Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Xinesos Tarragona

Universitat internacional: 1.400 estudiants xinesos han passat per la URV

Des del 2005, la Rovira i Virgili acull alumnes de tot el món dins el marc d'un gran projecte d'intercanvi

Xinesos Tarragona
La comunitat xinesa va celebrar l'Any Nou aquest diumenge a Tarragona | Ángel Ullate

 

La plaça comuna que presideix el Campus Catalunya de la URV s’anomena formalment Plaça de la Concòrdia. Ho assenyala una placa discreta, molt discreta, tot just creuar la porta. És la plaça on convergeixen els alumnes de la facultat de lletres, de jurídiques i d’infermeria. Ja fa anys que fa honor al seu nom: és molt habitual creuar-s’hi amb desenes de xinesos i xineses, matins i tardes, dia sí i dia també.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Rere una imatge curiosa que ja s’ha tornat habitual, s’amaga un dels projectes més consolidats i amb més projecció internacional de la Rovira i Virgili. «Fa gairebé quinze anys que proposem una oferta variada d’ensenyament de llengua espanyola per a alumnes estrangers», explica Antoni Nomdedéu, director del Centre d’Estudis Hispànics de la URV, l’òrgan responsable de coordinar aquest projecte.

La URV acull estudiants xinesos d'intercanvi des de l'any 2005

«D’aquests alumnes estrangers, els xinesos representen el gruix principal», raona Nomdedéu. Són gairebé el 70%, segons les dades del centre. «També venen alumnes d’altres països, com el Japó o els Estats Units», afegeix. L’objectiu és que, gràcies als convenis que vinculen la URV amb les seves universitats d’origen, cursin una estada d’un any a Tarragona no només per aprendre la llengua espanyola, sinó també la cultura mediterrània.

«Són alumnes de diferents branques, no necessàriament estudien graus de llengua», matisa Nomdedéu. «Molts es formen en estudis de negocis», continua, a tall d’exemple. Aquest any acadèmic correspon al tercer o quart curs dels seus estudis universitaris, i, en tornar a la seva universitat d’origen a la Xina, els convaliden els crèdits que han aprovat. És com un Erasmus, però a escala encara més gran.

Xinesos Tarragona
L'Any Nou xinès és una de les celebracions més esperades per la comunitat asiàtica | Ángel Ullate

 

El projecte acadèmic se centra en l'ensenyament de llengua espanyola i cultura mediterrània a estrangers

Des que es van posar en marxa els intercanvis l’any 2005, gairebé 1.400 xinesos i xineses han passat per les aules de la URV. «És una iniciativa súper interessant, que va molt més enllà del món acadèmic i implica tothom», explica el director del centre d’estudis. «És un intercanvi cultural que ens enriqueix a tots, i travessa les parets de la URV», recorda Nomdedéu. La multitudinària celebració de l’Any Nou xinès, el passat diumenge a la plaça Corsini, és un dels exemples més clars.

«Ens estem internacionalitzant tots, tot i que aquest intercanvi encara podria ser més intens», proposa Antoni Nomdedéu.  «És una oportunitat de conèixer noves maneres de pensar, noves cultures, nous mons i d’estimular la nostra curiositat», exposa el director. A dia d’avui, la universitat pública de Tarragona té convenis de col·laboració amb dotze universitats xineses diferents.

La URV preveu enviar professors d'espanyol tarragonins a treballar a universitats de la Xina

A la inversa, el camí no s’acaba de consolidar. «L’espanyol és una de les llengües més estudiades al món, a l’altura de l’anglès», reflexiona Nomdedéu. «Això el converteix en uns estudis d’especial importància a la Xina, on la demanda és immensa», afegeix. La docència de l’espanyol com a llengua estrangera és un camí amb moltes sortides professionals al mercat asiàtic.

«Volem consolidar la URV com una referència a l’hora de formar futurs professors d’espanyol per a estrangers, i  donar-los la possibilitat  d’enviar-los a treballar de professors d'espanyol a aquestes universitats xineses», exposa. Un màster oficial de la URV s’encarrega d’aquests estudis, però la demanda no acaba d’enlairar-se.

Xinesos Tarragona
Desenes de xinesos es van donar cita a la plaça Corsini | Ángel Ullate

 

«La intenció, de cara al futur, és mantenir aquests convenis i començar a enviar aquests professors a treballar a les universitats de la Xina», es referma Antoni Nomdedéu. Aquest programa formatiu de la URV va ser premiat el 2011 amb la distinció Vicenç Vives, i és el primer que rep aquest guardó de tot l’Estat espanyol.

«Els sorprèn molt el fet que Tarragona sigui una comunitat de persones molt més petita del que estan acostumats»

Per descobrir les arrels de la idea, cal remuntar-se al curs 2004/2005. «Va ser llavors quan es va detectar aquesta forta demanda a la Xina i es van signar els primers convenis», explica Nomdedéu. A finals del 2013, encara sota el comandament de Francesc Xavier Grau com a rector de la universitat, es va crear el Centre d’Estudis Hispànics, destinat a concentrar aquestes tasques de formació internacional.

El despatx d’Antoni Nomdedéu acumula referències i referències de la cultura xinesa que tan bé coneix. «El fet de ser una universitat petita, de tracte humà, els suposa un canvi de mentalitat enorme», reflexiona. Les 15.000 persones que conformen la comunitat de la URV són insignificants en comparació al barri més petit de Pequín, una macrociutat de 25 milions d’habitants. S’atura, i dona un cop d’ull a la finestra que té al darrere.  «De vegades, és important ser petits per a poder fer coses grans», somriu.

Xinesos Tarragona
La celebració de l'Any Nou va començar a les deu del matí, i es va allargar fins a migdia | Ángel Ullate

 

També et pot interessar