Pla detall de la coberta d'un creuer al Port de Tarragona

El negoci dels creuers de Tarragona confia en el passaport sanitari per esquivar una altra temporada a zero

El Port de Tarragona no dóna el 2021 per perdut, però reconeix que serà difícil | Les navilieres, en silenci i a l'espera | La FEHT, a favor del document

«No donem per perduda la temporada de creuers  del 2021». Així de contundent s'ha posicionat el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, en el marc de la rendició de comptes del Port sobre els números (verds) del darrer any i les previsions de cara al nou curs, malgrat per la llarga estada d'una pandèmia  que no s'acomiada. Ningú tanca la porta a un negoci  molt llaminer per al territori, però tampoc ningú vol passar-se d'optimista per evitar possibles rectificacions  i patacades. L'aprovació del conegut com a  passaport sanitari, però, pot obrir una escletxa per a un sector tocat (gairebé) de mort  després d'un any a zero.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Una de les grans paradoxes  és que el missatge inicial l'hagi donat el president del Port, l'actor que menys es lucra amb el tràfic de creuers. «Nosaltres no hi guanyem diners, perquè el que ingressem  és pràcticament el mateix que ens costa» oferir el servei, matisa. Els creuers, explica Cruset, representen una oportunitat estratègica «no per al Port, sinó per al conjunt del Camp de Tarragona» i com a estímul  de sectors diversos, en especial el del turisme, la restauració o l'hostaleria. L'impacte de la Covid-19 va deixar la caixa gairebé a zero, i només un únic creuer, el més matiner, va poder fer escala  a l'antiga Tarraco a principis de març. Va ser el primer i l'últim.

L'anunci del passaport sanitari facilitarà la llibertat de moviments als viatgers europeus vacunats contra la Covid-19

La pandèmia va disparar en plena línia de flotació del sector i els números històrics de l'any 2019 (62 creuers i prop de 130.0000 passatgers) es van evaporar  de la nit al dia per convertir-se en un 2020 irrisori d'un únic creuer  amb 1.303 passatgers, que va inaugurar la temporada i, sense saber-ho, també va donar-la per acabada. Les navilieres, des de llavors, guarden silenci i es mantenen a l'espera de novetats per reprendre  una activitat encara tancada per llei.

Imatge d'arxiu d'un creuer al Moll de la Costa de Tarragona
El Port de Tarragona va haver de renunciar a la temporada de creuers 2020 | Port de Tarragona

«El Port de Tarragona segueix apostant pel tràfic de creuers», ha aclarit Cruset a preguntes dels companys de la premsa. Els estralls d'una pandèmia  incompatible amb aquest model de turisme  no han frenat les obres de construcció de la nova terminal de creuers al Moll de Balears, que avança a bon ritme i serà una realitat el pròxim mes de juny. El president, però, es guarda la carta de poder fer servir la instal·lació  provisionalment per a qualsevol altra activitat portuària si la temporada  2021 torna a abaixar el teló sense poder acollir creuers. S'ha construït ja pensant en aquesta opció.

La temporada de creuers 2020 a Tarragona es va limitar a l'escala d'un únic vaixell abans de l'esclat de la pandèmia

La presentació a escala europea d'un passaport sanitari que faciliti el turisme segur i immune pot suposar un detonant per a l'anunciada represa  de l'activitat. El president del Port ha fet una valoració «molt positiva» de la mesura, que deixarà constància de les persones vacunades  o amb anticossos per tal de facilitar-los la llibertat de moviments. La Comissió Europea ja ha avisat, però, que el passaport «no podrà ser una condició prèvia per viatjar» sinó complementària. Els viatgers que no disposin del certificat, doncs, hauran d'acreditar una  PCR negativa o fer quarantena obligatòria.

Una passatgera arriba a l'Aeroport de Reus, amb una maleta en una mà, un formulari a l'altra i la mascareta posada
L'Aeroport de Reus ha rebut, avui, els primers avions de la temporada d'estiu | Àngel Ullate

Els calendaris, però, no acaben d'aclarir els dubtes sobre la viabilitat o no d'una temporada de creuers 2021 a escala mediterrània. «Cal tenir en compte que tota la maquinària  creuerística triga prop de dos mesos a posar-se en marxa», assevera, i que el passaport  anunciat no estarà disponible abans del mes del juny. Josep Maria Cruset ha confirmat que en aquests moments «hi ha reserves  i hi ha escales», si bé les navilieres tenen l'opció d'anar-les anul·lant si les coses no canvien  a millor. «Encara és aviat per saber com anirà la temporada», té clar el dirigent.

La FEHT avala el passaport sanitari, però demana no afluixar en la vacunació

Des de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de les comarques de Tarragona (FEHT), també han valorat «amb moltíssim interès» la notícia. «Cada vegada ens ha anat agradant més la iniciativa», ha explicat el seu portaveu, Xavier Guardià, «perquè en un principi ens feia patir que pogués ser una mesura excloent  per als no vacunats». El fet que també protegeixi els qui ho han passat o qui presenti una PCR negativa dóna «molta tranquil·litat al sector».

En declaracions a Tarragona Digital, Guardià ha recordat que «nosaltres necessitem la mobilitat  per treballar», i ha valorat molt positivament que el passaport «estimula  aquesta mobilitat» necessària. Confia que serrells com la validació de les vacunes russes en el certificat europeu o l'acompliment dels terminis anunciats no posin bastons a les rodes per al sector de la Costa Daurada, on el mercat rus i la temporada alta són pilars del tot insubstituïbles.

El portaveu de la FEHT ha insistit que «la prioritat és la seguretat sanitària» i s'ha mostrat inquiet per un ritme de vacunació  que ha de seguir pujant «no només a Europa, sinó també a casa nostra» per donar una seguretat com a país que convidi a venir als estrangers. «Si no ens vacunem  nosaltres, cap passaport  servirà per a què vulgui venir ningú de fora!», ha advertit. De moment, les destinacions turístiques de la Costa Daurada es mantenen entre les més sol·licitades d'Europa i les primeres previsions per a Setmana Santa apunten a una ocupació propera al 50% de l'oferta del territori.