El comerç revifa amb els Bons Calafell

Calafell aprova amb un ampli suport un pressupost a la baixa pel 2021

Des del govern preveuen que els ingressos aniran a la baixa

L'Ajuntament de Calafell ha aprovat inicialment el pressupost per l'any 2021, al ple celebrat aquest dijous 17 de desembre. Per primer cop en molts anys, els comptes no han rebut cap vot en contra, i s'han aprovat amb un ampli suport de setze dels 21 regidors del plenari.

Els partits han exhibit consens en aquests temps complicats de pandèmia, el que s'ha traduït en acords entre el PSC i diferents grups de l'oposició com ERC —que ha votat a favor— o com Sumem i la CUP, que s'han abstingut. També han votat a favor dels comptes els dos grups municipals que mantenen acords de govern amb els socialistes (Podem i el PP), així com l'UAM i el regidor no adscrit. Ciutadans s'ha abstingut.

Pressupost a la baixa

També per primer cop en diversos anys, l'Ajuntament de Calafell ha hagut d'elaborar un pressupost a la baixa, marcat pels efectes que tindrà la pandèmia i la crisi econòmica en els comptes municipals. Els 47,44 milions d'euros dels comptes representen un descens del 4,58% respecte al 2020, i estan condicionats per la previsió d'una baixada d'ingressos fiscals.

L'alcalde, Ramon Ferré, ha admès que «és raonable pensar que els ingressos aniran a la baixa» i que «moltes de les activitats habituals al municipi no es podran portar a terme novament». Amb tot, afegeix, el principal problema és «que no sabem com estarem d'aquí a uns mesos o, tan sols, unes setmanes». El consistori preveu que la caiguda d'ingressos ordinaris sigui del 4,55%, passant de 43,9 milions d'euros a 41,9 milions. Això comportarà una reducció de la despesa corrent, per exemple deixant de cobrir places vacants del personal.

Menys inversions i remunicipalització de la neteja

Entrant al detall, el pressupost del 2021 manté una partida per a activitats culturals i festes majors, però que suposa la meitat de la de l'any passat. També destaca la remunicipalització del servei de neteja viària, que ha de permetre, segons el govern, «una gran millora del servei amb un cost més reduït que fins ara», amb un estalvi que pot arribar als 800.000 euros anuals. També es manté una partida de 500.000 euros per als pressupostos participatius.

Les inversions aniran a la baixa i s'han previst 5,6 milions d'euros, una caiguda del 7,83% respecte al 2020. Les principals són l'adquisició de la nova maquinària del servei de neteja viària, el parc urbà del Mas Mel, el pas sota la via del tren al carrer del Rhin, la remodelació de carrers al nucli de Segur, el centre d'acollida i adopció de gossos, l'adequació de l'accés a la Ciutadella Ibèrica, i el Centre Cívic de Valldemar.

Els diferents acords arribats amb altres grups municipals serviran per renovar els serveis de les platges, remodelar integralment la plaça de l'Alcalde Romeu, fer un pla de reactivació comercial del nucli antic i crear un fons per atendre un nou pla de rescat de famílies i l'activitat econòmica, entre d'altres.