Dia llarg, molt llarg, llarguíssim, a les comarques de Tarragona. En especial des del gran focus del polígon químic sud, al terme municipal de La Canonja, on a les 18.40 d'ahir dimarts va explotar un reactor de l'empresa IQOXE i va combustionar un tanc d'òxid de propilè, un producte perillós i altament inflamable que serveix per fabricar anticongelants per vehicles. El tanc ha estat cremant fins la tarda d'aquest dimecres, i ara mateix l'incendi ja està del tot extingit. S'ha acabat, doncs, la situació de risc i emergència? No. Encara no.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Corredisses, autoritats, rumorologia, un núvol de periodistes constant i una informació oficial destil·lada amb comptagotes des de primera hora del matí fins a darrera de la tarda. Els tarragonins i tarragonines van marxar a dormir ahir amb l'ai al cor i el shock emocional de veure l'accident químic més gran dels darrers 30 anys a Tarragona. I van marxar a dormir sabent que un treballador estava desaparegut des de l'explosió i altres set operaris restaven ferits, dos dels quals de màxima gravetat a l'Hospital de lsa Vall d'Hebron. I que, a més de dos quilòmetres d'IQOXE, una persona havia mort a Torreforta per l'impacte d'una planxa d'acer que va sortir disparada, com un projectil, cap al seu pis.
09.00 hores. Desconfiança i escepticisme davant el PLASEQTA i les sirenes
No eren encara les nou del matí quan el fred i la inquietud regnaven al centre de comandament especial que s'ha habilitat a pocs metres de la fàbrica afectada. Cares conegudes, amb la son arrossegada, i un degoteig d'informacions que anirien marcant l'ordre de la jornada. El conseller d'Interior, Miquel Buch, com a mestre de cerimònies. Al seu costat en tot moment Albert Ventura, cap territorial dels Bombers a Tarragona. Tots dos han realitzat fins a quatre atencions als mitjans de comunicació presents al llarg de la jornada, per anar actualitzant la escassa informació.
Es deixen veure també Roc Muñoz, alcalde de La Canonja, i Pere Segura, batlle de Vila-seca. Missatge comú duríssim envers les mancances comunicatives de l'explosió i la seva afectació a les seves localitats. Malestar i preocupació, a parts iguals, amb la sensació d'haver-se vist indefensos amb una població contrariada i unes sirenes en silenci malgrat les ordres explícites de confinament preventiu que el canal oficial de Protecció Civil començava a emetre per les xarxes socials. Altres alcaldes del territori, com el tarragoní Pau Ricomà, se sumaran a aquesta demanda de més i millor informació i de no escatimar en recursos per evitar que es torni a repetir.
11.00 hores. Buch confirma la mort del treballador desaparegut
En aquesta primera compareixença de premsa, comença a agafar volada la informació, encara incipient, que els Bombers haurien trobat un cos sense vida entre la runa de la fàbrica explotada. Minut a minut, la sospita es va consolidant. Apareix a la zona de les oficines, zona de molt difícil accés, i tot apunta que serà el treballador desaparegut. El conseller Buch ho confirma, si bé matisa que no caldrà esperar per confirmar la identitat de la persona. Segona víctima mortal de l'explosió. I els Bombers encara treballen en un foc per apagar. Per una estona, el debat sobre el PLASEQTA es guarda al calaix. Hi ha prioritats, ara.
La demanda d'informació s'accentua i l'oferta de les fonts oficials es redueix a mínims. Preocupa, i en extrem, l'estat de salut dels dos treballadors ferits de més gravetat ingressats a la Vall d'Hebron. I esclaten les reaccions. Els sindicats mouen fitxa i anuncien, a les 12.00 hores, concentracions de dol i de protesta a les portes de totes les empreses químiques dels dos polígons químics de Tarragona. En paral·lel, la direcció d'IQOXE anuncia una compareixença oficial a la seu de l'AEQT, a Tarragona, a la mateixa hora. És aviat per conèixer les causes de l'explosió, però el focus ja no és a les sirenes. Atenció.
