Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Estàtua del General Prim a Reus.

Covid-19: un mes després d'entrar al regne de la incertesa

Els experts demanen un desconfinament «molt progressiu» | El 13 de març tancaven escoles i llars de jubilats

Platja de Cambrils.
Les platges a Cambrils, també desèrtiques aquests dies. | Laia Solanellas
 

Era el 13 de març, un divendres estrany, quan les portes dels centres educatius o les llars de jubilats ja no obrien «de forma preventiva» per posar bastons a les rodes a l'expansió d'un virus que ja era pandèmia. Una amenaça present. «Tarragona es prepara per a dues setmanes d'aturada general sense precedents per frenar el coronavirus», titulàvem a TarragonaDigital aquell matí. «Com a mínim», afegíem. No sabíem més.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Entràvem tots i totes amb els dos peus al regne de la incertesa.  Un regne on, per cert, encara hi seguim. Absolutament. Avui, un mes després d'aquell divendres estrany, les preguntes han canviat. N'han sorgit de noves, hem après i hem desaprès. I, no obstant això, encara tenim més interrogants  que respostes sobre la taula.

Els hospitals de Tarragona han evitat el col·lapse durant un mes d'altíssima exigència

«Hem passat un mes molt angoixant  on confesso que jo no sabia ni tan sols com reaccionar», explica el doctor Fernando Vizcarro, president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT). Ens atén amable, com sempre. «Ens va sorprendre molt un inici tan agressiu, que va obligar a fer diversos canvis importants a l'organització dels equips sanitaris», exposa. Tancar atencions primàries, reconvertir professionals, improvisar UCIs. A mals pronòstics, solucions dràstiques.

Tarragona confinada: el dia a dia en imatges
Una noia fent exercici al balcó de casa a Tarragona | Àngel Ullate
 

Les cures intensives dels hospitals de Tarragona han arribat a fregar el  col·lapse i la saturació, però és un extrem que no s'ha arribat a fer realitat. «Els plans de contingència han funcionat i els hospitals  han pogut alliberar agendes d'alguns especialistes per reaprofitar-los com a sanitaris tot-terreny», respira també el subdirector de l'Agència de Salut Pública a Tarragona, Conrad Casas. Un mes dificilíssim per al sistema sanitari públic.

El doctor Vizcarro celebra la baixa afectació del coronavirus a les comarques de Tarragona

Amb més de 400  sanitaris contagiats  i aïllats a les comarques de Tarragona, és important destacar aquest punt com un dels grans agreujants de la crisi en el darrer mes. A més mans infectades, menys mans disponibles. És matemàtica. Malgrat això, la taxa d'incidència al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, tal com publicàvem ahir, és notablement més baixaque en la resta de territoris del país.

Estàtua del General Prim a Reus.
'Queda't a casa' és el lema per mantenir-se confinat en moments de pandèmia. | Laia Solanellas

«Cal valorar aquesta poca incidència com una notícia molt positiva», s'avança el doctor Vizcarro, lluny d'eufòries. «Ara bé, sumem més de 140 víctimes mortals i cadascuna d'elles fa un mal immens i profund», abaixa el to. Considera que la baixa afectació de la Covid-19 respon a «una densitat de població baixa, una dosi alta de civisme i precaucions i un mèrit extraordinari dels nostres professionals sanitaris».

Els experts demanen «un desconfinament progressiu, gradual i prudent» per evitar rebrots

«Hem de tenir molt clar, però, que iniciar ara un desconfinament  massiu seria generar un rebrot fort de la pandèmia», introdueix Casas a l'instant. Aquest dilluns, 13 d'abril, milers de treballadors considerats no essencials sortiran a la feina arreu de l'Estat. A Catalunya és festiu, així que caldrà esperar a demà. «Ha de ser innegociablement un desconfinament progressiu, gradual, prudent», demana el responsable de Salut Pública.

El doctor Vizcarro hi està d'acord. «Tots els tècnics ens diuen que és una mesura precipitada  i ens aconsellen paciència», rebla. «El confinament estricte ha millorat les estadístiques, de manera que voler córrer ara suposa un perill», considera. Altres experts com el físic de la URV Àlex Arenas subscriuen la mateixa tesi.

Conrad Casas creu que el que hauria de determinar els ritmes i els passos és «el guió que ens marquin uns tests massius», per tal de saber exactament el percentatge de persones que realment suposen risc de contagi. «Sense aquesta informació, mai podrem valorar el grau d'immunitat de la nostra població davant el futur o possibles rebrots del virus», apunta Vizcarro.

El doctor Vizcarro (COMT) proposa una estratègia de desconfinament heterogènia

El president del Col·legi de Metges de Tarragona considera important, arribats al punt actual, «fomentar els diagnòstics ràpids i els aïllaments preventius» de la mà d'una detecció precoç que considera, encara, insuficient. «Hem après que hi havia una manca absoluta de previsió», lamenta. Proposa desconfinaments heterogenis, perquè pertanyem a una societat heterogènia. «Hi ha moltes maneres de procedir», pensa.

Tarragona confinada: el dia a dia en imatges
Tarragona, desoladora en ple confinament | Àngel Ullate
 

Seguint els patrons de l'epidemiòleg Oriol Mitjà, el doctor Vizcarro consideraria un encert gestionar el desconfinament des de la via «seqüencial o gradual», a poc a poc. No descarta «fer-ho per zones, de les menys a les més vulnerables». I li agradaria un desconfinament «al ritme de la immunitat  dels ciutadans», si bé la manca de tests massius ho fa del tot inviable. «La clau de tot el que vingui a partir d'ara serà com fem aquest pre-desconfinament», alerten tots dos.

El Vendrell, la zona amb més contagis per Covid-19 a les comarques de Tarragona

Vizcarro creu que aquest mes de confinament  ha posat de manifest «la resiliència dels de casa i la tasca heroica dels nostres sanitaris». Opina que la zona més afectada de la demarcació, l'àrea bàsica de salut del Vendrell, ho és «perquè molts dels seus usuaris treballen a Barcelona i hi estan fortament vinculats«, i no perquè Tarragona generi un focus infecciós d'abast. No, com a mínim, ara com ara.

No tot son paraules maques. Vizcarro  també creu que aquestes setmanes han revelat «l'acte absurd de moltes famílies que s'han desplaçat a les segones residències de la Costa Daurada», tal com recullen les dades a l'alça dels comptadors de l'aigua dels municipis costaners. Després d'aquest primer mes, no sabem si vindrà un segon. O mig, o tres quarts, o tres. Un mes després i amb desenes de preguntes canviades i madurades, Tarragona segueix vivint de ple al regne de la incertesa.