El Baix Penedès deixa de confiar en els contenidors soterrats

Calafell ja els ha eliminat i el Vendrell els substituirà progressivament

Més d’una dècada després que es comencessin a instal·lar en diferents municipis de Catalunya, els contenidors soterrats estan en franc retrocés. Ja són molts els pobles i ciutats que han decidit eliminar-los pels múltiples problemes que comporten, relacionats amb la insalubritat i amb els problemes de funcionament. A més a més, la tendència actual porta a apostar per sistemes que ofereixen un nivell més gran de recuperació de residus.

La implantació dels contenidors soterrats es va estendre de manera notable a Catalunya entre els anys 2006 i 2012. Es presentaven com un sistema més integrat a l’entorn que els contenidors de superfície, amb un impacte visual més baix, i que suposava que hi hagués menys barreres al carrer. Tot i això, aquesta modalitat presentava alguns inconvenients ja d’entrada, com el cost d’inversió alt que suposava pels consistoris.

Un cost de 24.000 euros per una illa de tres contenidors soterrats

Un estudi del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Oriental de l’any 2011 xifrava en 24.000 euros el cost de cada illa de tres contenidors soterrats. Molts ajuntaments van recórrer a subvencions per implementar aquest sistema de recollida. A Calafell, per exemple, van posar-ne dos a l’avinguda de Catalunya, a Segur, gràcies al Pla Zapatero. El Vendrell també va instal·lar un total de nou illes de contenidors soterrats al llarg del municipi.

Però el pas del temps ha demostrat que, tot i l’alt cost inicial d’aquest sistema, els seus resultats no han estat positius. Tal com també han comprovat altres municipis de la regió com Altafulla, Vila-seca o Tarragona, el model deixa més ombres que llums, fins al punt que tots ells han optat per eliminar-los de manera progressiva. «Ens trobem que moltes vegades els contenidors estan bruts o s’espatlla el mecanisme, i acaben comportant molts problemes», explicava fa uns mesos l’anterior regidor de Recollida de Residus del Vendrell, Ferran Trillas, a aquest mitjà.

Els contenidors del Doctor Robert seran els primers que s'eliminaran al Vendrell.
Els contenidors del Doctor Robert seran els primers que s'eliminaran al Vendrell. | BP Diari

 

El Vendrell els substituirà progressivament

Tot i que no hi ha un pla específic, la voluntat de l’Ajuntament del Vendrell és anar-los substituint de mica en mica, a mesura que es facin actuacions a la via pública. La primera illa de contenidors soterrats que es traurà de manera imminent és la del carrer del Doctor Robert, al capdamunt de la Rambla, aprofitant les obres d’ampliació de l’illa de vianants que comencen aquest octubre.

Sense rastre a Calafell

A Calafell, les dues illes de contenidors soterrats de l’avinguda de Catalunya de Segur de Calafell ja són història. L’Ajuntament les va treure fa aproximadament dos anys, pels «problemes de manteniment que generaven i l’acumulació de brutícia a l’exterior, ja que es deixaven bosses a fora», apunta l’alcalde del municipi, Ramon Ferré. De fet, ja s’ha demostrat que és un sistema especialment vulnerable i exposat a l’incivisme.

La mateixa Agència de Residus de Catalunya (ARC) reconeix que «existeix un anonimat en el lliurament de residus que dificulta el control dels incompliments». Tot això fa que el grau de recuperació de residus sigui menor que el que ofereixen altres sistemes, un fet que, en l’actual context de necessitat de millora de les xifres de reciclatge, converteix pràcticament en obsolet aquest sistema.

A Cunit també van optar per treure les illes de contenidors soterrats que hi havia al centre, tot i que encara en queden un parell més al municipi. Tot i això, l’actual alcaldessa, Dolors Carreras, ha confirmat a aquest mitjà que no està previst seguir apostant per aquesta línia en el futur.

Un sistema que demana una gestió més intensa

Tot i la dinàmica en retrocés que estan experimentant els contenidors soterrats, des de l’ARC eviten pronunciar-se a favor o en contra del sistema, recordant que són els ajuntaments els que gestionen la recollida de residus. Sí que apunten, però, que és un sistema que «comporta inicialment una despesa important quant a la seva implantació» i que, durant la seva vigència, «cal dur a terme una gestió més intensa que en el cas d’una recollida en contenidor de superfície o en el sistema porta a porta».

Els contenidors soterrats de la Floresta, a Tarragona, en el moment de ser retirats. | AV La Floresta