12.00 hores. Els sindicats collen IQOXE, l'empresa lamenta els fets
No és encara migdia quan intentem accedir a l'entrada de l'empresa IQOXE, evidentment barrada, però on ja es comencen a aplegar desenes de persones amb expressions desfetes. Molt poques paraules, mirades humides. Silenci, silenci. La gran majoria són treballadors de l'empresa, així com d'altres companyies properes. «Extreballador, ja jubilat», em puntualitza un dels homes concentrats. Molt dolgut, exigeix explicacions a allò que encara no fa 24 hores que ho ha canviat tot. «Jo vaig tenir la sort d'acabar el torn a les cinc de la tarda», apunta un altre treballador, entre llàgrimes. És clar, que coneixen els noms propis que avui comptem entre els morts i ferits. I prenen la paraula els sindicats. I es deixen veure més representants polítics, municipals i nacionals, per la zona afectada.
Els responsables de CCOO i UGT subratllen que l'empresa havia passat uns mesos de retallades de personal, i exigeixen posar fi a les mesures de precarietat per tal de garantir la seguretat dels seus treballadors. Anuncien mobilitzacions, la primera de les quals tindrà lloc a les 19.00 hores a la plaça de la Font. Coincidirà amb una altra convocatòria de la plataforma ecologista Cel Net. Es preveuen multitudinàries. Des d'IQOXE, per la seva banda, la compareixença acaba en lamentar profundament els fets i anunciar una investigació com més aviat millor per esclarir els fets. La sensació és de shock, a tot arreu, per tothom.
Del minut de silenci a convocar les primeres manifestacions: el territori reacciona al terratrèmol
La situació, doncs, passa a ser la següent: el convenciment general que el PLASEQTA no va funcionar de forma òptima és evident, el nerviosisme per corregir-lo també, cada cop més alcaldes del territori es mouen entre el dol i la indignació i els treballadors comencen a sortir al carrer. És en aquest context de desgavell i d'efervescència quan es van succeïnt, ordenadament, les informacions. I comencem a conèixer que alguns ajuntaments decreten minuts de silenci, i arriben desenes de comunicats d'agents socials, polítics o empresarials. Tarragona ja ha paït l'impacte inicial de l'explosió i el món sembla tornar a caminar a la zona.
S'hi acosta i parla la portaveu de Ciutadans, la tarragonina Lorena Roldán, i s'anuncia una compareixença especial del president Quim Torra pels volts de les 13.30 hores al centre de comandament. Tot fa preveure que es reforçarà el missatge ja conegut de tranquil·litat, de recordar la no-toxicitat de l'aire i d'anunciar futures investigacions encara impossibles de calendaritzar. Però no. Aquesta vegada, el president arriba per capgirar la truita i la Generalitat, per primera vegada, sembla prendre la iniciativa davant la crisi. Torra anuncia lideratge. I Buch reconeix errades. Compte, que el conte comença a canviar.
14.30 hores. La Generalitat pren la iniciativa i avisa que vol fer els deures
Una hora més tard de l'anunciat, tornen davant els mitjans el president Torra, el conseller Buch i el cap de Bombers, Albert Ventosa. El president, que ve de visitar els ferits a Vall d'Hebron i ja avisa que la gravetat d'un dels casos «és extrema», canvia el discurs. I comença a fer anuncis. El Govern està decidir a crear una taula de treball amb els principals agents de Tarragona per analitzar i avaluar el què ha passat i per coordinar una proposta de millora urgent. I, en paral·lel, el conseller Buch avança que una possible solució seria habilitar la telefonia mòbil i els SMS com a canal de comunicació d'emergències molt més àgil i ràpid que els previstos actualment al PLASEQTA. La Generalitat surt, en resum, a dir que vol fer els deures. Quen pren nota.
Recorden, això sí, que l'incendi segueix actiu —a la baixa, però encès— i que les feines encara van per llarg. Anuncien que començaran les tasques per rescatar el segon cadàver ara que les condicions són més segures, si bé avisen que les tasques seran llargues i difícils. La sensació és que, per primera vegada en tot el dia, els discursos de carrer i institucional comencen a acostar-se cap a la necessitat de respostes, mentre els cossos d'emergència no deixen de treballar ni un segon.
18.00 hores. Buch carrega les culpes a IQOXE i anuncien una altra nit llarga
Ja amb tota aquesta informació al sarró, la Generalitat confirmarà poc després aquesta iniciativa i aquest canvi de guió que s'albirava a migdia. Torna a reconeixer errors: que l'activació tardana del PLASEQTA va deixar a la població de la zona sense sirenes i informació durant una bona estona. I que això va succeir perquè «l'empresa IQOXE no ens va comunicar quina substància s'estava cremant» arrel de l'explosió i, per tant, si era o no era tòxica. Quan va arribar la informació de la no-toxicitat i es va saber que no calia el confinament, ja havia passat prop d'una hora d'indefensió, de temor i de contradiccions. I el Govern ho reconeix.
