La pandèmia de la Covid-19 ha obligat a fixar tots els ulls en el món de la salut i els professionals que l'aixequen des de l'anonimat habitual. I, al seu torn, molts d'aquests i aquestes professionals del sector han vist desbordades les seves mans i les seves reivindicacions laborals a mesura que el volum de feina s'ha anat multiplicant i multiplicant en els darreres setmanes.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Forats als hospitals amb metges desbordats, amb infermeres totalment exposades i desprotegides i amb personal de la neteja exhaust. Forats també a centres de salut com els d'atenció primària, a les urgències, a les cures intensives (UCI) o forats en altres sectors que no han pogut parar el cop com ara moltes residències de gent gran.
A l'ombra de totes aquestes espirals, els tècnics en transport sanitari del sector de les ambulàncies també estan convivint amb la pandèmia en el seu dia a dia i, segons denuncien, ho han de fer amb «uns mitjans de protecció i uns recursos de desinfecció del tot insuficients». Asseguren que treballen «en una situació de risc constant» per a ells mateixos i per als pacients que transporten. La seva denúncia es troba ja en mans d'Inspecció de Treball, segons ha pogut confirmar TarragonaDigital.
Els tècnics d'ambulàncies de Tarragona reclamen més i millors equips de protecció individual (EPI)
A la reclamació a Treball, els tècnics exposen «greus incompliments en matèria de prevenció de riscos laborals» com ara equips de protecció individual (EPI) insuficients i de mala qualitat o l'ús de mascaretes quirúrgiques de paper i no d'alta protecció. Entenen que «no s'està respectant la normativa vigent en salut laboral» i, denuncien, no treballen tranquils.
Gran part de les reclamacions es concentren en el transport sanitari no urgent, és a dir, aquelles ambulàncies que realitzen els trajectes de pacients de diàlisi, quimioteràpia, d'altes hospitalàries de pacients amb Covid-19 o que transporten les mostres de possible coronavirus des dels hospitals per analitzar-les als laboratoris. Entenen que «el risc és alt» i que «transportem pacients molt, molt vulnerables» en un mateix dia.
Ambulàncies Egara desmenteix les acusacions: «Fem tot el que podem»
TarragonaDigital ha tingut accés a aquestes denúncies, que assenyalen en particular a les ambulàncies de l'empresa IVEMON Egara al Camp de Tarragona. «No hi ha pantalles protectores per a tothom, només podem fer servir els EPI en casos de sospites clares de Covid-19, quan sabem que hi ha pacients asimptomàtics», reclamen. La reclamació va ser validada pel Departament de Treball el passat 30 de març, si bé encara no ha resolt cap conclusió al respecte.
Fonts de l'empresa han reconegut que la gravetat de la pandèmia ha posat a prova els estocs sanitaris, si bé asseguren que «tots estem fent tot el que podem i més». Expliquen que «és el govern català qui reparteix tot el material necessari» i desmenteixen, en declaracions a TarragonaDigital, les acusacions sobre possibles incompliments de la normativa de prevenció de riscos laborals.
Les ambulàncies no urgents transporten usuaris «molt vulnerables» a la Covid-19 com els pacients de diàlisi o quimioteràpia
Els treballadors reclamen equipar amb més contundència les ambulàncies —urgents i no urgents— per tal de protegir els tècnics amb més eficiència i també de garantir que tot pacient que hagi de pujar en aquests vehicles ho pugui fer «amb plena seguretat i sense cap risc» d'infectar-se en els trajectes.
«Només demanem protecció i seguretat per poder fer la nostra funció sense suposar ni assumir cap risc!», insisteixen. Cal recordar que aquestes ambulàncies no urgents compleixen ara mateix la funció essencial de garantir l'assistència mèdica no ajornable de pacients que han de realitzar-la sí o sí (diàlisi, radioteràpies, quimioteràpies) i que, per tant, el seu funcionament és imprescindible per als usuaris que l'han de fer servir.