La cuinera Ada Parellada subjectant un grapat d'olives en l'acte del tret de sortida de la collita de la DOP Siurana d'aquest any

La DOP Siurana preveu un descens del 45% en la producció: 3 milions de quilos

Els productors apujaran un 10% el preu de la garrafa d'oli per l'encariment dels costos de producció

La DOP Siurana preveu collir 3 milions de quilos d'oli en la campanya d'enguany. Això suposa un 45% menys de producció respecte a l'any passat quan van produir més de 5 milions. La sequera, les grans calorades i les gelades de la primavera passada són les principals causes d'aquesta davallada. Els productors asseguren que la qualitat de l'oli d'oliva serà bona, però destaquen que feia anys que no hi havia una collita tan baixa.

Davant l'increment dels costos de producció, per l'encariment del gasoil i dels adobs, els pagesos han afirmat que el preu de la garrafa s'incrementarà enguany un 10%. El president del consell regulador de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha explicat que l'augment general de la temperatura ha fet avançar la floració de l'olivera, i de retruc, la seva maduració, que n'ha avançat l'inici de la collita.

En concret, ha assenyalat les altes temperatures del mes de maig i les gelades de l'abril a les zones d'interior com a causants que la producció d'aquest any s'hagi reduït gairebé a la meitat en comparació amb la campanya anterior. Ho ha dit durant la presentació de la nova collita aquest divendres, en què també s'ha presentat la cuinera Ada Parellada com a padrina de la DOP.

L'increment de preu de la garrafa d'oli: una decisió «inevitable»

Galceran ha afegit que «la baixada és en part per l'alternança perquè venim d'una collita bona i l'olivera és un arbre que no produeix cada any el mateix, però també s'han ajuntat la sequera que patim i les grans calorades». Per això, estimen que enguany colliran 3 milions de quilos d'oli d'oliva, quan l'any passat van ser més de 5 milions.

En paral·lel, els productors han lamentat l'encariment dels costos de producció, des de la pujada de la llum a la dels combustibles, adobs o productes com el cartró i el vidre per l'embotellament i etiquetatge dels productes. Per aquest motiu, apujaran el preu de la garrafa d'oli un 10%, un increment que consideren «inevitable».

«L'augment dels costos ha sigut brutal, s'ha de dir que aquesta pujada no arribarà a compensar aquest increment», ha indicat el president de la DOP Siurana. L'any passat, el preu mitjà de la garrafa era d'uns 26 euros.

Ada Parellada, sisena padrina de la DOP Siurana

En l'acte de presentació de la nova collita de l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana, que s'ha fet a Valls, s'ha apadrinat a la cuinera Ada Parellada, que s'ha convertit en la sisena padrina de l'entitat. Durant la seva intervenció, la xef ha reivindicat els productes de proximitat «ben fets» i ha defensat tots els valors de l'alimentació sostenible.

Parellada ha assenyalat que «com a restauradors tenim l'oportunitat de transmetre amb els nostres plats, sabors i les nostres paraules tot aquest esforç que hi ha darrere de cada producte local, i com a consumidors tenim la responsabilitat i la necessitat de militar amb el producte de proximitat, omplint el cistell d'entorn».

«Tenim l'oportunitat de salvar el món tres vegades al dia i amb l'oli m'atreviria a dir cinc perquè el podem incloure en l'esmorzar i berenar», ha conclòs la reconeguda cuinera.