En paral·lel, novetats al foc: els Bombers acaben d'extingir l'incendi definitivament. Ja no crema. Això, però, no vol dir que s'hagi acabat l'emergència. El següent pas serà buidar el tanc cremat, trasvassar el seu contingut perillós a un altre tanc i desfer-se d'ell en un abocador de residus habitual i regulat. Fins que es faci aquesta operació, el risc seguirà existint. I no es farà fins demà al matí, de nou amb llum.
19.00 hores. L'hora del carrer: manifestacions multitudinàries històriques a Tarragona
I, quan s'apaga el focus informatiu al centre de comandament de La Canonja, s'encèn l'altra espurna de la notícia. Que el carrer reacciona com mai als esdeveniments de les darreres vint-i-quatre hores i surt a manifestar-se massivament en diverses concentracions gairebé simultànies al cor de Tarragona. Milers de persones demanen més informació, més protecció, més seguretat i, textualment, «menys impunitat» per a les empreses químiques que operen a tocar de les seves cases. Molta gent se sent indefensa i preocupada i no dubta a sortir a plaça. Cap altre detonant havia generat una reacció ciutadana tan massiva.
L'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona confirma que tampoc es pensa quedar de braços creuats i engegarà totes les investigacions i reunions que calguin per tal d'esclarir què ha passat i de prevenir que pugui tornar a passar. En la mateixa línia que dèiem abans amb la Generalitat, la resposta arrossega la patronal química a ser proactiva i moure fitxa per recuperar la iniciativa perduda i reforçar el seu compromís davant l'opinió pública.
19.30 hores. Confirmen la mort del treballador que es trobava crític a la Vall d'Hebron
És amb la ciutadania en plena mobilització quan l'Hospital Vall d'Hebron confirma els pitjors pronòstics i anuncia que el treballador que va ingressar ahir com a ferit crític ha perdut finalment la vida i no ha pogut superar les gravíssimes lesions i cremades amb què va entrar al centre. El balanç puja a tres víctimes mortals, i la darrera actualització mèdica explica que els altres dos treballadors encara ingressats a Barcelona es troben greus però estables, mentre que els cinc ferits lleus ja han rebut tots l'alta mèdica.
En paral·lel, també es comencen a desprendre altres informacions col·laterals de l'explosió. Alguns edificis propers, com l'institut Pere Martell, presenten desperfectes importants a causa de l'explosió i requeriran d'actuacions d'urgència per evitar mals majors en els pròxims dies. L'estudi d'aquestes afectacions serà la gran feina dels pròxims dies, a més del buidatge del tanc d'òxid d'etilè incendiat.
I ara, què?
La situació, a la nit d'aquest dimecres 15 de gener, és aquesta. Foc apagat però tanc químic encara ple de líquid inflamable, la confirmació de tres víctimes mortals i dos ferits hospitalitzats en estat greu, compromisos explícits per revisar i millorar el protocol d'emergències químiques per part de tothom —ja amb algunes propostes sobre la taula, fins i tot—, i un carrer mobilitzat que ha sortit al carrer com mai per exigir més protecció, seguretat i informació, perquè ahir es va espantar, i molt, i amb motiu.
Hem vist autocrítica, hem vist passes endavant cap a nous escenaris d'entesa i solució, però no hem vist més que les primeres pàgines d'una història que durarà mesos i anys. Encara hi ha moltes més pregunte sque respostes, però necessiten temps. Cap investigació podrà començar fins que la zona esdevingui un lloc segur on començar a investigar. Però Déu n'hi dó, si han passat coses en un sol dia. Dijous començarà amb dos grans reptes sobre la taula: buidar el tanc i acabar amb tot risc definitivament, i seguir l'evolució de tots els fets que han anat despertant al llarg del dia d'avui. S'han resolt molts dubtes d'avui i n'han sorgit encara molts més. Tarragona trigarà moltíssim a oblidar mínimament —si és que pot—, les 18.40 hores del 14 de gener del 2020.