La nova terminal de creuers de Tarragona començarà a construir-se al març i estarà acabada a finals de 2021

Les obres duraran 18 mesos i costaran poc més de 33 MEUR, un 20% menys del que estava previst

Moviments importants en un dels projectes de més envergadura de la dècada a Tarragona. El Port de Tarragona ha donat per tancat el procés de contractació pública que ha de fer realitat la futura terminal de creuers al Moll de Balears i ha confiat el desenvolupament de les obres a les empreses FCC i COMSA, que havien presentat una proposta conjunta per realitzar els treballs per poc més de 33 milions d'euros, a molta distància dels gairebé 42 milions que el Port estava disposat a pagar inicialment.

Fins a sis empreses han presentat ofertes i candidatures per assumir els treballs de construcció de  la nova terminal tarragonina, que està cridada a suposar un salt qualitatiu i quantitatiu sense precedents per a aquest model de vaixells que l'any passat van deixar prop de 130.000 nous visitants a la ciutat. Fonts de l'Autoritat Portuària han confirmat a TarragonaDigital que està previst que  els treballs s'iniciïn al mes de març i que finalitzin 18 mesos després, és a dir, a les acaballes de l'any 2021.

L'empresa guanyadora ha rebaixat el pressupost de les obres dels 42 MEUS inicials a 33 MEUR finals

El calendari definitiu no desentona de les previsions que anunciaven l'inici d'obres a principis d'aquest 2020 i confirma el calendari anunciat en repetides ocasions pel Port de Tarragona. L'adjudicació de les obres ha valorat el condicionant excepcional de l'oferta econòmica «anormalment baixa» del guanyador, que no obstant això ha estat admesa sense dificultats i, de fet, aquesta rebaixa econòmica notable ha marcat les diferències amb la resta d'aspirants. Ha obtingut una puntuació final de 97 sobre 100.

Imatge d'un creuer a Tarragona després de creuar l'espai del pont mòbil | TarragonaDigital

El pressupost inicial de prop de 42 MEUR (IVA inclòs) finalment s'ha convertit en una oferta de 33'04 MEUR (IVA inclòs) acceptada i signada, que rebaixa en fins a 9 MEUR les previsions pressupostàries inicials. La nova terminal tindrà capacitat per acollir, alhora, dos grans creuers turístics de fins a 220 metres d'eslora (moll interior) i de 380 metres d'eslora (moll exterior),  i és la gran aposta de l'Autoritat Portuària per accentuar el creixement dels darrers anys. «Treballem en una nova terminal perquè el nostre moll actual ja ha tocat sostre», explicava el president del Port, Josep Maria Cruset, en una entrevista amb TarragonaDigital fa uns mesos.

El Port de Tarragona vol que la nova terminal es basi en una connexió elèctrica que freni les emissions de CO2 dels creuers

El tràfic de creuers és un dels grans mercats per al Port de Tarragona en els darrers anys, i és també una de les grans línies de creixement que l'Autoritat Portuària contempla a mitjà i a llarg termini. Més enllà de rebre més visitants en millors condicions i amb una infraestructura més preparada, el rerefons de l'actuació passa per adaptar les prestacions del Port de Tarragona als reptes que es planteja per a les pròximes dècades. És per això que obren la porta  a un nou model de terminal sostenible que permeti connexions elèctriques per abastir l'energia dels creuers  mentre estiguin atracats al Port i així evitar que es mantinguin en funcionament a força de cremar combustible.

Si bé aquesta és la intenció del Port de Tarragona, tal com ha pogut confirmar aquest mitjà, el disseny futur del projecte dependrà també de la capacitat dels creuers d'adaptar-se al servei i, per tant, encara es limita a ser una intenció. Ferma, però només una intenció. Si la proposta tira endavant en els pròxims mesos i finalment la nova terminal contempla aquest servei d'energia no contaminant, elèctric, seria un model pioner sense precedents a la infraestructura portuària.

Creueristes esperant per desembarcar a Tarragona.
Creueristes esperant per desembarcar a Tarragona durant l'estiu del 2019 | Àngel Ullate

També et pot interessar