L'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Salut endarrereix l'inici de les obres del nou Hospital Joan XXIII al darrer trimestre de 2021

Els treballs haurien d'acabar al 2025 | Vergés: «Les obres no afectaran al funcionament diari de l'hospital» | El projecte buscarà un equilibri «entre assistència, docència i recerca»

Les obres de construcció del nou Hospital Joan XXIII de Tarragona arrencaran de forma definitiva durant el darrer trimestre de l'any 2021 i s'espera que aquestes treballs s'enllesteixin durant la primavera de 2025. Ho ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest divendres al matí durant una visita oficial al centre sanitari de la ciutat, en què ha confirmat que  «el desenvolupament d'aquestes obres  no afectarà al funcionament diari de l'hospital» Joan XXIII i, per tant, l'assistència sanitària a la ciutadania estarà garantida en tot moment.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El futur Joan XXIII ha hagut d'escoltar un bon grapat de propostes de calendari, des que l'exconseller de Salut Toní Comín va anunciar fa anys els primers passos per projectar un nou centre hospitalari «que deixi enrere el segle XX i atengui les necessitats del segle XXI». En la darrera visita al centre, a principis de 2019, la consellera Vergés donava com a data d'inici d'obres el final de 2020, termini que no s'ha pogut complir i que ara ha obligat a dissenyar una altra nova línia temporal que s'espera definitiva.

Els treballs començaran aquest 2021 i el nou edifici central serà una realitat a la primera meitat de 2025

«Els primers treballs d'obres  començaran durant els darrers mesos de 2021, i el retard respecte a les anteriors previsions  respon a la concreció d'un projecte més compacte, a les cates i comprovacions del subsòl  que s'han hagut de realitzar i també a l'impacte de la pandèmia  de la Covid-19», ha detallat el director del CatSalut, Adrià Comella, en la mateixa compareixença. El nou projecte passarà per construir un  gran edifici central  que aculli totes les àrees d'assistència sanitària, i que finalment serà de 50.000 metres quadrats i no dels 40.000 que s'havien anunciat inicialment.

Recreació del vestíbul de projecte guanyador per al nou Hospital Joan XXIII
Recreació del vestíbul de projecte guanyador per al nou Hospital Joan XXIII | Cedida

«El nou Joan XXIII reforçarà el seu paper com a hospital de referència i esdevindrà el buc insígnia de l'assistència sanitària del territori», ha anunciat la consellera Vergés. La infraestructura, pressupostada en un total de 170 milions d'euros, s'encaminarà a «un projecte pioner  urbanísticament i que també sigui útil per als professionals sanitaris» que li donaran sentit. Salut  no ha concretat si es reforçarà el personal actual de l'hospital, però Comella ha reconegut que «esperem una tendència de creixement quan al  personal sanitari  en els pròxims anys», si bé no ha concretat les previsions.

Les dues fases del projecte que va guanyar el concurs d'idees s'han concentrar finalment en una única fase compacta que, entre la recta final de 2021 i la  primavera de 2025, edificaran el nou epicentre sanitari del Sud del país. «Per la qualitat i la transformació que proposa, el futur hospital  Joan XXIII de Tarragona és el projecte més important i més ambiciós  que té entre mans el Departament de Salut», ha valorat el director del CatSalut. La consellera Vergés ha reafirmat la valoració. «És un salt endavant importantíssim que s'adequarà a les necessitats de la ciutadania», ha reblat.

El futur Hospital Joan XXIII de Tarragona podria funcionar a ple rendiment de cara a l'any 2027

Els màxims responsables de Salut han insistit que la inversió, multimilionària, «està assegurada, no perilla i els recursos estan ja compromesos», de manera que no hi ha marxa enrere possible. El disseny del nou hospital està pensat per articular un equilibri «entre l'assistència mèdica, la  docència i la recerca» i tindrà forma de campus integrat a la ciutat. La fase inicial de construcció, però, prioritza el capítol sanitari i deixarà en segon pla la construcció dels edificis de docència i de recerca, que arribaran més tard.

Pla de l'entrada de l'Hospital Joan XXIII
Joan XXIII farà un salt endavant i encapçalarà un campus a cavall entre l'assistència sanitària i la recerca | Laia Solanellas

El nou equipament sanitari de Tarragona suposarà una ampliació i renovació dels serveis actuals, i sales com els quiròfans gairebé es duplicaran —en tindrà divuit, i actualment en són deu—. La consellera Vergés ha garantit que la millora dels serveis anirà de la mà d'una forta inversió en  dispositius i tecnologia de màxima qualitat, amb què s'equiparà el futur hospital una vegada el  nou edifici estigui construït. Salut calcula que aquestes tasques d'equipament sanitari duraran entre un i dos anys, seran progressives  i tindran un cost addicional de prop de 50 milions d'euros. De complir-se els terminis, el nou Hospital Joan XXIII funcionaria a ple rendiment de cara als anys 2026 o 2027.