Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana ca l'Orga de Picamoixons

S'acaben les obres: les naus de ca l'Orga de Picamoixons recuperen la seva esplendor

L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX

Les obres de rehabilitació de les dues naus agrícoles de ca l'Orga  de Picamoixons ja han acabat. Els treballs han permès donar un ús a les dues naus, fins ara inaccessibles. S'ha reproduit fidelment les bigues originals de les encavallades de fusta, un dels seus elements més emblemàtics.

També s'ha donat una nova vida a les seves façanes i s'ha eliminat parcialment la paret de totxo existent entre dues crugies de pilars. Ara, les dues naus estan perfectament connectades i el seu interior, a doble alçada, forma un doble espai diàfan que permet apreciar l'impressionant  encavallat del sostre.

Les obres han format part del projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra. L’autora del projecte de ca l’Orga és l’arquitecta Olga López Domènech. L’import d’adjudicació de la restauració de l'edifici a l’empresa Edifisa és de  229.920,41 euros.

Futur Centre d'Interpretació de l'Oli

L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX. En un futur, permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull. Es tracta d'una tasca de gran valor industrial, cultural i històric, que divulgarà el nou Centre d'Interpretació de l'Oli de l'Alt Camp.

Ara, s'ha dut a terme el buidatge de les dues naus conservant els seus dos elements més representatius: les cobertes i les façanes. Pel que fa a l'enderroc del forjat de la planta baixa de les dues naus agrícoles, aporta un espai de les naus a doble alçada que segurament era la seva configuració inicial.

Persones a l'interior de ca l'Orga de Picamoixons
Imatge de la recepció de les obres | Cedida

La creació d'aquest espai en doble alçada té un valor afegit en el moment en què es decideix conservar tots els elements arquitectònics d'especial interès  que van fer que el conjunt es declarés BCIL. Les cobertes, que són d'un especial interès constructiu i arquitectònic, passen a ser el principal element interior de l'edifici.

Un espai diàfan

Així, les naus es projecten com un espai diàfan i gairebé sense compartimentacions. El programa funcional exigeix la connexió entre les dues naus per la planta baixa i també la connexió visual a nivell del que havia sigut la planta pis.

Segons els promotors, «l'objectiu principal del projecte ha estat mantenir la configuració del conjunt que forma la casa pairal  amb les dues naus, quan la seva façana més austera continua amb les façanes de les naus agrícoles».