El Port de Tarragona tanca una temporada de creuers històrica i es prepara per un 2020 de transició

Ha superat les expectatives amb prop de 130.000 creueristes | L'arribada de la naviera Royal Caribbean, gran novetat per l'any vinent

La Taula de Creuers del Camp de Tarragona, encapçalada per l'Autoritat Portuària i amb la implicació de diverses administracions i agents econòmics del territori, ha posat aquest dimarts fil a l'agulla i ha fet balanç de la temporada de creuers 2019que acaba d'abaixar el teló. Una temporada de rècord que el president del Port, Josep Maria Cruset, ha descrit com «la millor de tota la sèrie històrica dels creuers a Tarragona» i per la qual no ha amagat la seva plena satisfacció.

En total han fet aturada a les aigües de la ciutat 62 creuers —un 10% més que l'any anterior— amb gairebé 127.500 creueristes a bord —un 30% més que l'any passat—. «Hem superat amb escreix les expectatives de la temporada, que preveien vora els 110.000 visitants», ha celebrat Cruset. Un èxit quantitatiu, assegura, que ha anat de la mà d'un èxit qualitatiu en paral·lel. «No només ens ha visitat molta gent, sinó que també són molt alts els índex de valoració i de recomanació de la seva estada», ha celebrat, amb una puntuació mitjana que supera el 9 sobre 10.

La temporada de creuers 2019 deixa un impacte econòmic de 10 MEUR per al Camp de Tarragona

El president Cruset, al centre de la imatge, ha presentat el balanç de la temporada de creuers
El president Cruset, al centre de la imatge, ha presentat el balanç de la temporada de creuers | ACN

Cruset ha volgut destacar l'encert de centrar gran part de la temporada de creuers «en diumenges i festius», el gran gir estratègic de la temporada i que, resultats en mà, s'ha demostrat una bona decisió.  «El gran pes de la nostra operativa s'ha desplaçat dels divendres als diumenges, en un moviment que afrontàvem amb incertesa»,  ha reconegut Cruset, donat que la pràctica totalitat de les escales són de només un dia —de 8 ó 12 hores, habitualment—.

El president del Port ha quantificat  l'impacte econòmic d'aquesta temporada de creuers en prop de 10 milions d'euros per al territori, i també ha volgut destacar que «el 93% d'aquests visitants han escollit quedar-se al territori», de la mà d'atractius turístics com la ciutat de Tarragona, la de Reus, les platges, Port Aventura, el Monestir de Poblet...«només uns 7.000 dels creueristes han escollit marxar d'excursió a Barcelona», ha confirmat.

Una passa enrere per fer-ne dues endavant: després d'un 2019 d'èxit, un 2020 de transició

Els creueristes més habituals han estat els italians, espanyols, francesos i britànics, si bé el ventall de nacionalitats és molt obert. L'èxit sense precedents de la temporada 2019, però, es veurà notablement reduït en un any 2020 que es presenta com un cicle de transició, una passa enrere prèvia a un salt endavant de molta més volada. Menys creuers, menys visitants. I l'inici de les obres de la nova terminal de creuers, la del Moll de Balears, com a causa i conseqüència d'aquesta transició.

Imatge d'arxiu d'un creuer arribant al Moll de Costa de Tarragona | TarragonaDigital

Els terminis del Port sobre la nova terminal no s'han mogut: actualment estan preparant la licitació de les obres, els treballs haurien de començar en el primer trimestre del 2020 i al maig del 2021 la nova terminal hauria d'estar acabada, oberta i operativa. «En aquest context d'inici d'obres, hem preferit la prudència a exposar-nos a mantenir la quantitat de vaixells amb el risc de generar menys satisfacció als que vinguin», ha defensat Cruset. És per això que la previsió del 2020 es rebaixa a 45 creuers i uns 102.000 passatgers.

La gran naviera Royal Caribbean estrenarà operacions al Port de Tarragona l'any vinent

En aquesta nova oferta,  es perdran fins a 20 escales de Costa Cruceros —que portarà menys quantitat de vaixells, però de molta més capacitat—, tot i que totes les previsions apunten que, ja amb la nova terminal el 2021, el servei tornarà a pujar amb una oferta més alta. En contraposició a aquest buit, per primera vegada operarà a Tarragona la naviera Royal Caribbean, la segona més gran del món, amb un total de 5 escales i una previsió de 21.000 creueristes, prop d'un 25% del total de l'any que ve. La valoració des del Port és molt positiva.

Amb una previsió de rebre 17 companyies diferents i fins a 24 modalitats de vaixells variades,  la temporada 2020 es presenta condicionada per les obres de la nova terminal i com un impuls qualitatiu definitiu de cara a l'oferta majúscula d'un 2021 on es preveu que el turisme de creuers exploti definitivament amb l'estrena de les noves instal·lacions. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha pres la paraula per felicitar al Port per «la feina molt ben feta durant aquesta temporada» i compartir «l'enorme satisfacció  per la quantitat i la qualitat» del servei turístic que arriba per mar a la ciutat.

També et pot interessar