Metges protestant.

«Fem vaga perquè ja no podem més!»: els metges de l'Atenció Primària diuen prou

La sobrecàrrega de feina i la manca de recursos, principals reclamacions | La protesta durarà quatre dies

«Aquest dimarts comencem vaga  perquè no podem més, perquè estem cansats, perquè treballem agobiats», explica la veu veterana del Francesc París a l'altra banda del telèfon. És metge de família al CAP Llibertat de Reus i pertany al sindicat  'Metges de Catalunya' que encapçala la convocatòria d'aturada. La vaga sanitària és a l'Atenció Primària de tot Catalunya, i s'allargarà fins divendres 16.

Els sanitaris que secundaran la protesta contra l'Institut Català de la Salut (ICS) es confessen «cansats de veure com la nostra Primària va progressivament pitjor i com els acords que vam tancar a finals del 2018 no s'han anat complint», explica París. Uns acords que van servir per desencallar  una altra primera vaga, més tensa, al sector fa ara prop de dos anys.

La sobrecàrrega de feina a l'Atenció Primària força una vaga sanitària a partir d'avui

«Vam acordar unes agendes de visites proporcionals i no sobrecarregades, unes ràtios d'atenció més reduïdes, posar fre a l'excés d'hores seguides de feina i l'aplantillament d'uns serveis d'urgències que es mantenen en peu gràcies, en la seva majoria, a personal interí», recorda el professional i representant sindical. «De tot això, que era prou satisfactori, no hem vist res», gira el to. «I la crisi de la Covid-19 ho ha agreujat tot, naturalment», es lamenta.

Pla general d'una sanitària en un Centre d'Atenció Primària
L'Atenció Primària ha hagut de suportar una forta càrrega de feina en els darrers mesos | Angel Ullate

El Francesc considera que el moll de l'os són les agendes saturades dels professionals. «Si jo he de visitar 40 pacients  en un dia, quin marge de temps tinc per donar-los l'atenció que necessiten tots ells? No en tinc», exclama. «Pocs recursos implica saturació de feina, sobrecàrrega  de treball i una qualitat de l'assistència inferior a la que ens correspon oferir», argumenta.

«Si he de visitar 40 pacients en un dia, quin marge de temps tinc per donar-los l'atenció que necessiten?»

La convocatòria de vaga  aspira a recuperar els acords no aplicats i a oxigenar la sobrecàrrega de feina que a l'Atenció Primària ja li fa mal la boca de denunciar. «El que està passant és que el nostre sistema sanitari feia temps que no donava més de si i la pandèmia  ho ha precipitat a una velocitat altíssima», reflexiona. També demanen mirar de protegir les visites presencials, dràsticament reduïdes des del març, i no conformar-se amb l'atenció telefònica. «No és suficient!», insisteix.

No és cap secret que l'Atenció Primària està fent esforços de transformació i d'adaptació al nou futur que ara es dibuixa, però des de Metges de Catalunya estan convençuts que «és el moment de replantejar-se moltes de les polítiques i de les decisions» preses per tal de protegir els professionals. Des de l'ICS no veuen amb bons ulls la convocatòria de vaga, i veus contundents com la del seu gerent, Josep Maria Argimon, ja s'han alçat en contra de la protesta dels professionals.

En l'any dels balcons, una de cada quatre sanitaris s'ha plantejat abandonar la professió

Metges manifestant-se a Tarragona.
Estan cridats a vaga milers de facultatius de tot Catalunya. | Àngel Ullate

París es fa ressò d'una enquesta recent que arriba a la conclusió que un 25% dels professionals de la salut s'ha arribat a plantejar abandonar  la professió en els darrers mesos, i atribueix a les condicions laborals insuficients aquesta crisi de confiança. «En una professió tan vocacional  i tan preciosa com la nostra, això és del tot impensable!», es posa les mans al cap.

La vaga sanitària  a l'Atenció Primària s'allargarà durant quatre dies, fins divendres 16, i aspira a posar fre a la saturació  de feina que asseguren patir els professionals. «Espero que puguem fer-nos sentir molts per aconseguir unes millores que repercutiran en tothom», assevera París, qui entendria que «el seguiment  a Tarragona sigui inferior a la vaga del 2018 pel cansament i la decepció acumulats» per part dels sanitaris. En l'any dels balcons i els aplaudiments, les bates blanques surten al carrer. Diuen, amb veu cansada, que ja no poden més.