torredembarra

Tornen a ajornar el primer judici del cas Torredembarra fins al gener de 2020

L'exalcalde Daniel Masagué s'enfronta quatre anys i mig de presó per presumpta corrupció

El primer judici del cas Torredembarra no començarà fins a mitjans de gener. Segons han confirmat fonts judicials, l'inici de la vista oral s'ha ajornat per tercera vegada i no s'iniciarà el dia 30 de setembre, com estava previst, sinó que seguirà aturat fins a principis de l'any 2020. L'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué (CiU) s'enfronta, en aquest judici, a quatre anys i mig de presó per presumpta corrupció. La vista havia de començar, inicialment, al mes d'octubre del 2018.

La causa de l'ajornament és l'elevada activitat prevista en aquest òrgan judicial, segons ha avançat l'agència de notícies ACN aquest migdia. En un primer moment ja es va ajornar la vista fins a principis del 2019, però la incompatibilitat d'alguns advocats que formaven part de les defenses del judici de l'1-O va obligar a fixar el setembre com a data alternativa. Per tercera vegada s'ha decidit ajornar-lo, i el termini que apareix sobre l'horitzó s'actualitza: no abans de mitjan gener del 2020. És a dir, un any i tres mesos després del previst.

El cas Torredembarra: vuit peces pendents de judici que fan trontollar l'etapa de govern de Daniel Masagué

En aquest enllaç trobareu una radiografia actualitzada del cas Torredembarra i la seva judicialització. Cal recordar que el cas es va dividir en un total de nou peces. D'aquestes, en van quedar finalment vuit  quan el sumari de la 3, sobre el pàrquing Filadors, es va integrar en la número 7, que investigava àmpliament totes les adjudicacions a Teyco (no només el pàrquing).

Cas Torredembarra, 26 de juny de 2014.
Diversos agents de la Guàrdia Civil durant la jornada d'escorcolls a l'Ajuntament de Torredembarra del 26 de juny de 2014. | TarragonaDigital.com

 

La primera vista oral ha de ser la coneguda com a 'peça 1', que jutjarà la presumpta adjudicació a dit del lloguer de dos locals per part de l'Ajuntament de Torredembarra. En concret, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita quatre anys i mig de presó i nou d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic per a l’exalcalde de CiU, a qui acusa dels delictes de malversació i prevaricació. A més de Masagué, entre els encausats hi ha cinc regidors i exregidors, tres extècnics municipals, un advocat i dos empresaris, la majoria dels quals s’enfronten a possibles penes d’entre dos i quatre anys de presó.

Les peces del cas Torredembarra es dividiran en diferents judicis

Una altra peça, la número 4, estava previst començar-la a jutjar a principis de l'any vinent, però tot sembla indicar que també s'endarrerirà respecte a les previsions. És una peça en què es relata que s'hauria afavorit la concessió de les guinguetes a Torredembarra entre 2011 i 2013, i que serà el segon judici. Aquest estiu hem sabut que un tercer judici unirà les peces 5, 7 i 9, on s'investiga el presumpte pagament de comissions a Masagué i el seu entramat empresarial a canvi d'adjudicacions irregulars a Nordvert, Teyco, Vicsan o Griñó, entre d'altres.

Les altres peces encara resten pendents de tancar, i fins i tot una d'elles —la número 8— segueix sota secret de sumari. L'ajornament del primer dels judicis fins al gener del 2020  implica que tot començarà a rodar més tard del previst, en un dels casos més sonats de la història recent de la demarcació:  la caiguda per presumpta corrupció de tot un Ajuntament de Torredembarra i la llavor de la investigació del cas del 3% sobre el suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).