Vídeo: Enxampen una veïna d'Alacant destrossant 50 nius d'orenetes

Tant la legislació espanyola com l'europea ho condemnen com a infracció greu

Una veïna de Daya Nova (Alacant) ha destrossat a cops d'escombra 50 nius d'orenetes a la nit. La dona, sobre la qual ja s'ha obert una investigació per part de Seprona  (Servei de Protecció de la Naturalesa), va ser gravada per un veí mentre duia a terme la destrossa dels nius. Les imatges han estat publicades a les xarxes socials, i en elles s'observa a la dona colpejant els nius d'orenetes que hi havia a la cantonada sota del sostre del seu habitatge, en una part de l'edifici on resideix i que dona al carrer.

Segons ha explicat 'Diario de Alicante', «Isaïes -autor del vídeo- va sortir a llençar les escombraries com cada nit  i es va trobar la punyent imatge d'una dona destruint 50 nius d'oreneta amb un pal d'escombra» Segons s'aprecia en el vídeo, l'home va recriminar a la dona la seva actitud al·legant els beneficis d'aquestes aus. Sense escoltar el jove, ni tan sols immutar-se, la dona va continuar destrossant els nius, se suposa que per netejar la seva propietat i la via pública.

El periodista Ibon Pérez, ha publicat al seu compte de les xarxes socials que l'endemà es podia observar que el carrer es trobava plena de restes dels nius. A més, es podien observar ous trencats a terra i diverses cries ja mortes.

Les orenetes són una espècie protegida

L'oreneta és una espècie animal especialment protegida i s'exigeix que es preservin els seus nius a les aus ja que són una espècie en perill d'extinció. Una de les organitzacions que ha recordat això és SEO / BirLife. Moltes vegades la Guàrdia Civil recorda en els seus perfils de les xarxes socials la prohibició de manipular o destrossar aquest tipus d'estructura d'aquestes aus, ja que comporta una forta sanció a causa de la seva fragilitat per poder seguir vivint amb normalitat.

Segons ha manifestat en diverses ocasions José Luís Gallego, divulgador ambiental, naturalista i escriptor: «Tant la legislació espanyola (Reial Decret 139/2011) com l'europea (Directiva d'Aus 2009/147 / CE) condemnen com a infracció greu causar algun tipus de mal a aus com les orenetes, estrictament protegides per la llei, i als seus nius: tant si estan ocupats com si no. La sanció  prevista per enderrocar nius de qualsevol espècie d'oreneta és de fins a 200.000 euros de multa».