Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Judit Sabaté i Dídac Montoliu, amb Coia Ballesté al centre, rebent el Premi de Periodisme Mané i Flaquer 2019

Dos reportatges de TarragonaDigital guanyen el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer de Torredembarra

Els articles sobre els abusos a menors de tres capellans tarragonins, de Judit Sabaté i Dídac Montoliu, s'enduen 'ex aequo' el guardó en Comunicació Local | Un audiovisual sobre l'entrada de les tropes franquistes a Tarragona, de TAC12, guanya la categoria Camp de Tarragona

Judit Sabaté i Dídac Montoliu, amb Coia Ballesté al centre, rebent el Premi de Periodisme Mané i Flaquer 2019
Judit Sabaté i Dídac Montoliu, amb Coia Ballesté al centre, rebent el Premi de Periodisme Mané i Flaquer 2019 | TarragonaDigital

Dos reportatges de TarragonaDigital, signats pels periodistes  Judit Sabaté i Dídac Montoliu han guanyat 'ex aequo' el premi de Periodisme Mañé i Flaquer en la categoria de Comunicació Local. Els articles d'investigació van destapar, el mes de febrer de 2019 —quan van ser publicats per aquest mitjà— tres casos d'investigacions a capellans de l'arxidiòcesi de Tarragona per abusos sexuals a menors.

Els dos articles, «un exemple de periodisme valent, d'investigació i compromès»

Segons el jurat dels premis, els dos articles han estat premiats perquè «es complementen i esdevenen un exemple de periodisme valent, d’investigació i compromès a fer visible una realitat molt dura per així conscienciar-ne la societat». La dotació del guardó, en aquesta categoria, és de 3.000 euros, i els dos vencedors l'han recollit aquest dissabte al vespre, en una gala que s'ha celebrat al Pati del Castell de Torredembarra. Aquests són, concretament, els dos articles de TarragonaDigital premiats amb el Mañé i Flaquer de Comunicació Local:

Cal recordar que el jurat del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer el formen Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV / Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Juan Navarro, director de Comunicació de Repsol; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia i Premi Nadal de 2013.

Un reportatge sobre l'entrada de les tropes franquistes a Tarragona i i un article sobre la Patagònia, vencedors en les altres dues categories

El Premi de Periodisme Mañé i Flaquer consta de dues categories més —en una edició en què, de la mà de Repsol i el Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, els guardons s'han impulsat per esdevenir els premis periodístics de referència al Camp de Tarragona. A l'acte d'aquest dissabte, presentat per Fermí Fernández i amb la música de Roger Conesa, també s'han desvelat els treballs guanyadors de la categoria Camp de Tarragona, amb 8.000 euros de premi; i de Periodisme Turístic, amb 6.000 euros.

Pel que fa a la més quantiosa, el vencedor ha estat la producció audiovisual 'Epíleg. 15 de Enero' emès per TAC12 el 20 de gener de 2019, amb Xavier Abelló a la producció executiva, Toni Orensanz a la coordinació i guió, i Sergi Martín a la realització. L’audiovisual recorda què va passar a la ciutat de Tarragona i les comarques més properes aquell gener d’ara fa 80 anys, a l'arribada de les tropes franquistes. El jurat ha cregut que es tracta d'«un  bon treball d'investigació en equip, gràcies al qual es reviu la història amb rigor i es fa un retrat d'època fidel, en uns temps en què per a la tasca periodística abraçar la reflexió esdevé tan important com fugir d'un excessiu presentisme».

En la categoria de Periodisme Turístic, el vencedor ha estat el reportatge 'Una historia de amor en Patagonia', de Rafa Pérez, publicat a la revista digital Kamaleon Viajes, el 8 d’agost de 2019. La peça, acompanyada de fotografies, narra la història d’un matrimoni que fa uns mesos va fer una donació de més de 400.000 hectàrees a l’estat de Xile per a formar part de la xarxa de Parcs Nacionals. És la història d’amor de dues persones amb la Patagònia, les quals durant anys han comprat terres amb la intenció de protegir-les. El jurat ha ressaltat que l’article transmet «un gran valor: el del viatjar i transformar el món en un lloc millor».