Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Calafell destinarà més personal a treure les herbes del carrer

El municipi pateix els efectes d'haver prohibit el glifosat

Herbes als carrers de Calafell.
Herbes als carrers de Calafell. | Ajuntament de Calafell

 

L'Ajuntament de Calafell vol mirar de ser imaginatiu per combatre la proliferació de males herbes als carrers. Igual que passa en altres municipis com el Vendrell, Calafell va prohibir fa uns mesos l'ús de l'herbicida glifosat, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) cataloga com a «probablement cancerigen». Això ha provocat una major presència d'aquestes herbes a la via pública perquè, fins ara, no hi ha cap alternativa igual d'efectiva.

Des del consistori calafellenc han anunciat, però, diverses mesures de xoc per revertir aquesta situació. Una d'elles serà requerir a l'empresa concessionària de la neteja de carrers que destini més personal i mitjans a aquesta tasca. També es volen aprofitar els plans d'ocupació municipals per destinar personal a la neteja de places i carrers. Per últim, l'Ajuntament provarà algun altre producte fitosanitari que no estigui prohibit, encara que sigui menys eficaç que el glifosat. Un d'ells podria ser l'àcid acètic que, segons l'alcalde, Ramon Ferré, «no és tan efectiu i requereix un protocol per usar-lo bé, però no està prohibit i sembla l’única alternativa fitosanitària que tenim al glifosat».

Falta personal per treure les herbes de manera manual

Ferré ha lamentat que «aquest és un problema comú dels municipis que han optat per prescindir del glifosat, un producte que era molt eficaç però que pot tenir repercussions greus en la salut». En la situació actual, l'alcalde admet que no hi ha prou personal «perquè l’arrancada manual arribi a tots els carrers del municipi», raó per la qual se centraran a augmentar el personal per diferents vies.

El batlle també ha reconegut la dificultat d’erradicar completament les herbes dels carrers sense poder usar l’herbicida més eficaç que hi ha. «Estem acostumats a un nivell d’exigència molt alt, i aquest nivell l’haurem de baixar una mica, perquè els sistemes manuals tenen un cost elevat i els recursos són els que són», ha avançat. Fa pocs dies, l'Ajuntament de Cunit també va aprovar deixar d'usar el glifosat per treure les herbes dels carrers.