Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
CAP Sant Pere Reus

Salut tanca tres de cada quatre CAP i consultoris mèdics de les comarques de Tarragona

La mesura vol concentrar l'atenció sanitària en plena pandèmia | Tarragona i l'Ebre, les àrees més afectades de tot Catalunya

Imatge d'arxiu de les portes interiors de l'Hospital de Santa Tecla
Imatge d'arxiu d'un centre de la Xarxa Sanitària Santa Tecla | Àngel Ullate

«S’estan reorganitzant  els equips mèdics i redistribuint les zones tal de per poder garantir l’atenció als usuaris». Amb aquesta premissa, i per tal de concentrar els espais sanitaris al màxim, el Departament de Salut va començar a tancar consultoris mèdics i centres d'atenció primària (CAP) del territori poques hores després de decretar-se l'estat d'alerta. A dia d'avui, tres de cada quatre CAP i consultoris de l'Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona  i les Terres de l'Ebre romanen tancats.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Segons ha pogut confirmar TarragonaDigital —i en una informació avançada pel 'Diari ARA' aquest dimarts—,  el Camp de Tarragona  i les  Terres de l'Ebre són les dues àrees sanitàries més afectades per aquesta estratègia de concentració arreu del país, amb un 74 i 75%, respectivament, de serveis tancats. Arreu de Catalunya, ja són més de 500 els consultoris i CAP físicament tancats per la pandèmia.

El tancament dels espais sanitaris ha obert camí a les consultes i atencions per telèfon

Fonts de la Conselleria de Salut  han matisat a aquest mitjà que «el tancament de determinats equipaments no vol dir que aquests no prestin assistència a la seva població de referència» i han recordat que mantenen serveis com les consultes telefòniques, atencions domiciliàries, seguiment a embarassades i malalts crònics o la vacunació  de nadons de fins als 15 mesos.

hospital cambrils
La salut pública avança cap a l'especialització de l'atenció primària | Angel Ullate
 

La decisió de tancar  els centres respon a la voluntat de Salut «de prioritzar  les  atencions urgents, protegir els pacients i professionals, i també garantir el funcionament dels serveis no ajornables» que en cap cas es podrien posposar. «És una eina per condicionar nous circuits d'atenció primària de forma més àgil», expliquen des del departament.

La dispersió i la manca de professionals a causa de la Covid-19, principal causa de la reestructuració

Alguns sanitaris, però, no estan d'acord amb el tancament  massiu dels serveis i exposa que la qualitat d'assistència als pacients d'aquestes àrees de salut pot quedar debilitada en minvar el nombre d'espais i de professionals  capaços d'assumir la cura. En aquest sentit, la immensa majoria de la geografia catalana té a la seva disposició més d'un 30% dels espais oberts —la mitjana catalana és del 47%, pràcticament la meitat  del total—.

A Tarragona i l'Ebre només es manté obert el 25%. La força de la pandèmia ha obligat a prendre mesures excepcionals en contextos excepcionals, si bé cal recordar que la població que s'acumula a l'àrea metropolitana de Tarragona és d'un 10% del total de Catalunya i que, no obstant això, el percentatge de positius per coronavirus  es mou al voltant del 5% del total del país.