Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Joan Vila, el zelador d'Olot, durant el judici, el 4 de juny de 2013.

'Crims' recorda el zelador d'Olot, que va assassinar almenys onze avis

Va ser condemnat a 126 anys de presó, dels quals en complirà 40

Joan Vila, el zelador d'Olot, durant el judici, el 4 de juny de 2013.
Joan Vila, el zelador d'Olot, va confessar haver matat almenys onze avis. | ACN

La segona entrega del programa 'Crims', de TV3, va recordar aquest dilluns, 10 de febrer, un dels casos més sonats de la història recent a Catalunya. L'espai va fer un recorregut pels crims comesos per Joan Vila, el zelador de la residència geriàtrica La Caritat d'Olot que va confessar l'assassinat d'onze avis i que va ser condemnat a una pena de presó de 126 anys i mig dels quals en complirà quaranta.

L'assassinat de Paquita Gironès el va delatar

Durant el programa es va relatar com Vila va ser delatat a causa del seu darrer assassinat, el de l'anciana Paquita Gironès. El zelador va subministrar-li una substància corrosiva —lleixiu o salfumant— i li va provocar una agonia que va desembocar en la seva mort deu hores més tard. L'Hospital d'Olot va detectar ferides sospitoses i es va negar a certificar la mort de la dona i amb l'autòpsia es va trobar la causa real de la mort, que evidenciava que havia estat assassinada.

Vila va confessar la mort de Gironès en haver-li subministrat un producte de neteja i va acabar reconeixent, en posteriors declaracions davant del jutge, que havia matat dues dones més a través del mateix mètode. El programa va mostrar imatges inèdites de la reconstrucció dels fets, on es veu Vila  especialment «pertorbat», tal com ell mateix defineix el seu estat i justifica les seves accions.

Joan Vila era fins llavors un dels treballadors que comptava amb més confirança per part de la direcció de  La Caritat. Era molt ben vist entre els companys perquè sempre es mostrava disposat a ajudar. A més, quan un intern moria, solia ajudar en les pràctiques de tanatopràxia i tenia la confiança dels ancians de la residència, a qui sovint pentinava, pintava les ungles o feia altres atencions.

Crims comesos «per amor»

En posteriors declaracions judicials, Vila va acabar confessant fins a onze víctimes, i es va mostrar dubtós pel que fa a més noms: podrien ser, doncs, més. El zelador d'Olot  va acabar sent l'assassí en sèrie més important de les darreres dècades a Espanya. Al llarg de la seva trajectòria a La Caritat  havia matat diversos ancians aplicant-los injeccions d'insulina, barreges de barbitúrics o líquids corrosius. En la seva declaració, sempre ha mantingut que ho feia «per amor, per estalviar-los el patiment», perquè s'estimava molt aquells avis.

Al judici, un equip psiquiàtric que el va estar visitant va exposar les seves conclusions sobre el cas: malgrat no tenir cap transtorn i ser plenament conscient del que feia, sembla que un trauma d'infantesa —en veure patir la seva tieta durant una malaltia— i el fet de sentir-se dona malgrat ser un home van ser dos factors que li van determinar el caràcter i també conductes obsessives, que el van conduir finalment a esdevenir un assassí en sèrie.

'Crims', doncs, va repassar un dels casos més recordats no tan sols a Olot i a la Garrotxa, sinó a la resta del país. Joan Vila segueix complint condemna fins l'any 2050.

També et pot interessar...