Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'alcalde de Vila-rodona, Ramon M. Bricollé davant de l'Ajuntament.

Ramon M. Bricollé, alcalde de Vila-rodona: «El compromís és obrir la nova piscina el pròxim estiu»

La piscina, la depuradora, el despoblament o el patrimoni. Conversem sobre els reptes i projectes més immediats de Vila-rodona amb el seu alcalde, Ramon M. Bricollé

L'alcalde de Vila-rodona, Ramon M. Bricollé davant de l'Ajuntament.
L'alcalde de Vila-rodona, Ramon M. Bricollé davant de l'Ajuntament. | Àngel Ullate

Aquesta legislatura es preveu farcida de projectes per al municipi de Vila-rodona, a l’Alt Camp. La nova piscina, la depuradora o l’accés al poble són alguns dels temes més importants que hi ha sobre la taula, però hi ha molts altres reptes a assolir com l’arribada d’una escola en condicions, un fet que es va prometre però que no ha arribat per la manca de pressupostos de la Generalitat. L’alcalde del municipi, Ramon M. Bricollé, parla d’aquests i de molts altres temes en aquesta entrevista amb TarragonaDigital. Bricollé va revalidar el seu càrrec en les passades eleccions municipals i governa sense oposició, ja que el seu partit (Som-hi Vila-rodona) va ser l’únic que es va presentar als comicis del maig.

-Com valora els primers mesos a l’Ajuntament sense oposició?

El fet d’estar 9 persones a l’equip de govern s’ha notat en positiu. Estic molt content perquè tots ens hem posat a treballar de valent, tenim multitud de projectes i idees. Aquesta legislatura ja és prou interessant per si mateixa, però amb la feina d’equip que estem fent serà millor.

-Un dels projectes que va quedar penjat aquest any ha estat la construcció de la nova piscina. Podem dir que el pròxim estiu ja serà una realitat?

Aquesta setmana ja s’adjudica. Com que és la segona vegada hem millorat algunes coses i hem decidit separar el projecte en dues parts: els vestidors i la piscina, que es poden adjudicar a la mateixa empresa o no. També hem millorat altres aspectes com la fondària de la piscina. Vam fer una mena de procés participatiu amb una reunió al poble i hem tingut en consideració alguns aspectes. En aquesta ocasió tenim més temps de marge i el compromís és que es pugui obrir el pròxim estiu.  

L'alcalde de Vila-rodona, Ramon M Bricollé.
L'alcalde de Vila-rodona, Ramon M Bricollé. | Àngel Ullate

-L’altre gran tema és la nova depuradora. En quin estat es troba el projecte?

Pel que fa a l’anomenat ‘tram en baixa’ ja està redactat i tenim el projecte executiu. És molt important per Vila-rodona, perquè tenim el riu al mig i inaugurar la nova depuradora és un dels reptes d’aquesta legislatura. Pel que fa a l’altre tram s’està redactant el projecte.

-La recuperació de l’entorn del riu va lligada a la nova depuradora?

Sí. Amb la depuradora volem recuperar l’espai del riu, tenir-lo net i que sigui un punt lúdic. També hem de recuperar l’hàbitat dels peixos i aus i de la biodiversitat que hi havia, crear itineraris... el riu és part del nostre poble perquè passa per aquí i l’hem de cuidar.  

-Fa un any es va inaugurar una nova rotonda d’entrada a Vila-rodona en un punt on abans hi havia força accidents. S’ha reduït la sinistralitat gràcies a la rotonda?

Podem afirmar que des que tenim la rotonda no s’ha produït cap accident. A part de la seguretat, també ha aportat fluïdesa. Jo sempre criticava que sense rotonda era un caos perquè hi havia diversos accessos alhora. Ara hem assolit l’objectiu: seguretat i fluïdesa.

-Queda pendent arranjar el vial d’entrada al poble per acabar de culminar aquest objectiu. Quan es durà a terme?

Ara mateix passen tràilers i tractors pel mig del poble i s’ha d’adequar. Volem fer una permuta amb la Diputació de Tarragona. Els entregaríem el carrer Pau Robert i ells construirien el nou vial. Esperem poder veure les obres ja a finals de 2020.

Celebració del centenari de la Cooperativa de Vila-rodona.
Celebració del centenari de la Cooperativa de Vila-rodona. | Cooperativa Vila-rodona.

-En pocs dies Vila-rodona s’adherirà al consorci per canviar el model de gestió d’aigua del poble. Què suposa aquest canvi?

