'Intervención de Armas y Explosivos' d'Alcarràs (Segrià), segons informava la policia espanyola en un comunicat. 

La Guàrdia Civil ha destacat que l'home que va topar-se amb la granada va seguir correctament els consells de seguretat. Des del cos policial recomanen a qui trobi qualsevol objecte que per la seva aparença pugui resultar sospitós de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic, que sense tocar-lo, avisi trucant al 062 i aporti les coordenades GPS, informació molt útil en aquests casos. 

Una de moltes troballes de guerra

Trobar un artefacte explosiu d'aquestes característiques, per sorprenent que sembli, no és tan estrany. El passat 3 de gener els artificiers dels Tèdax dels Mossos d'Esquadra van retirar una altra granada de morter trobada aquesta vegada a l'interior d'un magatzem, a Bellmunt del Priorat, Tarragona.

Els propietaris de la finca l'acabaven d'adquirir i van trobar l'artefacte mentre netejaven. Tot apunta que els antics amos tenien la peça com a element decoratiu a l'interior de la bodega, sense ser conscients del perill que suposava.  Els tècnics en desactivació d'explosius dels Mossos van comprovar que es tractava d'una granada de morter procedent també de la Guerra Civil espanyola. Aquesta mesurava 81 centímetres de llarg i, tot i que oxidada, conservava tota la seva càrrega explosiva. 

Granades de morter
El 2018 es van localitzar 190 artefactes no explotats de la guerra a les comarques de Lleida | Mossos d'Esquadra

 

Més espectacular va ser el cas de Coll de Nargó, Alt Urgell, on un testimoni va alertar els Mossos l'octubre passat d'un total de 126 granades de morter de la Guerra Civil, localitzades en una via d'escalada del municipi. Estaven perfectament apilades i amagades en una zona que havia estat punt de conflicte durant la batalla. La troballa se sumava a un total de 190 bombes i artefactes no explotats, localitzats a les comarques de Lleida durant el 2018