Vitico, l'home que ningú coneixia i que van matar d'un tret al rebedor de casa seva a Santa Coloma de Gramenet

Feia menys de dos mesos que s'havia instal·lat al pis, vivia amb la seva parella i no es relacionava amb els veïns | Algú va entrar a casa seva i va disparar-li al pit, va morir estirat a un sofà de l'entrada

Agents dels Mossos d'Esquadra, aquest matí, davant del pis on van matar a Vitico.
Agents dels Mossos d'Esquadra, aquest matí, davant del pis on van matar a Vitico. | Guillem RS

Quan faltaven pocs minuts per dos quarts de sis de la tarda d'aquest dilluns, 11 de juny, els veïns del bloc número 85 del carrer dels Pirineus de Santa Coloma de Gramenet van sentir el que ells van pensar que era un fort cop de porta. Però al cap de pocs minuts, i pels crits d'una dona, van veure que alguna cosa no anava bé. Se sentien crits i una dona dominicana, força jove, va sortir al replà i va preguntar què passava.

D'una de les portes, de la planta soterrani, va sortir una dona que assegurava que havien matat al seu marit. Cridava i estava molt nerviosa. El cos d'un home de 32 anys i de nacionalitat dominicana estava agonitzant. Van trucar a la policia. El SEM tot i que va intentar reanimar l'home, només va poder acabar certificant la mort.

Mort per un tret de bala

Tenia una ferida greu a la zona alta del pit i estava mig estirat en un sofà a l'entrada del pis. Els Mossos d'Esquadra van confirmar que es tractava d'un homicidi i el grup de persones de la Divisió d'Investigació Criminal de la regió policial Metropolitana Nord es va fer càrrec del cas.

El cop de porta que van sentir els veïns va ser un tret d'arma de foc. I el què havia passat al rebedor de casa dels nous veïns era un homicidi.

Els investigadors dels Mossos d'Esquadra van estar regirant el pis i buscant indicis a l'interior, al replà i també a la porta de la finca, on encara es veuen les restes dels treballs de la unitat de policia científica dels Mossos d'Esquadra. Al voltant de les deu del vespre es va fer l'aixecament del cadàver, que va ser retirat del bloc de pisos.

Va obrir la porta però no saben qui era

Sense el testimoni de l'home, ara mort, la policia haurà d'intentar reconstruir què va passar al pis abans del tret amb el testimoni de la parella de la víctima. Ella, segons les primeres informacions, i tal com també han explicat veïns a CatalunyaDiari.cat, va assegurar a la policia que van trucar al timbre, que el seu marit va obrir i que després de sentir el tret. No va tenir temps de veure qui era i va ser quan va començar a cridar i ja van arribar els veïns.

De la narració dels fets de la dona caldrà confirmar si realment no coneixia l'home que va entrar a casa seva o si l'encobreix per alguna cosa. Els Mossos van preguntar als veïns si havien vist algú marxant corrents però ningú va veure res. Els bars de la vora van anar sabent què havia passat quan els investigadors de la policia catalana hi van entrar per preguntar si havien vist res. Un carrer del barri del Fondo de Santa Coloma on es mou gent amunt i avall, desconeguts per tothom. Veure algú sospitós era complicat.

Restes dels treballs de la policia a la porta de la finca, al carrer dels Pirineus.
Restes dels treballs de la policia a la porta de la finca, al carrer dels Pirineus. | Guillem RS

 

Secret d'actuacions

El jutge de guàrdia que va assumir les investigacions del cas va decretar el secret d'actuacions mentre les diligències policials avancen. Aquest matí, 12 de juny, una patrulla dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Santa Coloma vigilaven el pis on va morir l'home, precintat per ordre judicial mentre avancen les investigacions.

Ningú coneixia l'home

L'home i la seva parella vivien en aquesta finca de 3 plantes però de 24 pisos —hi ha també baixos, semisoterrani i soterrani— des de feia menys de dos mesos. Havien tingut contacte amb molt poca gent i cap dels veïns sabia massa qui eren o a què es dedicaven. «Som molts, la gent arriba i marxa, no coneixem a tothom», assegura el president de la comunitat a CatalunyaDiari.cat.

La noia, més jove que ell, es deixava veure més, comprava a la botiga de queviures de davant del bloc i saludava. Va interessar-se, tot i viure ocupant de manera no legal el pis, per com abonar el que s'hagués de pagar de la comunitat i es va acostar fins al local de l'associació de veïns per empadronar-se al barri.

L'home, en canvi, ningú el recorda. «Segur que ens hem creuat amb ell algun cop, però no el recordo gens», explica un veí que entra al bloc. Els veïns que se'n recorden només el van veure dos o tres cops i no hi van intercanviar cap paraula. «Feia horaris una mica estranys», asseguren. La víctima és un home de 32 anys, de nacionalitat dominicana, corpulent, amb tatuatges i pentinat amb trenes. Tenia fills amb una altra dona però viuen a Santo Domingo, a la República Dominicana. Treballava o, si més no, no s'estava tot el dia a casa.

Cap baralla ni cap incident previ

Feia poc temps que vivien en aquest bloc, menys de dos mesos, però tots els veïns coincideixen que mai havien tingut problemes amb ells. Tampoc havien sentit problemes més enllà d'algun crit o discussió, però tothom recorda el to positiu i agradable de la dona.

Ella esperava a l'exterior del pis mentre els policies recollien indicis. Estava tacada de sang de l'home i nerviosa. Els investigadors se la van endur a comissaria per seguir amb l'interrogatori, que haurà de ser clau per saber què va passar.

Agents dels Mossos d'Esquadra al pis on han mort l'home, a Santa Coloma de Gramenet.
Agents dels Mossos d'Esquadra al pis on han mort l'home, a Santa Coloma de Gramenet. | CatalunyaDiari.cat

 

El mòbil del crim: una revenja

Els veïns no saben com es deia l'home, però la policia sí. Es deia Vitico. Saben qui és i no tardaran a poder lligar caps per saber qui va ser la persona que va entrar a casa seva i va disparar acabant amb la seva vida. L'hermetisme amb el qual s'està portant el cas no ajuda a saber detalls de cap a on està caminant la investigació. Ara per ara no s'ha comunicat oficialment cap detenció.

Fonts policials sí que expliquen que, per la tipologia de crim, lliga amb una possible revenja que es podria arribar relacionar amb el tràfic de drogues, però ara mateix les diligències estan en una fase molt inicial. El que sí que sembla és que els investigadors ho desvinculen de la guerra entre bandes que va deixar sis de morts en diversos crims a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Guerra pel control de la droga

Clans de dominicans pel control de la droga van desfermar una guerra oberta a la ciutat de Barcelona. Els crims, tirotejos i macabres assassinats, van arrencar a finals de 2016. L'any 2017 es va poder detenir un home a qui se'l va relacionar amb tres d'aquests morts. Alguns encara estan per resoldre.

La porta del bloc 85 del carrer dels Pirineus, a Santa Coloma de Gramenet.
La porta del bloc 85 del carrer dels Pirineus, a Santa Coloma de Gramenet. | Guillem RS

Comentaris

envia el comentari