És un tema que vam aprovar l’any 2017, amb la voluntat de voler una gestió diferent de l’aigua. Els darrers 20 anys ho hem fet a través d’una empresa local que ho ha fet molt bé. Ara, el titular es jubila i també volíem aprofitar les noves tecnologies i vam pensar que era el moment d’encomanar el tema a un servei públic. En aquest cas ho farem amb CONGIAC (Consorci de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya). El dia 11 d’octubre formalitzarem l’adhesió a aquest consorci. Prèviament hem anat fent algunes obres, sobretot en l’àmbit tecnològic i ara ja estem preparats per formar-hi part.

«Volem potenciar la part antiga del poble»

-Molts pobles pateixen l’anomenat ‘despoblament rural’. A Vila-rodona és un problema?

Aquí tenim un cens mantingut d’uns 1.300 habitants des de fa temps. Sí que és cert que han quedat algunes cases abandonades al nucli antic i tenim el gran repte de fer valdre aquesta part més antiga del poble.

-Teniu algun pla per combatre aquest fet?

Volem participar en el Pla de Desenvolupament Urbanístic del polígon industrial. Els ingressos que obtinguem els volem destinar al casc antic. Si ens entren diners de temes urbanístics els volem destinar també a temes urbanístics. En aquest sentit volem actuar com a promotors i comprar cases velles, rehabilitar-les i posar-les a la venda com a habitatge social. Ja hem fet un inventari d’immobles que en dues setmanes es presentarà. Actuarem en diferents nivells: per exemple, hi ha habitatges que es troben en una situació perillosa, en aquests casos volem actuar-hi de forma prioritària.

L'alcalde de Vila-rodona, durant l'entrevista.
L'alcalde de Vila-rodona, durant l'entrevista. | Àngel Ullate

-Ha comentat que aquesta legislatura es presenta interessant. Quins altres projectes hi ha sobre la taula?

Tenim diversos temes emmarcats en el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC): per una banda, el clavegueram. També contemplem obres al segon pis de l’Ajuntament que data del 1870 i necessita una actuació urgent, a banda de remodelar la sala de plens i posar mesures d’accessibilitat, que ara no hi són. També volem actualitzar l’enllumenat públic, sobretot al nucli urbà que hi ha punts força antiquats i se’ls ha de renovar el mecanisme i altres aspectes. Pel que fa al cementiri, s’han de remodelar les cobertes i als carrers s’han de fer rases per posar canonades de serveis. Algunes actuacions del PUOSC les volem complementar amb el Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona. Tot plegat ascendeix a uns 500.000 euros, a assumir entre la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament.

-Enguany s’ha celebrat el centenari de la Cooperativa de Vila-rodona. Com valora la projecció que s’ha fet del municipi aquest any?

És cert que el centenari té molts elements històrics i emocionals, però també en té d’econòmics. Amb 100 anys de Cooperativa, Vila-rodona pot presumir de poder mantenir aquesta activitat i evolucionar com ho ha fet fins ara, essent una de les capdavanteres en la producció de vi i cava. Ha estat molt positiu per al sector vitivinícola.

-A part de la Cooperativa, Vila-rodona també té un altre important element patrimonial com és el columbari romà.

Tenim un projecte pel columbari a través dels fons FEDER. De moment va lent, però volem posar en valor aquest indret, millorant els accessos a l’espai natural o tenint una graderia per celebrar-hi actes.

Columbari romà de Vila-rodona.
Columbari romà de Vila-rodona. | ajuntament vila-rodona

«Portem 12 anys sense escola, estem cansats de barracons»

-Vila-rodona espera una nova escola des de fa molts anys. Quan arribarà aquest equipament?

El problema és que no hi ha pressupostos a la Generalitat. Les circumstàncies no són favorables i es van allargant els terminis. Fa poc em vaig reunir amb el director territorial d’Ensenyament i ens proposen que tinguem una participació econòmica en la redacció del projecte per tal d’accelerar les obres. De moment, no sabem de quants diners estem parlant, ho estem calculant, però la nostra voluntat és participar-hi, sempre que la quantitat no sigui inassolible. Ara, els 130 alumnes estudien en mòduls. L’any 2007 es va tirar a terra l’escola amb la voluntat d’inaugurar-ne una de nova dos anys després. Ara ja fa 12 anys i seguim sense escola, estem cansats de barracons.

-En unes setmanes se celebrarà la 626a edició de la Fira Agropecuària, una de les fires més antigues de Catalunya. Considera que cal introduir-hi canvis?

L’edició d’aquest any tindrà un caràcter continuista, ja està organitzada, però de cara al 2020 volem implementar canvis. Hem demanat ajuda per poder redefinir la nova fira, no sabem si serà monogràfica, multisectorial... però el pròxim any hem d’engegar un nou projecte per a la fira perquè hem caigut en la monotonia. L’objectiu és que la gent vingui al municipi i que la fira tingui el carisma suficient per omplir el poble de visitants.